avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal/postnatal pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal/postnatal pentru PFA

Buna ziua,
am un PFA deschis din 2009, sunt asigurata la Casa de Sanatate ca si PFA atat cu 5,5% cat si cu 0,85% - si momentan sunt insarcinata.

Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Cand m-am prezentat la Casa de Asigurari Sanatate - mi s-a spus ca acei 0,85 % nu se pot plati retroactiv - si doar cu o luna in urma.
Din cate am vazut in lege acest procent se plati trimestrial - cum este corect sa se poata plati - trimestrial sau lunar ? - si conform carei legi?

2. Am incheiat asigurarea pentru 0,85% in luna Februarie 2011 - deci prima luna de cotizare este Februarie 2011. In lege (ORD.158/2005 - art. 7 ) scrie ca stagiul minim de cotizare este de 1 luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul.
Deci - daca ies in luna Martie in concediu prenatal - inseamna ca am dreptul sa depun actele pentru plata concediului prenatal si postnatal - pt. ca deja am indeplinit conditia impusa de lege, nu ?

3. Referitor la plata concediului prenatal/postnatal - pentru PFA
Acesta se plateste aferent sumelor deciziei de impunere ESTIMATIVA de pe 2011 ?
Cand se face regularizarea sumelor cu realul - pt. ca eu trebuie sa primesc plata concediului aferenta sumelor REALE si nu ESTIMATE.
Cei de la Finante mi-au spus ca doar in momentul suspendarii PFA-ului primesc o noua decizie de la ei - dar eu pot suspenda PFA doar dupa ce nasc.

Deci va rog sa ma lamuriti cum se face reglarea sumelor - la plata concediilor pentru PFA - adica plata concediului prenatal/posnatal la sumele reale la care se plateste impozitul pe venit, si ,bineinteles, a contributiei de 0,85%.?

Am inteles ca se poate da o declaratie pe proprie raspundere - prin care sa declar sumele incasate - reale. Cum se procedeaza ? si conform care legi ?

4. Cei de la Primarie mi-au zis ca trebuie sa suspend PFA-ul NUMAI DUPA CE NASC.
Daca eu depun actele pentru plata concediului prenatal la Sanatate - cand trebuie suspendat PFA-ul ? in cazul in care nu mai facturez deloc pe perioada concediului prenatal - mai trebuie obligatoriu suspendata activitatea ?

Va rog sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns - pt. ca sunt nevoita sa caut eu informatii - initial cei de la Sanatate nici nu au vrut sa imi accepte sa platesc cei 0,85% - si a trebuit sa ma duc cu ORD 158/2005 la dep. lor Juridic ca sa pot incheia asigurarea.
In consecinta - cand merg acolo trebuie deja sa stiu ce drepturi am si cum se procedeaza.

Astept raspunsul d-voastra si multumesc,
Anca Runcan

Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:48, 2 Martie 2011
Stagiul minim de cotizare pt a beneficia de indemnizatie este de 1 luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul.
Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Deci o sa fie cuprinse veniturile din Declaratia 200 si Declaratia 220.
Termenul de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Buna ziua,
multumesc pentru raspuns.
Ca sa ma lamuresc - deci, conform cotizatiei mele -am dreptul la concediu.

Insa nu am inteles - intai Casa de Asigurari Sanatate imi platesc concediul la veniturile estimate si apoi merg eu cu cele reale si plateste diferenta ? - vorbesc de cazul in care venitul real este mai mare decat venitul estimat.


Multumesc,
Anca.
Concediul medical se plateste in raport de sumele virate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre-postnatal - cum se calculeaza, in cazul pfa? butterfly_1976 butterfly_1976 Cum se calculeaza suma pe care o primeste PFA in concediul pre-postnatal si cine o plateste? (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa Ilinca23 Ilinca23 Buna ziua, Data probabila a nasterii este 30 noiembrie. Ultima zi de preaviz de la ultimul loc de munca a fost 4 ianuarie 2013. Acordare somaj ... (vezi toată discuția)