avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii platite in Austria - pot beneficia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii platite in Austria - pot beneficia de somaj?

Buna ziua,spuneti-mi va rog daca am avut un contract de munca in Austria eu stand in Romania in aceasta perioada,contributiile mi-au fost achitate acolo,am drept la somaj aici in Romania?ma incadrez ca si lucrator frontalier?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 5 Martie 2011
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
c) ocupã un loc de muncã şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obţinut statutul de refugiat sau altã formã de protecţie internaţionalã, conform legii;
e) cetãţeni strãini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncã sau au realizat venituri în România, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de muncã dupã repatriere sau dupã eliberarea din detenţie.

2. Asadar trebuie ca veniturile sa fie realizate in Romania.

3. Dar veti putea beneficia de indemnizatie de somaj din Austria daca indepliniti conditiile legale din aceasta tara.
Cred ca nu am explicat bine situatia.Am avut contract de munca cu o firma din Austria,eu mi-am desfasurat activitatea aici in Romania,toate obligatiile catre stat mi-au fost platite in Austria.In momentul concedierii mi-au dat formularul E301.Regulamentul CEE 1408/71 pentru lucratorii migranti nu imi da dreptul ca cei din Romania sa-mi dea somaj?Dupa acest regulament nu ma incadrez ca si lucrator frontalier lucrand pentru un stat membru UE dar in fiecare seara m-am intors la resedinta care este in Romania?Eu nu am avut nici un act in Austria(rezidenta sau altceva)deci de acolo nu prea vad cum as putea sa iau somaj.V-as ruga daca m-ati putea lamuri un pic cu acel regulament si unde anume m-as incadra dupa el.Multumesc
1. Daca vi s-a retinut contributia pentru somaj si s-a virat in contul AJOFM, in tara, atunci veti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Luati legatura cu AJOFM de care apartineti sa va spuna cum sa procedati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E301 serrina serrina As vrea sa stiu cum pot obtine adeverinta E 301. Mentionez ca locuiesc acum in Germania si carnetul de munca il am aici cu mine. As vrea sa stiu daca-l pot ... (vezi toată discuția)
Persoana eliberat conditionat ce sanse are? szidonia szidonia Am fost eliberat conditionat acum 2luni.M-am prezentat la AJOFM si am fost luat in evidenta ca pers fara loc de munca.Intre timp mi-am gasitun loc de munca .Am ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini rezidenti au dreptul la somaj? smeagull smeagull Buna ziua, Un cetatean strain (non UE) rezident in Ro de peste 1 an de zile, care a lucrat legal in aceasta perioada - peste 12 luni - are dreptul la somaj, ... (vezi toată discuția)