Buna ziua.Tatal meu este pensionat pe caz de boala de cativa ani.Ieri am primit o decizie prin care ne anunta ca in perioada 01.05.2009-31.10.2010 a incasat necuvenit 10506 lei cu titlu de indemnizatie de insotitor acordata eronat conform legii nr.448 art.42,alin.2 iar debitul se va recupera de la beneficiar conform art.187 alin.4,legea nr.19/2000 imi puteti explica cum vor recupera ei acesti bani de la noi si mai ales de ce?
Nu consider neaparat ca este un abuz dar este o greseala a lor ei au trimis banii nu s-a dus nimeni sa-i ceara.Si in legatura cu contenstatia nu cred ca vom avea castig de cauza.Dar nu se va pune poprire pe toata suma nu?
Cred ca ar fi utila o vizita a tatalui la Casa de pensii, pentru a negocia o suma de retinere lunara mai usor de suportat, printr-un angajament semnat si acceptat.
Din mesajul initial rezulta ca tatal dvs. a primit indemnizatie de insotitor desi nu avea dreptul. Presupun ca nu este beneficiar de pensie de invaliditate gradul I.
Retinerea debitului se va face potrivit art. 409, alin. (1) Cod procedura civila: 1/3 din pensie, lunar. Poprirea veniturilor din pensie este o modalitate de executare silita. Deci fie faceti un angajament de plata, fie se va retine lunar o treime din pensie.