Sunt vaduv si am un baiat de 33 ani. In urma decesului sotiei s-a acceptat mostenirea si exista o succesiune unde baiatul are cota parte indiviza din apartamentul unde locuim. Baiatul este proprietar de alt imobil prin alta mostenire . La Administratia Finantelor unde baiatul plateste impozitul pe proprietate i s-a solicitat un C.I. Din verificarile lor rezulta ca baiatul are o a 2-a proprietate [prima fiind cota indiviza!?!] care trebuieste impozitata ca atare. Cu ce suport juridic trebuie sa ma duc la Adm.Finante?
Suport juridica pentru a nu plati al doilea impozit majorat?
Pai, fiul dvs. are 2 imobile in proprietate, chiar daca din unul detine doar o cota-parte in proprietate.
Poate ne ajuta un coleg de specialitate...
Conform prevederilor art.252 aliniatul 2 din Legea 571/2003-actualizata- Codul fiscal, rezulta ca nu intra sub incidenta prevederilor art.252 aliniatul 1, care se refera la impozitul majorat pe cladiri, persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune, adica nu se plateste impozit majorat pe cladirile respective.
Ca urmare mergeti la Administratia fiscala locala cu Certificatul de mostenitor din care rezulta ca ati dobandit caldirea la care va referiti prin succesiune.
doamna<shalwa2003>, este adevarat ce spune domnul GherghinaP? Putem refuza o mostenire in baza Codului fiscal numai pentru ca nu vom avea bani sa platim impozitul majorat?
Va rog sa comentati extrasul de mai jos:
(3) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care dețin în proprietate mai multe clădiri, dobândite prin succesiune legală, nu se majorează. Clădirile dobândite prin succesiune legală se iau în calcul la determinarea ordinii de dobândire, necesară stabilirii majorării impozitului pe clădiri, potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal.