avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta minima legala intre hotar si peretele casei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta minima legala intre hotar si peretele casei

Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul terenului. Vecinul imi spune ca nu ma pot apropia mai mult de 90 cm chiar daca nu practic in acest zid nici o deschidere de geam sau usa. Alti prieteni imi spun ca distanta minima este 0.6 metrii iar ultimii imi spun ca daca fac constructia cu grinda in consola ma pot apropia cu constructia la cativa cm de hotar.
Va rog sa ma luminati si pe mine - eventual cum pot face?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: stefanbaroncea , utilizator 19:19, 31 Iulie 2021
Am si eu nevoie de un sfat referitor la subiectul dezbatut aici.
Doresc sa achizitionez un teren in Bucuresti cu o deschidere de 9 metri la sosea si o lungime de 20m. Ma intereseaza sa ridic o constructie metalica ( in scop comercial) cu un etaj si sa nu fac geamuri si usi decat inspre sosea, neavand vedere in curtea nici unui vecin. Problema este ca vreau sa ridic constructia pe toata deschiderea de 9 m si aproape toata lungimea terenului ( aprox. 18m) si nu stiu daca am voie sa fac acest lucru. Pot in aceste conditii sa construiesc pe hotar? Am nevoie de aprobari de la vecini? Mentionez ca pe terenul in cauza exista o casa veche de 15m lungime cu o latura ridicata pe hotar, pe cealalta avand geamurile care dau in curtea proprie.
Va multumesc si astept cu nerabdare sfatul dvs. pentru a lua o hotarare in privinta achizitionarii acestui teren.
Va rog, am mare nevoie de acesta informatie!

langa casa in care locuiesc, au inceput constructiile unui ansamblu de locuinte;
acum au inceput sa lucreze la etajele superioare care, culmea sunt f. aproarpe de gardul ce despart cele doua propietati, iar geamurile apartamentelor au vizibilitate in curtea mea. nu stiu unde sa ma adresez si daca as putea face ceva, din moment ce ei au demarat aceasta constuctie fara a lua acorduri de la propietarii din zona.
anexa casei mele(bucataria de vara) are un perete comun cu gardul acestei constructii, iar distanta dintre acest gard si blocul construit este de aprox 2 m, asta fiind unul dintre aspecte.
cel mai tare ma deranjeaza inaltimea cladirii ce se construieste, fiind vorba de un bloc de 5 etaje la care ferestrele dau in curtea casei mele) si nu voi mai avea parte de soare in timpul zilei, iar in zona sunt case cu cel mult un nivel, iar asta inseamna ca eu nu voi mai putea iesi din casa fara sa ma expun (de ce mai am gard?)
va rog, poate imi poate spune cineva daca exista o lege care sa-mi spuna cat de legal este acest lucru si unde sa ma adresez in cazul in care pot face reclamatie.

ca sa nu mai specific, ca in casa au aparut crapaturi si la noi si la alti locatari care sunt mai departe de cladirea in discutie, iar responsabilii acesteia cu care s-a discutat nu ne-au dat nici un raspuns.

va multumesc
am si eu o problema...in cartier, casele sunt construite pe hotar. vecinul care are zid la mine in curte nu vrea sa-l repare.Casa este din chirpici si sta sa cada, am asteptat 5 ani de zile, timp in care a venit a promis ca va face ceva. La ultima discutie, mi-a comunicat ca e de datoria mea sa repar spatele casei.
Noi am scos iedera care urca pe zidul casei lor, am decongestionat zona, dar problema este ca au in spatele casei gauri de sobolani. Sunt niste oameni cu care nu te poti intelege. Celorlalti vecini, cand au vrut sa-si repare spatele casei le-au cerut bani pentru a le permite accesul in curte.
Mentionez ca pe o portiune de aprox. 7 m avem un gard construit de noi, pe terenul nostru cu apele spre curtea noastra. Si la acest gard mi-a reprosat ca nu l-am tencuit si in curtea lor.
In aceasta situatie ce pot face? Am temeri ca acest zid se va prabusi la mine in curte.
Am voie sa intind pe niste stalpi aflati la mine in curte o plasa de protectie folosita in constructii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
maconni, utilizator
salutare. poate nu cunosc exact zona eu sau nu am inteles bine cum va veni asezata casa sau cum este terenul acum, insa sfatul meu este sa lasi suficient loc incat sa nu ai niciodata nevoie sa ceri permisiunea vecinului sa faci lucrari sau renovari in spatele cladirii !!!!!!!! eu am mostenit nu una ci doua case care nu au loc in spatele cladirii suficient cat sa pot executa tot felul de lucrari gen vopsit, termoizolatie, repararea jgheburilor, indepartat zapada etc etc etc. am vecini ostili si invidiosi si sunt la mana lor mai ales ca zidul necesita reparatii urgente. si e vb si de viitor pana la urma. daca mi-as construi o casa as lasa cel putin 1 m loc intre zd si hotarul vecinului. sper sa nu imi dai dreptate intr-o zi !!
mihaela vulpe a scris:

toranaga a scris:

ionelacd a scris:

As dori sa stiu si eu care este distanta minima dintre peretele unei case cu parter si etaj fata de hotar si daca este legal sa construieste o asemenea cladire in conditiile incare vecinul din spatele acestei case nu va mai beneficia de aceeasi lumina. Nu am gasit nimic legat de aceasta situatie.


Foarte buna aceasta intrebare !!! Aceasta este si problema mea! Daca vreun domn/doamna avocat , raspunde acestei intrebari, ii multumesc anticipat !


Si pe mine ma intereseaza foarte mult acest subiect, in conditiile in care in partea estica a proprietatii mele (casa pe un singur nivel) s-a ridicat (fara nici o cerere de acord catre mine) un bloc intreg cu chilii a manastirii invecinate, pe 2 nivele si mansarda (asta insemnand o inaltime de 2 ori cat casa mea), si m-am trezit dintr-odata cu 25 de geamuri catre curtea mea, cu vizibilitate totata (chiar si in baia de serviciu).
Multumesc.





Ma, mai, mai! Fir-ar sa fie! Cati avocati si profesionisti s-au grabit sa dea un raspuns competent la aceste intrebari de mare importanta care intereseaza un mare de persoane! Chiar nu exista bunavointa si pregatire adecvata pentru a a oferi un raspuns clar, concis, cu numerele legilor si al articolelor care se refera la astfel de situatii? Imi place sa cred ca aceste intrebari doar au scapat atentiei aceste intrabari si ca acum, readuse in actualitate, vor beneficia de raspuns. In mod categoric problema ramane mereu actuala si un raspuns clar si lamuritor va fi binevenit oricum. Va multumim pentru revenirea asupra acestui argument!

Alte discuții în legătură

Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)
Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)
Geamuri in spatele casei andreeaned andreeaned As dori sa contruiesc la o inaltime de 1.9 geamuri in spatele casei. Distanta dintre fundatia casei si gardul vecinului e de 60 cm. Spatele casei mele da in ... (vezi toată discuția)