avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reconstituire drept de proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reconstituire drept de proprietate

Buna seara !
Va rog sa-mi dati o idee despre ce tip de actiune ar mai putea initia unchiul meu in urmatoarea situatie:Detine un contract de vanzare cumparare a unei suprafete de teren dobandita de autorul sau in anul 1947 in baza legii asupra colonizarii(terenul se afla pe teritoriul statului roman).La dat de 09.05.2007 Prefectura a respins contestatia privind solicitarea de reconstituire a dreptului de proprietate ca tardiv formulata.
Spuneti-mi va rog daca mai intrezariti vreo posibilitate de redobandire fizica a terenului sau compensarea in natura sau in bani.VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!
Contractul este sub semnatura privata? banuiesc ca da!
Impotriva respingerii primariei trebuia ca unchiul sa faca plangere la judecatorie in termen de 30 de zile de la comunicare.

Trebuiesc vazute actele, poate "merge" uzucapiune.
avTodincaVeronica a scris:

Contractul este sub semnatura privata? banuiesc ca da!
Impotriva respingerii primariei trebuia ca unchiul sa faca plangere la judecatorie in termen de 30 de zile de la comunicare.

Trebuiesc vazute actele, poate "merge" uzucapiune.

Asa este numai ca a pierdut acest drept iar din cate stiu uzucapiunea se poate invoca doar daca terenul a fost stapanit neintrerupt o perioada indelungata,ori in prezent acesta nici nu stie exact unde se afla si ce situatie juridica are.Intreb daca numai Lg 18/1991 permite reconstituirea dreptului de proprietate sau se poate uza si de o actiune in constatare.Da, contractul este incheiat sub semnatura privata,intre autor si Statul roman si are forma autentica,data de Arhivele Nationale
Uzucapiunea se poate invoca in functie de data inceperii posesiei utile si in fuctie de zona in care va aflati. Pe de alta parte, daca terenul a fost inscris in CAP, in perioada de pana in 1989, nu ati stapanit acest teren "sub nume de proprietar", pentru ca proprietar a fost Statul roman si pana in 1989 nu exista distinctia dintre domeniul public si domeniul privat al statului.

Un contract nu poate fi "sub semnatura privata" si "in forma autentica" (adica la notar) in acelasi timp. Cele doua situatii se exclud. In plus, daca acel contract ar fi fost incheiat in forma autentica, probabil n-am mai fi discutat acuma, pentru ca in momentul de fata ati fi fost intabulat...

Cel mai bine este sa discutati cu un avocat care sa va vada actele pe care le aveti si sa vedeti ce se poate face in cauza... Poate "merge" Ordinul prefectului... prea multe necunoscute...
MULTUMESC FOARTE MULT!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)
Teren registru agricol olghi olghi cum scot terenul din registru agricol fara titlu de propietate (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani, daca nu am depus cerere la lg. 18/1991 ºi la lg.247/2005 mihaela_982 mihaela_982 Nu am depus cerere pentru revendicarea unui teren, nici la Legea nr.18/1991 şi nici la Legea 247/2005, credeţi ca aşi putea merge în instanţă cu o ... (vezi toată discuția)