avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Comisia de disciplinã
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Comisia de disciplinã

Pentru a desemna reprezentanţii în comisia de disciplină în cadrul unei instituţii publice, cum se poate afla dacă organizaţia sindicală din cadrul respectivei instituţii este reprezentativă? În cazul de faţă, sunt 67 persoane încadrate in institutie (inclusiv cei care au raportul de muncă suspendat - 4 la număr), iar membri de sindicat sunt 33. Este reprezentativ sindicatul? În ce act normativ se menţionează care este proporţia necesară de membri, pentru ca un sindicat să fie reprezentativ în intreprindere/instituţie?Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 17:53, 1 Martie 2011
sintagma se refera la cazul in care angajatii au aderat la mai multe sindicate. daca un singur sindicat are membri in cadrul institutiei dvs. inseamna ca acesta este reprezentativ, fara a avea importanta cati membri sunt inscrisi din totalul angajatilor.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
GUVERNATOR MG, Consilier juridic
Intrebara are legatura cu o legea care a fost abrogata, HG nr 1210/2003, prin Hotararea Guvernului nr. 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina, conform a careia nu mai este obligat sa fie membru comisii disicplinei vreun membru sindicatelor.
Art. 3. - In cadrul fiecarei autoritati si institutii publice se constituie, prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, o comisie de disciplina.
Art. 4. - (1) Comisia de disciplina are in componenta 3 membri titulari, functionari publici definitivi numiti in functia publica pe perioada nedeterminata. Doi membri sunt desemnati de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, iar al treilea membru este desemnat, dupa caz, de organizatia sau organizatiile sindicale reprezentative ori de majoritatea functionarilor publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice pentru care este organizata comisia de disciplina, in cazul in care sindicatul nu este reprezentativ sau functionarii publici nu sunt organizati in sindicat. Alegerea reprezentantilor functionarilor publici se face prin vot secret.
(2) Pentru fiecare membru titular al comisiei de disciplina se desemneaza, in conditiile prevazute la alin. (1), cate un membru supleant. Membrul supleant isi desfasoara activitatea in absenta membrului titular corespunzator din comisia de disciplina, in cazul suspendarii mandatului membrului titular corespunzator, respectiv in cazul in care mandatul acestuia a incetat inainte de termen, in conditiile prezentei hotarari.
(3) Membrii titulari si membrii supleanti ai comisiei de disciplina se numesc pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.
(4) Presedintele comisiei de disciplina se alege prin votul secret al membrilor titulari, dintre acestia. In situatia in care nu se poate intruni majoritatea, va fi ales presedinte membrul care are cea mai mare vechime in specialitate juridica sau, in cazul in care acesta nu exista, membrul care are cea mai mare vechime in functia publica.
(5) Comisia de disciplina are un secretar titular si un secretar supleant, numiti de conducatorul autoritatii sau institutiei publice pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Secretarul titular al comisiei de disciplina si secretarul supleant nu sunt membri ai comisiei de disciplina.


Vechia Hotarare spunea altfel:
Art. 5. (1) Membrii titulari ai comisiei de disciplina constituite la nivelul unei autoritati sau institutii publice sunt desemnati astfel: a) 2 membri, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice;
b) 2 membri, de catre organizatia sindicala reprezentativa a functionarilor publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire comisie de disciplina eduardvl eduardvl Buna ziua, Intr-o institutie publica centrala, in care [b]toti angajatii sunt contractuali[/b] - nu functionari publici, care este baza legala pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii magic_glassbest magic_glassbest Este legal ca managerul institutiei sa fie presedintele unei comisii de disciplina? Este vorba de o institutie de stat. (vezi toată discuția)
Liderul de sindicat poate fi presedinte al comisiei de disciplina? ContSters107946 ContSters107946 Liderul grupei sindicale poate sa fie numit presedinte al comisiei de disciplina? (vezi toată discuția)