Nu am depus cerere pentru revendicarea unui teren, nici la Legea nr.18/1991 şi nici la Legea 247/2005, credeţi ca aşi putea merge în instanţă cu o actiune in uzucapiune, sunt intrunite toate condiţiile posesie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.Pe cine să chem în judecată? terenul este la sat
Pt a putea fi invocata uzucapiunea de 30 de ani , ca sanctiune impotriva proprietarului nediligent trebuie intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
1-posesie de 30 de ani , utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
2-posesorul poate fi de buna sau de rea credinta
3-inexistenta unui just titlu.
Chemati in judecata chiar proprietarul nediligent , cel caruia ii este aplicata aceasta sanctiune :statul.
Uzucapiunea poate fi invocata pe cale de actiune , sau pe cale de exceptie .In schimb, aceasta nu poate fi invocata din oficiu de catre instanta de judecata .
Hi AVOKITTEN !
Ce se intampla insa daca reclamanta care invoca uzucapiunea a avut "gradina in folosinta" de la CAP din 1978 pana in 1989...Iar mama mea, care i-a vandut reclamantei casa de locuit de pe parcela invecinata cu terenul revendicat, a obtinut pentru terenul care se vrea uzucapat Titlul de proprietate la Legea 18/1991 (Hotararea este din 1991, Titlul a fost emis in 1993) ? Thanks !
Text extras din: Lege nr. 213/1998 - privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia@
Art. 10. - (1) Dreptul de proprietate publica înceteaza, daca bunul a pierit ori a fost trecut în domeniul privat.
(2) Trecerea din domeniul public în domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarâre a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, daca prin Constitutie sau prin lege nu se dispune altfel.
(3) Hotarârea de trecere a bunului în domeniul privat poate fi atacata în conditiile art. 8 alin. (2).
Art. 11. - (1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, dupa cum urmeaza:
a) nu pot fi înstrainate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în conditiile legii;
b) nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu se pot constitui garantii reale;
c) nu pot fi dobândite de catre alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de buna-credinta asupra bunurilor mobile.
Hi carlatomaro !
Ajuta-ma te rog sa inteleg : terenul despre care vorbeam era intre 1960-1990 proprietatea CAP, fiind preluat abuziv de la parintii mei, dupa inscrierea lor in CAP...Este aceasta proprietate publica ? Adica este aplicabil in acest caz art.11, alin. c, citat ?
Multumesc mult si...AN NOU bogat in dorinte si mai ales in implinirea lor !