o persoana juridica X, emite un BO catre un furnizor Y care este in acelasi timp client pentru X. Y gireaza , la randul sau ,bo primit de la X catre X . Este corect?
pfff! Sunt doar doi parteneri in ipostaze similare : atat furnizor cat si client, unul pt celalalt. Banii nu intra in contul niciunuia. S-a recurs la acest artificiu, dat fiind faptul ca este vorba de o suma ce depaseste 10.000 ron.( pana la nivelul acestei sume putandu-se face proces-verbal- de compensare intre parti) M-o pricepe cineva ce vreau sa spun? :)
Pentru a se putea face aceasta operatiune ,atat Dvs. cat si clientul trebuie sa aveti lichiditati in cont pana la concurenta sumei din B.O. Chiar daca B.O.este girat de client,Dvs trebuie sa aveti bani in cont pentru a plati datoria pe care o aveti la el, clientul deasemenea . Cu banii pe care ii incaseaza, isi va achita datorita tot catre Dvs.
Se poate,dupa parerea mea este perfect legal. Clientul poate gira B.O. oricui doreste .
Eu vad problema asa: X emite efectul catre Y si isi stinge datoria catre el- daca Y gireaza mai departe efectul, nu-l mai introduce in banca, deci nu incaseaza nimic - il gireaza lui X stingandu-si astfel datoria catre el. X il primeste si il incaseaza de la ... X de fapt (pentru ca el a fost emitentul!)
E putin ciudat, nu?
Eu procedez asa: ambii parteneri ne facem plata cu OP in aceeasi zi, pe aceeasi valoare.
. S-a recurs la acest artificiu, dat fiind faptul ca este vorba de o suma ce depaseste 10.000 ron.( pana la nivelul acestei sume putandu-se face proces-verbal- de compensare intre parti) Nu aveti nicio interdictie de compensare a valorilor mai mari de 10.000lei.HG 685/1999 se refera la transmiterea la Inst. de management si informatica a platilor restante mai vechi de 30 zile si cu o valoare( pe factura /furnizor) mai mare de 10000lei.Si Gabrielle are dreptate, va complicati inutil, fiind obligata sa aveti la dispozitie in cont suma girata.Deci pentru stingerea datoriilor reciproce(intelesesem eu eronat in trei) cea mai buna varianta este compensarea.Inafara deOUG 77/99 si codul comercial prevede compensarea datoriilor.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cesiune creanta
Marimar20
Cum inregistrez compensrea in contabilitate daca eu am de incasat de la firma X 10.000 lei si ulterior am de platit catre o firma Y suma de 8.000 lei? ... (vezi toată discuția)