avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot cumpara o cota dintr-un apartament, cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot cumpara o cota dintr-un apartament, cu prietenul meu, daca eu sunt in divort cu un italian, in Romania

buna seara am si eu o mare problema in urma cu 3 ani prietenul meu a cumparat un apartament in romania acum de vreo 6 luni am divortul cu italianu dar as vrea sa ma trec si eu pe apartament ca nu mai stiu cat dureaza acest divort ce ma sfatuitii sa fac ca italianu sa nu aiba si el parte la bunuri mentionez ca am facut casatoria la milano si avem un contract unde se specifica ce este fiecare cu bunurile sale iar divortul il fac in romania ca practica este mult mai usoara
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 6 Martie 2011
Exista si solutia de a fi considerat bun propriu, dar pentru asta trebuie sa consultai un avocat
"Prin intermediul elementului strain al raportului juridic, poate sa ia nastere un conflict de legi; .../...conflictul de legi în timp si spatiu - este conflictul care apare cazul în care un raport juridic cu element strain se naste, se modifica sau stinge prin aplicarea unei legi apartinând unui anumit sistem de drept ulterior, efectele acestui raport juridic sunt invocate în alt stat. în teme unei legi apartinând altui sistem de drept." (Sergiu Davidescu, referat.ro, 16.01.2008).

Nu e legea romaniei aplicabila la raport matrimonial, fiind casatorit in Italia, domiciliati acolo, si avand in vedere ca acolo se formula si procesul de divortul.

ART. 20 Legii nr. 105 din 22 septembrie 1992 , cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat:
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale
comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau
patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au
avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi
.

Suntem in presenta a unui raportul juridic strain, sotii au domiciliul in Italia, s-au casatorit acolo, si procesul este in derulare acolo. Nu este aplicabile dispositii romane cu privire acest problema. Este un caz clar de competenta materiala de alta tara.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Cu privire la procesul de partaj dintre soti pentru bunurile aflate pe teritoriul Romaniei se aplica legea romana.
Legea nu prevede ca daca sotii sunt casatoriti in alta tara si unul este cetatean roman sa se aplice legea italiana pentru bunurile imobile aflate pe teritoriul Romaniei.
Este vorba de o societatea in dizolvarea: matrimoniala. Nu despre bonuri aflate in Romania. Este vorba daca o doamna casatorita poate cumpara pentru sine ca proprio un bon situat in Romania sau in Patagonia fiind in proces de divort in Italia cu italian, ianinte sau dupa hotarara definitiva straina. Este vorba de drept italian.
Divortul este supus legii italiene.
Pentru bunurile imobile din Romania se aplica legea romana si nu legea italiana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

contract prenuptial cu separare de bunuri semnat la notar in italia este valabil si in romania? Dana95 Dana95 Poate cere fostul sot (cetatean italian) partaj pe un bun care a fost achizitionat in romania in timpul casniciei pe numele meu, pe fond ca doar el a ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial italia Pienaar77 Pienaar77 Buna ziua! As dori o informatie legata de de regimurile matrimoniale in Italia.Imi doresc sa ma casatoresc cu un cetatean italian si as vrea cateva ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil cetatean strain cutenicole7 cutenicole7 Buna ziua tuturor! O sa incep direct prin a-mi prezenta problema: Sunt casatorita cu un cetatean italian. Dupa incheierea casatoriei,care s-a ... (vezi toată discuția)