avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort

Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la partaj cum se face acesta? Eu stiu ca atat activul cat si pasivul din timpul casatoriei se impart intre soti.Exista vreo sansa sa obtina apartamentul sotia?Daca se imparte la 2, si rata la credit este impartita ? Mentionez ca numai eu am platit ratele pana acum, ma ajuta si parintii ...dar nu asta este important ci as dori sa stiu daca se vor imparti toate creditele semnate de ambii soti la doi , daca, in cazul in care ramanem amandoi in apartament,cheltuielile cu utilitatile se imparta si daca fosta sotie poate vinde ceva fara acordul meu(daca nu au fost impartite bunurile care au fost cumparate numai de catre parintii mei,desi asta nu conteaza pt ca nu pot dovedi decat cu martori, fara acte).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:52, 6 Martie 2011
Am uitat sa intreb, daca este scos la licitatie si se impart banii, creditul tot se imparte, fiecare platind cota lui ?Pentru ca mi se pare normal sa pltim amandoi din moment ce e credit facut in timpul casatoriei si tinand cont ca fiul cel mare vrea sa ramana cu mine , eu avand un salariu de 1000 ron din care trebuie sa-l intretin si pe el la facultate.
Cu placere.
De mentionat ca puteti lua in considerare si varianta de a nu face nici un partaj. Actiunea e imprescriptibila, deci puteti sa il faceti oricand, peste cati ani doriti.
Nu are rost sa platiti acum taxa de timbru, care e considerabila, puteti astepta sa terminati cu creditele si impartiti atunci tot. Mai ales ca exista copii, sa aiba si ei o viata linistita in acelasi camin, chiar daca dvs. si sotia sunteti divortati, avand in vedere ca oricum va doriti sa stati tot in acelasi imobil.
Succes!

P.S. acum am vazut ultima intrebare. Da, se impart, dar cum am spus mai sus, trebuie discutat si cu reprezentantii bancii, altfel nu se schimba debitorul, ramaneti tot dvs.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Eu unul nu deschid niciun partaj, ma gandesc la sotie ca ar dori pt ca motivul divortului este lipsa banilor, a fost obisnuita sa primeasca de la parintii mei f multi bani si, de cand acestia s-au imbolnavit si nu-si mai permit sa ne ajute decat cu rata la banca, nu mai este multumita si prefera sa-l faca sa sufere pe fiul meu cel mic. Important pt mine este sa nu fiu dat afara din casa pt ca fiul cel mare sub nicio forma nu vrea sa stea cu mama lui, noi doi am avut cea mai mare contributie in cresterea celui mic, eu faceam mancare, amandoi faceam lectiile cu el in timp ce mama lui se odihnea sau statea la barfe cu vecinele la cafele...sunt constient ca cel mic trebvuie sa creasca langa mama si, atata timp cat va exista un program de vizita acceptabil pt mine, eu sunt multumit, doar sa nu fiu dat afara din casa(care, apropo , mi-a fost data in proprietate de bunicii mei).
Stati asa, ca se schimba situatia.
Dati-ne mai multe date despre cum v-a fost dat in proprietate de catre bunici.
Din cate inteleg, este bunul dvs. propriu, doar l-ati ipotecat pt un imprumut?
Din pacate actele au fost facute dupa casatoria mea ,acte de vanzare -cumparare, deci e bun comun.
Cel mai mult ma intereseaza ipoteca, eu nu pot accepta sa fiu singurul care plateste, daca divortez, cat am fost casatoriti nu am avut nimic de obiectat dar acum se schimba situatia, din 1000 ron nu pot plati si iopteca de 300 euro, pensie alimentara si sa pot trai impreuna cu fiul cel mare...mi se pare absurd si ilegal sa platesc eu totul daca nu mai suntem o familie. Normal ar fi sa se imparta toate datoriile la doi, asa cum se face si cu toate bunurile comune.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
garant într-un contract de credit ipotecar pentru un apartament bun comun. pot prelua creditul dacă fostul soț refuză să mai achite ratele? mariaevelina mariaevelina Buna ziua Dupa casatorie in 2008 am contractat impreuna cu fostul sot un credit ipotecar. Divortati din dec 2017, sentinta de divort ne-a dat dreptul mie ... (vezi toată discuția)
Partajare bunuri dobindite in timpul casatoriei 2016 2016 Buna ziua. Doresc sa aflu cum se partajeaza bunurile dobandite in timpul unei casatoriei. Momentan doar actiunea de divort din culpa comuna este inaintata ... (vezi toată discuția)