avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 175 este aplicabila sau nu ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 175 este aplicabila sau nu ?

Problema mea este urmatoarea
Veniturile mele si ale sotiei sunt sub 1000 lei de fiecare. Avem in intretinere si un copil minor in varsta de 5 ani. Din anul 2009 mai ales in 2010 am trecut printr-o situatie financiara dificila. Anul acesta am instrainat apartamentul dar administratia a eliberat adeverinta de instrainare cu datorii la furnizorul de caldura constand in penalitati conform legii 175 existand un litigiu intre asociatie si furnizor.
La perfectarea actului de vanzare cumparare notarul a specificat ca cumparatorul isi opreste penalitatile din pretul vanzarii cu acordul meu si al sotiei.
Intrebarea mea este daca noi am prezentat adeverinte de venit si declaratii notariale din care rezulta ca veniturile noastre sunt sub 1000 de lei de persoana, mai putem recupera suma oprita de cumparator deoarece am inteles ca legea respectiva 175/2010 sterge penalitatile daca achitam integral intretinerea de baza ceea ce s-a intamplat in ziua in care am incheiat antecontractul de vanzare-cumparare, iar intre mine si furnizor nu exista nici un litigiu sau contract direct.
Care ar fi temeiul legal prin care pot recupera banii respectivi si daca este civil sau penal eu considerand a fi nerespectarea legii de care administrator si presedintele asociatiei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:05, 1 Martie 2011
Temeiul legal ar fi legea 175/2010.... dar.....
..... Aceasta lege spune asociatiilor in primul rand ca pot scuti de penalizari restantierii care indeplinesc conditiile din lege. Asociatia va poate scuti numai de penalizarile care ii raman ei dupa ce a achitat catre furnizor penalitatile cerute de acesta.
Asociatia nu va poate scuti de acele penalizari ale furnizorului atata timp cat ea (asociatia) le achita si nici nu poate impune furnizorului sa aplice legea daca acesta nu vrea.
Furnizorul justifica imposibilitatea de a aplica legea intrucat si el este penalizat la randul lui de furnizorul de gaze care nu este implicat in legea 175/2010. Deci un lant al penalizarilor caruia nu i se poate aplica legea 175/2010, lege insuficient elaborata pentru a cuprinde clar si precis termenii de aplicare a ei.

Deci, inca o data, puteti fi scutit numai de penalizarile care raman asociatiei si numai daca convingeti asociatia ca indepliniti aceste conditii (de venit).
Si cum pot fi defalcate din suma totala a penalitatilor cele care revin furnizorului, deoarece in adeverinta au fost trecute toate penalitatile inclusiv cele ale asociatiei, iar in cazul nostru am beneficiat de subventii in fiecare an la caldura de cca 70 - 80 % din factura, iar apa calda am produs-o prin boiler elctric inca din anul 2006 neavand nevoie de serviciile de termoficare pentru apa calda menajera in timpul anului?
Va multumesc.
Ati fost deconectati legal de la sistemul de incalzire si apa calda?
Nu are legatura subventia cu penalizarile furnizorului.

Asociatia calculeaza penalizari restantierilor.
Din aceste penalizari o parte o achita furnizorului, restul ramanandu-i si intra in fondul de reparatii al asociatiei.
Daca exista o asemenea evidenta defalcata la asociatia dv. va poate scuti de penalizari, altfel......nu stiu ce sa va spun pentru ca nu stiu ce fel de evidenta exista in contabilitatea acelei asociatii.

Dupa parerea mea nu aveti sanse prea mari de recuperare a banilor pentru ca deja v-ati mutat din blocul respectiv si lucrurile s-au incheiat o data cu vanzarea-cumpararea apartamentului. Trebuia sa faceti demersurile acestea atunci cand erati inca proprietar.
Eram constrans de antecontract sa inchei autenticul, am depus la asociatie toate adeverintele asa cum am aratat mai sus iar ei s-au folosit de litigiul lor cu termoficarea pentru a-mi impune penalitatile eu invocand in cererea de eliberare a adeverintei legea dar asociatia desconsiderand art 2 din lege subliniind ca nu am datorii de baza dar ramanand penalitati conf. legii 175, eu fiind nevoit sa accept retinerea penalitatilor de catre cumparator atfel considerandu-se ca ma opun vanzarii si urmand a da dublul acontului primit in urma antecontractului deci unde este incapacitatea de aplicare a legii atat timp cat eu am facut toate demersurile cat am fost proprietar pentru a beneficia de scutirea la plata penalitatilor ?
Va multumesc
Alexandru-Mugur Ionescu a scris:

[...] dar ramanand penalitati conf. legii 175 [...]

Penalizarile nu se calculeaza conf. legii 175/2010, ci se scutesc datorita acestei legi.
Eram constrans de antecontract sa inchei autenticul......
[...] deci unde este incapacitatea de aplicare a legii atat timp cat eu am facut toate demersurile cat am fost proprietar pentru a beneficia de scutirea la plata penalitatilor ?

V-ati raspuns la intrebare prin afirmatia dv. de la inceputul citatului subliniata de mine.
Situatia in care erati, asta a facut ca asociatia sa nu va ia in calcul toate demersurile. Daca le-ati fi facut neconstrans de vreo situatie anume, inainte de vanzare probabil ca ati fi beneficiat si de timp si de un altfel de aplomb de a impune asociatiei sa respecte aplicarea legii.
Acum, drept sa va spun, eu nu-mi dau seama, din ce spuneti dv., daca acele penalizari despre care vorbiti sunt numai ale asociatiei, numai ale furnizorului sau sunt amestecate unele cu altele(?)
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Legea 175 privind penalitatile galmi galmi Buna ziua, In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am ... (vezi toată discuția)
Penalizare SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! 1.Am platit la furnizorul de apa rece penalitati la o factura, este normal atata timp cat eu nu mai incasez penalitati la proprietari conform ... (vezi toată discuția)