avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala/impacare amiabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala/impacare amiabila

buna ziua, am 17 ani,am fost agresat de 2 colegi(16,respectiv 18 ani),am un certif med leg cu 12-14 zile de ingrijire med.am formulat plangere penala impotriva celor 2,iar politistul inainte de a incepe cercetarea(nu a luat declaratii inca faptuitorilor si nici martorilor)face presiuni asupra mea sa ma impac pe cale amiabila ,iar unul din cei 2 a venit deja de doua ori la mine acasa,implorandu-ma sa-l iert.mentionez ca printre altele politistul mi-a spus ca este vecin cu acesta.intr-adevar doresc sa sting acest conflict,insa consider ca e prea devreme sa discutam, despre asta,avand in vedere ca cei doi nu au dat inca declaratie(nu au recunoscut in scris) si nici martorii.mai adaug faptul ca politistul caruia i-a fost atribuit dosarul spre instrumentare m-a sunat si m-a intrebat pana unde doresc sa ajung cu plangerea.ce relevanta ar avea acest lucru in instrumentarea cazului?nu cumva in functie de acest lucru doreste sa ia declaratiile faptuitorilor si martorilor?am impresia ca acesta doreste sa ii ajute pe infractori si nu sa fie neutru.cand credeti ca ar fi momentul sa intervina aceasta impacare,stiut fiind faptul ca cei doi vor trebui sa ma despagubeasca material si moral.astept sfaturi,multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
geoadrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 13:38, 6 Martie 2011
Retragerea plangerii poate opera oricand, chiar si in fata instantei de judecata. Ar trebui sa fiti contactat de agresori, sa-si ceara scuze, sa va intrebe ce pretentii aveti. Doar in aceste conditii sa va impacati.
Te poti impaca oricand cu acestia si sa iti retragi plangerea, chiar si in fata instantei daca se va ajunge pana acolo. Odata ce te impaci cu partile ai dreptul sa formulezi pretentii si sa le ceri o anumita suma de bani pt pagubele materiale si morale, daca acestia accepta, vei primi banii si iti vei retrage plangere. In momentul in care iti retragi plangerea nu mai ai dreptul sa formulezi o alta plangere cu privire la aceeasi fapta. Politistii care fac presiuni in privinta retragerii plangerii fac acest lucru pt ca vor avea un dosar in minus, in consecinta mai putin de lucru.
intr-adevar,unul din cei doi(cel care m-a lovit) si-a exprimat dorinta de a ne impaca amiabil,insa cel de-al doilea(cel care m-a imobilizat pentru a nu ma putea apara) imi rade in continuare in fata.mentionez ca plangerea am formulat-o impotriva amandurora.nu cred ca este normal sa-mi retrag plangerea doar la cererea unuia,iar celalat sa scape nepedepsit.cum credeti ca ar trebui sa procedez si ce atitudine ar trebui sa iau fata de cel care m-a imobilizat?avand 18 ani cel care m-a tinut ce risca?si care ar fi "procentul lui de vina"?
geoadrian, utilizator
Ai posibilitatea sa te duci la politie si sa faci o declaratie cu privire la faptul ca vrei sa te impaci cu o anumita parte (cel care si-a cerut iertare). Exista o diferenta intre impacarea partilor si retragerea plangerii, in cazul retragerii plangerii aceasta isi va produce efectele numai daca are loc fata de toti participantii, pe cand impacarea partilor se produce in personam, asadar are efect numai fata de persoana cu care te-ai impacat.
De asemenea, pt a evita orice eroare poti face impacarea cu persoana respectiva la notar printr-un act autentic, subliniez, aceasta este irevocabila si poti avea in vedere atat latura penala cat si cea civila (despagubirile).
ContSters178374, utilizator
Ca o completare: cel care te-a tinut e la fel de vinovat ca cel care te-a lovit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractor prieten cu politistul geoadrian geoadrian Buna ziua,revin cu un subiect mai vachi.Am 17 ani si am depus la politia comunala o plangere impotriva a doi agresori(16 respectiv18 ani)in baza legii180 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua utilizator900 utilizator900 presupunem ca am fost victima unui viol..sunt majora...am depus plangere...inculpatul a fost retinut pt 29 de zile..nu sunt singurul cap de acuzare...pot ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)