raspunsuri:
1. Trebuie sa va raportati la data introducerii cererii. Oricum eu zic sa comunicati judecatorului ca evaluarea este estimativa, urmand ca in cadrul probatoriilor sa se efectueze expertiza, unul dintre obiective fiind evaluarea imobilului in functie de care se va stabili si timbrajului, astfel ca prima evaluare a dumneavoastra este doar estimativa. Expertiza se face de catre un expert desemnat de instanta.
2. Nu prea are ce sa mai solicite si nici nu are de ce. Administrarea probatoriului se face la solicitarea partilor. Este adevarat ca si judecatorul in virtutea rolului activ poate solicita inscrisuri dar nu cred ca mai este cazul.
3. Da, procesul se incheie printr-o hotarare in care instanta ia act de vointa partilor. Nu se mai poate restitui taxa de timbru.
Succes
In sfarsit, am intrat in posesia hotararii judecatoresti data de instanta in cazul prezentat mai sus, dupa mai mult de patru luni de la pronuntare.
Pentru a fi de folos si altor persoane, care se pot confrunta cu o situatie asemanatoare, am sa redau mai jos modul in care a fost solutionata aceasta actiune introdusa:
- pentru stabilirea calitatii de mostenitori a celor doua parti, dupa decesul ambilor parinti, si
- pentru partajarea masei succesorale.
1. La primul termen de judecata, instanta a constatat neindeplinirea procedurii prealabile privind succesiunea si a solicitat depunerea incheierii notariale privind verificarea deschiderii succesiunii, precum si justificarea valorii taxei de timbru achitate, printr-o o adeverinta de la notariat care sa mentioneze valoarea bunurilor care urmeaza a fi partajate
2. Pana la urmatorul termen acordat, am indeplinit cerintele instantei, respectiv am depus incheierea notariala si precizarea modului in care am estimat valoarea bunurilor la care am timbrat, insotite de copii dupa listele de expertize.
Avand in vedere ca existau premisele ajungerii la o intelegere privind partajarea, am decis sa apelam la ajutorul unui mediator, careia ii multumesc pe aceasta cale, o doamna extraordinara, cunoscuta foarte bine pe acest forum, care ne-a ajutat foarte repede sa rezolvam conflictul si sa incheiem un acord de mediere.
3. La al doilea termen, am instiintat instanta ca am apelat la mediator si am prezentat acordul de mediere incheiat, impreuna cu celelalte documente (proces verbal, contract de mediere). Instanta a luat act de acest lucru, a intrebat partile daca acel acord reprezinta vointa lor si a ramas in pronuntare. Tot la acest termen (ultimul) am depus cerere de restituie a taxei de timbru, in baza art. 63, alin. 2 din Legea nr. 192/2006.
Instanta a amanat de doua ori pronuntarea, dar in final a admis cererea, constatand intervenit intre parti acordul de mediere, consfiintand invoiala partilor astfel cum a fost cuprinsa in acordul de mediere, precum si restituirea taxei judiciare de timbru.
Per total, costurile acestei actiuni au fost de aproximativ 1000 lei (costuri notariale pentru procura si procedura prealabila, mediator, legalizari, consultanta), fara a lua in calcul taxa judiciara de timbru, care va fi restituita.
Ca o concluzie, pot spune totul s-a rezolvat favorabil, intr-un timp relativ scurt si cu costuri reduse, avand in vedere ca la notar, daca nu ar fi existat neintelegeri, s-ar fi dezbatut doua succesiuni, din care una cu termen depasit (s-ar fi platit impozit pentru aceasta), iar pentru iesirea din indiviziune, ar fi fost nevoie de cadastru si intabularea bunurilor, care necesita timp si bani, plus de inca un onorariu notarial.