avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis de conducere suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis de conducere suspendat

Buna Ziua,
Am o nelamurire si solicit putin ajutor din partea dumneavoastra.
Unui amic al meu i-a fost suspendat permisul de conducere, permis emis de autoritatile romane, evident si suspendat tot de acestea pe teritoriul Romaniei. El locuieste in Spania de ceva vreme si a obtinut si acolo un permis de conducere, perfect valabil emis de autoritatile Spaniole. Intrebarea ar fi, daca permisul romanesc i-a fost suspendat aici poate sa circule cu cel spaniol in Ro sau in afara tarii?
Si inca o intrebare este legal sa detina simultan doua permise?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
eu777, utilizator
Cel mai recent răspuns: eu777 , utilizator 13:43, 7 Martie 2011
Consider ca poate circula si in RO cu permisul din Spania numai daca pe cel spaniol este inscrisa si inscriptia international. Daca vine un cetatean strain cu masina in Romania trebuie sa aiba permis romanesc? Nu?,,,Dae exista o problema ca daca mai savarseste vreo fapta contraventionala privind Codul Rutier nustiu pe unde o sa-si gaseasca motivatia, ca va fi gasit ca a mai savarsit o fapta contraventionala de aceeasi persoana, o fapta prin care ia fost suspendat dreptul de a conduce o perioada de timp. Se poate alege cu dosar penal, si anularea permisului RO. De fapt nu cartonasul este sactionat, persoana care a savarsit fapta, si a fost sactionata cu suspendarea dreptului de a canduce o perioada de timp...Atentie!!!!!
Nu are voie sa detina mai multe permise de conducere. Directiva 2006/126/CE precizeaza

(5) (a) Nicio persoană nu poate deține mai mult de un permis de conducere.
(b) Un stat membru refuză eliberarea unui permis în cazul în care constată că solicitantul deține deja un permis de conducere.


Daca intra in Romania si are aici permisul susoendat, va fi considerat ca sofeaza fara permis. Din OUG 195/2002

Art.86. -
...
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca, in cazul in care mi-a ... soriancagoro soriancagoro Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca, in cazul in care mi-a expirat permisul de conducere (terminare valabilitate fara a solicita preschimbare), acesta se ... (vezi toată discuția)
Carnet spaniol suspendat in romania genupatogenu genupatogenu am lucrat in Spania si a trebuit sa-mi preschimb permisul romanesc in permis spaniol, dupa vreo trei ani am revenit in Romania si am circulat cu permisul ... (vezi toată discuția)
Detin doua permise de conducere liapetrariu2010 liapetrariu2010 Sunt rezident in spania si am detinut 2 permise 1 de romania si 1 de spania obtinut prin examen.Anu trecut am avut un accident in romania cu camionu si prin ... (vezi toată discuția)