azumy a scris:
Apartamentul in care locuim este al sotului meu obtinut inaintea casatoriei de la parintii lui care s-au mutat in mediul rural.
In curand, impreuna cu sotul meu, vom vinde apartamentul in care locuim pentru a cumpara altul mai spatios. In cazul in care pe contractul noului apartament care va fi achizitionat in timpul casatoriei va fi trecut doar numele sotului meu, apartamentul va fi considerat bun comun (50%-50%) ?
Imobilul soţului dv. achiziţionat anterior încheierii căsătoriei este bun propriu, potrivit art. 31 lit. a Codul familiei.
Dacă numai din banii obţinuţi din vânzarea bunului propriu al soţului, în care locuiţi în prezent, veţi cumpăra un imobil în timpul căsătoriei, dacă la momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare a noului imobil, soţul declară că acest bun provine din vânzarea unui bun propriu, conform art. 31 lit. f Codul familiei, bunul va fi tot bun propriu al soţului dv., deoarece valoarea care înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare reprezintă tot bun propriu. Dacă, cu ocazia încheierii contractului pentru bunul imobil nou, soţul dv. declară că este bun comun, atunci va fi considerat bun comun şi se va partaja 50%-50% dacă soţul nu va contesta această împărţeală, putând dovedi că sunt incidente prevederile art. 31 lit. f.;)
Dacă imobilul nou are o valoare mai mare decât suma obţinută din vânzarea bunului propriu, iar diferenţa constă înh aportul soţilor, atunci, în caz de partaj, se va împărţi numai diferenţa în cote de 50% fiecare.;)