avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri achizitionate dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri achizitionate dupa casatorie

Buna ziua,

Apartamentul in care locuim este al sotului meu obtinut inaintea casatoriei de la parintii lui care s-au mutat in mediul rural. Pentru a-i trece casa pe numele lui, conditia parintilor a fost ca el sa-i de-a “din mana” jumatate din contravaloarea apartamentului surorii lui. Cum ar veni, parintii au vrut sa se asigure ca apartamentul care a fost al lor va fi impartit egal celor doi copii pe care ii au. Neavand cash jumatate din suma imobilului, am ajuns la o intelegere cu sora sotului meu: ii platim in fiecare luna jumatate din rata acesteia la apartamentul ei pe care si l-a achizitionat cu credit imobiliar. Rata pe care i-o dam lunar e fara nici o chitanta de mana sau altceva….
In curand, impreuna cu sotul meu, vom vinde apartamentul in care locuim pentru a cumpara altul mai spatios. In cazul in care pe contractul noului apartament care va fi achizitionat in timpul casatoriei va fi trecut doar numele sotului meu, apartamentul va fi considerat bun comun (50%-50%) ? Adica nu vreau sa ma trezesc ca ani de zile platesc rata la casa surorii sotului, pe de alta parte sa investesc bani in noua noastra locuinta si daca doamne fereste vreodata va fi cazul unui divort eu sa raman pe dinafara. Ma puteti lamuri va rog?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: anasamuila , utilizator 12:01, 9 Mai 2010
In cazul in care pe contractul noului apartament care va fi achizitionat in timpul casatoriei va fi trecut doar numele sotului meu, apartamentul va fi considerat bun comun (50%-50%)?

Raspunsul este da.
Bunurile achizitionate de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, conform art.30 Codul familiei.
Nu are importanta daca va fi doar pe numele lui, este oricum bun comun.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Depinde de ce anume se dovedeste la partaj...
Adica, daca la partaj, sotul va dovedi ca acea casa e data de parinti gratis, atunci e bun propriu si banii obtinuti de pe vanzarea lui vor fi proprii. Asa incat, in masura acelor bani, noul apartament va fi cota lui, in masura in care platiti o diferenta impreuna va fi buun comun.

Referitor la banii dati surorii, daca dv. ii puteti dovedi, atunci si apartamentul initial va fi considerat bun comun si, la fel, apartamentul luat ulterior din banii de pe acesta.

Deci, totul depinde de ce anume veti reusi sa demonstrati.
Bunul cumparat in timpul casatoriei va fi bun comun asa cum a zis Avluci.Cat priveste contributia efectiva a fiecarui sot la dobandirea noului apartament, in cazul unui proces de partaj, acest aspect se va stabili pe baza de probe administrate in fata instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
azumy a scris:

Apartamentul in care locuim este al sotului meu obtinut inaintea casatoriei de la parintii lui care s-au mutat in mediul rural.
In curand, impreuna cu sotul meu, vom vinde apartamentul in care locuim pentru a cumpara altul mai spatios. In cazul in care pe contractul noului apartament care va fi achizitionat in timpul casatoriei va fi trecut doar numele sotului meu, apartamentul va fi considerat bun comun (50%-50%) ?

Imobilul soţului dv. achiziţionat anterior încheierii căsătoriei este bun propriu, potrivit art. 31 lit. a Codul familiei.
Dacă numai din banii obţinuţi din vânzarea bunului propriu al soţului, în care locuiţi în prezent, veţi cumpăra un imobil în timpul căsătoriei, dacă la momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare a noului imobil, soţul declară că acest bun provine din vânzarea unui bun propriu, conform art. 31 lit. f Codul familiei, bunul va fi tot bun propriu al soţului dv., deoarece valoarea care înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare reprezintă tot bun propriu. Dacă, cu ocazia încheierii contractului pentru bunul imobil nou, soţul dv. declară că este bun comun, atunci va fi considerat bun comun şi se va partaja 50%-50% dacă soţul nu va contesta această împărţeală, putând dovedi că sunt incidente prevederile art. 31 lit. f.;)
Dacă imobilul nou are o valoare mai mare decât suma obţinută din vânzarea bunului propriu, iar diferenţa constă înh aportul soţilor, atunci, în caz de partaj, se va împărţi numai diferenţa în cote de 50% fiecare.;)
este bun comun. Cu privire la cote urmeaza in cazul unui divirt sa faceti dovada contributiei la dobamndirea bunurilor comune. nu orice bun dobandit in timpul casatoriei este impartit 50% -50% la divort. consultati un avocat.

Alte discuții în legătură

Partaj elenacarmen elenacarmen in timpul casniciei am cumparat o garsoniera cu bani de la mama mea ce sanse am la partaj sa nu o impart cu fostul (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)
Partajarea unui apart cumparat cu act de vanzare-cumparare cu bani donati Adi12c Adi12c Buna ! Am si eu o problema cu partajul pentru un apartament cumparat dupa casatorie din banii donati de fratele meu.#-o As vrea sa stiu si eu daca sotul meu ... (vezi toată discuția)