avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va salut din nou.
Revin pe acest forum pentru ca am observat ca raspunsurile care se dau interbarilor puse sunt inteligente si corecte legislativ.
Desi am citit de mai multe ori codul civil cu privire la sectiunea mosteniri, nu am gasit, sau nu stiu sa interpretez, modul de rezolvare a situatiei mele.
De aceea o dezvolt putin.
Autorul meu a murit in 1963 in inchisoarea de la Ramnicu Sarat. Fiind condamnat politic, sef de partid, nici nu s-a pus problema succesiunii, si din cauza sentintei pronunatet: temnita grea pe viata si confiscarea totala a averii.
Sotia sa a murit in 1971, fara a avea urmasi. Din nou nu s-a pus problema succesiunii, fiind in vigoare sentinta de confiscare.
In urma aparitiei legilor de retrocedare, care au fost cu termen de decadere si se accepta proba cu martori sau inscrisuri si nu se tinea seama de condamnarile politice, am reusit ca, impreuna cu alti mostenitori colaterali (nepoti de sora) sa reprimim in posesie aproape toate suprafetele de teren confiscate. Pentru imobile, deoarece se cerea un certificat de calitate de mostenitor, am mers la Ramnicu Sarat la notariat si am obtinut un astfel de certificat in care erau mentionati cei ramasi cu calitatea de mostenitor. Acestea sunt o sora decedata ai carei urmasi nu au dorit sa se implice in actiunea de retrocedare, spunand ca nu sunt interesati si o sora- decedata, de pe urma careia au ramas 4 mostenitori: unul decedat fara urmasi, unul decedat cu doi urmasi dar care nu s-au interesat cu nimic de mostenire, o fiica cu patru urmasi (mama mea), o fiica cu patru urmasi si un fiu cu un urmas care au urmarit tot procesul retrocedarii.
Calitatea de mostenitori s-a obtinut la alt notariat local- locul de deces a bunicii mele. Certificatul de calitate obtinut acum continua filiera prin bunicul supravietuitor si copii acestora, enumerati mai sus.
Daca legile de retrocedare prevedeau posibilitatea recuperarii mostenirii pe baza acestor certificate care ofereau si posibilitatea de a beneficia si de partea cuvenita celor care nu au facut cereri de retrocedare, acum sunt intr-o situatie imposibila. Am castigat un proces pe calea intoarcerii silite, iar judecatorul a specificat in motivare- legal dealtfel, ca bunurile castigate de mine personal, se intorc IN PATRIMONIUL AUTORULUI. Iar in motivele de recurs, s-a motivat ca nu sunt singurul mostenitor.
Aceasta este marea problema: trebuie facuta, de data asta, succesiunea cu TOTI MOSTENITORII?
Adica sa merg din nou la Ramnicu Sarat, de data asta CU TOTI MOSTENITORII?
Dar pe unii nici nu-i cunosc, habar n-am pe unde sunt sau daca mai traiesc.
Iar ceilalti, sigur ca vor profita de munca mea, cerand parte egala din mostenirea recuperata de mine. Ce fac? Ca, daca se imparte obligatoriu la toti, raman cu nimic si e pacat de munca si cheltuielile facute de mine.
Repet, autorul a murit in 1963, sotia in 1971, in 1998 completul de 9 jud au anulat sentinta, iar fratel si surorile autorului au fost: unul mort in 1917, o sora omorata in 1955-ambii fara urmasi, o sora de care am auzit pe mama despre ea, si bunica cu cei 4 urmasi. Ce ma fac?
Cum rezolv problema ?
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 21:48, 2 Martie 2011
...principiul pe legile retrocedarii e ca se da cui cere cu conditia dovedirii calitatii de mostenitor...prin dreptul de acrescamant mostenitorul care a cerut va beneficia si de partea celorlalti mostenitori care nu au cerut...insa sa se intoarca bunul in patrimoniul unei persoane decedate nu mi se pare corect si exact juridic pentru ca legea spune ca beneficiaza de prevederile ei persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluarii in mod abuziv a acestora sau mostenitorii lor care au facut cerere...fiind procedura pe lege speciala nu cred ca e legal sa se intoarca bunul in patrimoniul defunctului si apoi sa mergeti pe procedura generala cu toti mostenitorii....
problema ridicata de dvs este una complexa.asa,in cateva randuri, ar fi superflu sa aveti un raspuns.
personal, va pot oferi un raspuns, in anumite conditii.
Daca bunul s-a intors in patrimoniul autorului, folositi acum acel certificat de calitate de mostenitor in care oricum nu sunt trecuti cei care au renuntat .Deci mostenirea se imparte doar intre cei trecuti in certificatul de mostenitor . Nu mai poti face o alta succesiune ,intrucat s-a facut deja.
REPET: pentru legile de retrocedare sunt suficiente cerintele legilor, adica maximum un certificat de CALITATE de mostenitor.
Acum este vorba de SUME DE BANI care nu se mai inscriu in legile organice. Este vorba, pur si simplu de sume de bani intoarse in patrimoniul autorului care, pentru a fi primite, TREBUIE INTAI IMPARTITE, intre toti mostenitorii. Asa mi-a spus notarul. Fiind vorba de sume foarte mari de bani, ne va fi greu nu numai sa facem succesiunea dar sa si platim onorariul de notar care se va ridica la sute de milioane de lei.
Durerea mea este ca, dupa peste 20 ani de munca si cheltuieli pentru intoarcerea acestor sume in patrimoniul autorului, desi eu am cerut in patrimoniul meu, va trebui sa impart totul cu toti, chiar si cu cei care nu i-a interesat niciodata acest lucru. Dar, la pomana, navala. Si daca nu vor sa colaboreye, ce fac, fiind vorba, asa cum am spus, de sume foarte mari de bani. Care nu se pot recupera pe legile organice de restituire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune titi marina titi marina Va salut, cu stima. Am o nelamurire cu privire la o mostenire, despre care am mai vorbit. Concret: un unchi, devenit autorul meu, a decedat in 1963. Fiind ... (vezi toată discuția)
Succesiune, straini de mostenire, cote de mostenire titi marina titi marina Cu respect, va salut. Acum, cand am castigat un razboi cu statul roman privind intoarcerea in patrimoniul autorului meu a unor sume de bani confiscate in ... (vezi toată discuția)
Modificarea titlurilor de proprietate sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o intrebare, nelamurire? bunicul meu a avut teren foarte mult. el este unic mostenitor dupa mai multe persoane(parintii, bunicii, unchii, ... (vezi toată discuția)