"Prin intermediul elementului strain al raportului juridic, poate sa ia nastere un conflict de legi; .../...conflictul de legi în timp si spatiu - este conflictul care apare cazul în care un raport juridic cu element strain se naste, se modifica sau stinge prin aplicarea unei legi apartinând unui anumit sistem de drept ulterior, efectele acestui raport juridic sunt invocate în alt stat. în teme unei legi apartinând altui sistem de drept." (Sergiu Davidescu, referat.ro, 16.01.2008).
Nu e legea romaniei aplicabila la raport matrimonial, fiind casatorit in Italia, domiciliati acolo, si avand in vedere ca acolo se formula si procesul de divortul.
ART. 20 Legii nr. 105 din 22 septembrie 1992 , cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat:
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale
comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau
patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au
avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi
.
Suntem in presenta a unui raportul juridic strain, sotii au domiciliul in Italia, s-au casatorit acolo, si procesul este in derulare acolo. Nu este aplicabile dispositii romane cu privire acest problema. Este un caz clar de competenta materiala de alta tara.