avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie/Livrare intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie/Livrare intracomunitara

Buna,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoare problema:
firma A din RO, inregistrat in scopuri de TVA, inregistrat in ROI, factureaza catre o alta firma B din RO, platitoare de TVA, bunuri care sunt achizitionate din Germania (de la o firma platitoare de TVA) iar aceste bunuri sunt livrate direct in Franta. Deci marfa pleaca din Germania direct catre clientul din Franta.
Firma din Germania va factura produsele catre firma A, iar firma A va factura mai departe catre firma B.

Intrebarea mea este daca este posibil o astfel de livrare. Daca da, firma A va
emite factura cu TVA catre firma B?

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 12:54, 7 Martie 2011
de acord cu d-vostra. de aceea am notat articolul din codul fiscal. speta concreta o cunoaste numai cel in cauza
Transportul revine in sarcina firmei A din Romania.
In concluzie, firma din Germania va factura catre firma A fara TVA, iar firma A va factura catre B cu TVA (firma B nu detine cod valabil TVA in Franta).
Cea ce nu am aflat inca de la firma B cine va fi clientul din Franta ... daca va fi firma sau persoana fizica....

Mai am intrebare:
daca firma A din RO ( ac. firma A prezentata mai sus), comanda marfa de la firma Germana/furnizor (cod valabil TVA), dar marfa nu paraseste teritoriul Germaniei, ci va fi livrata direct catre un client din Germania, cum va fi cu facturarea? Mentionez ca transportul este tot in sarcina firmei A.
Daca clientul din Germania este pers.fizica, firma A va factura cu TVA, dar daca clientul este firma care comunica un cod valabil TVA, se va factura fara TVA. Este corect? Ma incurca faptul ca marfa nu paraseste teritoriul Germaniei...

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.


firma din germania va factura catre firma A din romania cu tva (mwst. german), locul livrarii fiind considerat germania, adica locul unde se gasesc bunurile cand incepe transportul, acestea neparasind teritoriul germaniei (echivalentul art. 132, alin 1, lit. a) din codul fiscal)

daca clientul final C este firma platitoare de tva in germania, firma din romania va factura fara tva, locul livrarii fiind considerat germania, adica locul unde bunurile sunt puse la dispozitia clientului (echivalentul art. 132, alin 1, lit c) din codul fiscal), neavand o relatie de transport intre A si C, iar persoana obligata la plata taxei in germania este firma C din germania (echivalentul art. 150, alin 6 din codul fiscal)

daca clientul final este o persoana fizica, firma din romania este obligata sa se inregistreze in scopuri tva in germania si sa factureze cu mwst. german, fiind persoana obligata la plata taxei in germania, locul livrarii fiind germania.
Va multumesc.
In cazul in care firma/furnizorul din Germania doreste sa organizeze transportul, se schimba ceva?
nu se schimba nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Intrebare rodicasuta53 rodicasuta53 Firma A din Romania cumpara marfa de la firma B din Ungaria,marfa pe care o vinde la firma C tot din Ungaria,precizez ca marfa nu intra in Romania,intrebarea ... (vezi toată discuția)
Operatiune triunghiulara sau nu? psilvie psilvie Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Avem trei firme, din 3 tari membre UE diferite, cu trei coduri TVA valabile. Firma A / Germania ... (vezi toată discuția)