avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita de catre firma de leasing
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita de catre firma de leasing

Buna ziua.
Am intalnit urmatoarea situatie si m-ar interesa un sfat privind pasii de urmat (precizez ca nu sunt jurist de profesie) de la cineva care a mai avut o asemenea speta:
- o persoana s-a aflat in imposibilitatea de a mai achita rata la leasing prin urmare saptamana trecuta a predat respectivei firme, la somatiile acesteia, autoturismul, cu proces verbal. I sa comunicat verbal ca nu mai are nicio alta obligatie de achitat (facturile de asigurari sunt achitate). Astazi a primit titlu executoriu din cadrul unui proces deschis de firma de leasing pentru suma de 30000 lei si restituirea autoturismului. Se precizeaza ca suma respectiva reprezinta restul din contravaloarea masinii care mai era de achitat si cheltuielile de executare.
In contract se prevede expres ca daca nu se mai poate achita, "creditul devine scadent", pe langa obligatia persoanei de a restitui autoturismul.
Intrebare: cunoscand natura leasingului, faptul ca nu a existat un contract de credit iar ca proprietarul si-a recuperat bunul, in ce masura actiunea firmei de leasing este legala?
Mie personal mi se pare abuziva; ce sanse de castig are in instanta atacarea clauzei ca fiind abuziva?
Precizez ca nu a primit la domiciliu nicio instiintare, tot ce v-am relatat a sosit pe adresa firmei la care lucreaza persoana, aceasta fiind obligata sa nu-i mai achite salariul. (tert poprit)
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
adema, utilizator
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 17:30, 3 Martie 2011
societatea de leasing va avea castig de cauza.de ce? raspunsul rezida in caluzele contractuale.printre altele, chiar dvs ati prezenatat una,res[pectiv faptul in ce conditii creditul de vine scadent.
conform art 969, coroborat cu altele,, nu va avea din pacate castig de cauza persoana in cauza.
Creditul nu exista. Este inventat. Leasingul e o forma de inchiriere. Persoana care ia in leasing devine proprietar doar daca isi exprima aceasta dorinta la finele contractului, dupa achitarea intregii "chirii" stipulate in contract. Firma nu a dat un autoturism si un credit de 30000 ca sa le ceara inapoi. A dat doar un autoturism pe care si l-a recuperat. Intr-un stat normal (adica de drept) firma de leasing putea cere cel mult daune-interese stipulate expres, nu subintelese sau inventate. Nu m-ati lamurit cu articolul.
Si mai stiam ceva, din cultura mea insignifianta in materie juridica: o clauza contractuala daca incalca o lege, nu devine nula de drept?...
...si apropo de atotputernicele banci si institutii financiare care in Romania au devenit stat in stat, tin sa reamintesc precedentul creat de un "amarat" pensionar privind comisioanele de ascunse si cele de rambursare anticipata, care i-au determinat pe cei de la BNR sa-si aminteasca dintr-o data ca mai exista niste norme UE...
in general la noi merge pe prosteala. Putini au nervi, timp si bani sa se puna cu multinationalele :). Si unde e abuz, instanta va constata asta si doar in speta aia se va aplica.... Restul trebuie sa faca la fel. Si nu fac....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate leasing obliga rca auto catre asigurator agreat dupa terminare contract! Doru Radu Doru Radu Buna ziua, Luna aceasta va trebui sa achit ultima rata din contractul de leasing dintre mine -utilizator, si societatea de leasing VB Leasing (19 ale lunii ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere wasea wasea buna ziua, as dori sa ma lamuriti intr-o problema legat de o fapta incadrata la abuz de incredere. am avut un leasing la doua masini, am achitat avansul la ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar lupy lupy Am luat in 2007 un credit ipotecar de la BCR,am achitat ratele lunar pana anul trecut cand odata cu taierile salariale nu am mai putut face fata ratelor.Am ... (vezi toată discuția)