avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute - casa pe terenul altui proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute - casa pe terenul altui proprietar

Buna ziua

Sper ca imi puteti sugera o cale de rezolvare a urmatoarei situatii:

Am primit ca mostenire impreuna cu fratii mei un teren si o casa. Ne-am inteles sa impartim terenul in asa fel incat toti sa avem acces la strada, iar casa este pe lotul meu. Casa trebuie impartita la doi, deoarece al treilea frate a renuntat. De-a lungul strazii exista un sant, iar podul existent este pe terenul celui de-al treilea frate.
Stiu ca sunt obligata sa ii acord celui de al doilea frate dreptul de trecere pe terenul meu pentru a ajunge la casa. Problema este traseul. Eu doresc sa il las pe cel mai scurt drum (mai putin de 2 metri lungime) care ar lega casa de proprietatea lui, de unde apoi are iesire la strada (dar trebuie sa isi faca pod, ca si mine dealtfel). El doreste insa sa intre din strada pe podul existent, apoi sa intre pe terenul meu (distanta este foarte scurta), sa treaca prin fata casei pentru a ajunge la usa de intrare - traseu care inseamna cam 20 de metri.
Eu nu sunt de acord pentru ca latimea terenului meu (deschiderea la strada) arata astfel: 1 metru liber in spatele casei + casa ?m + 3 metri in fata casei. Daca eu vreau sa vand vreodata terenul trebuie sa o fac la o valoare scazuta, pentru ca pe el este o casa ce nu poate fi daramata, nefiind toata in proprietatea mea, iar prin fata ei ar fi trecere de servitute. Deci orice constructie noua ar fi posibila numai undeva un spate, la mare distanta de drum, iar accesul trebuie lasat liber pentru cel de-al doilea frate.

Ce ma sfatuiti sa fac? Care din cele 2 variante este cea impusa de lege daca nu se poate ajunge la un comun acord?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:06, 24 Mai 2008
Din ce ati scris inteleg ca fiecare din cele 3 parcele nou formate are iesire la strada, dar numai una dintre ele are podul peste santul de la strada. Nu vad de ce nu si-ar face fiecare un pod separat.
SI de ce spuneti ca este pe lotul dvs. casa?Casa ati spus ca se partajeaza in 2, intre dvs. si inca un frate, deci fiecare 1/2 este intr-un alt lot.
Si mie mi se pare cel mai rational sa isi faca fiecare podul sau, investitia ar fi una foarte mica oricum. Dar fratele cu care impart casa nu este de acord (are dreptate in fata legii? eu as zice ca nu, dar nici nu cunosc legea din pacate)
Casa este ingusta si lunga, aflata in mijlocul terenului neimpartit. Impartirea terenului in 3 parti egale ("fasii" cu deschidere la strada) duce la situatia in care casa se afla in intregime pe lotul din mijloc - al meu.
Daca la iesirea din casa trebuie mers pe terenul dvs se va face servitute de trecere.
Cititi Art..616-619 din Codul Civil.Probabil fratele nu le-a citit;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie de casa daniela.ilea daniela.ilea Daca stie cineva legea constructiilor ,poate ma ajuta si pe mine.Am mostenit un teren pe care trebuie sa-l impart cu cineva X .Terenul este lat de 19 m si lung ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)