În aprilie 2010, circulam cu maşina mea pe o stradă cu 3 benzi din oraş (artera principală). Eu mă aflam pe banda a 1-a. La un moment dat, un Logan de pe banda a 2-a s-a apropiat fără semnal de banda mea. Aproape trecusem de el şi am crezut că m-a văzut şi că v-a evita manevra. A reuşit să acroşeze uşor cu colţul lui dreapta faţă - aripa mea stânga-spate. Am dat semnal repede că opresc într-un refugiu de autobuz, dar surpriză, şofeul Loganului şi-a continuat drumul, fără a opri. I-am luat repede numărul şi m-am dus la Poliţie (Biroul Avarii) unde am depus declaraţie cu povestea asta. După o lună m-au chemat cei de la Poliţie să mă confrunte cu şoferul. Acesta în vâsrtă de peste 70 de ani, cu nevastă cu gura mare, a recunoscut că a acirculat în yiua respectivă pe acea stradă, dar că nu-şi aduce aminte să fi acroşat pe cineva. Poliţia i-a reşinut permisul pt o lună parcă pt neprezentare în decurs de 24 de ore la Poliţie. Individul a refuzat să recunoască fapta, a refuzat să semneze procesul verbal şi a refuzat să înmâneze copie după poliţa RCA. Cică trebuia să âl acţionez în justiţie pt a obţine RCA-ul. Nu am continuat nicio acţiune, şi aşa avaria nu era gravă. Dar am fost chemat prin citaţie în ,martie la judecătorie . Eu-în calitate de intervenient, "în proces cu X Y, în calitate de petent pentru Fond - plângere contravenţională . În caz de neprezentare a părţilor , se va putea trimite un înscris, judecata urmând a se face în lipsă. cu menţiunea personal la interogatoriu cu menţiunea că în caz de neprezentare se va emite mandat de aducere"
Menţionez că şoferul vinovat nu a vrut să semneze procesul verbal al poliţistului, şi atunci cum a putut face contestaţie, sau pt ce?
ªi de ce sunt eu nevoit să bat drumurile acum la judecătorie, ca persoană nevinovată (unde voi pierde probabil o zi întreagă)?!.
Era in obligatia instantei sa va citeze in calitate de intimat, pentru a nu fi invocata lipsa de procedura cu partile din proces. Pe de alta parte, in mod cert, in cursul judecatii soferul care a facut plangerea impotriva procesului verbal de contraventie, a cerut ca proba interogatoriul dvs. , proba care a fost admisa, instanta considerand ca este util si pertinent cauzei sa raspundeti la intrebarile puse de sofer. Daca nu va prezentati de buna voie, veti fi adus cu mandat de catre politie si veti fi sanctionat de judecator cu amenda pentru ca nu ati raspuns solicitatii instantei de judecata.
Staful meu e sa va duceti si sa raspundeti la interogatoriul. Interogatoriul este o lista de intrebari, formulate de sofer vare de regula incep asa - Este adevarat ca ..... iar dvs. trebuie sa raspundeti prin da sau nu ori daca este cazul sa detaliati, asta daca va permite judecatorul.
Mă voi duce evident. Deci, practic în ziua respectivă vom compărea amândoi (eu şi celălalt şofer) în faţa instanţei ? Nu am înţeles , de ce să mă interogheze tot şoferul vinovat, de parcă aş fi eu conrtavenientul ?
Se poate întoarce acţiunea aceasta împotriva mea cumva? Mă gândesc că prin absurd, se poate întâmpla orice. Eu chiar nu am avut probleme de acest gen până acum.
1. In aceasta faza a procesului, actiunea nu se mai poate itoarce impotriva dvs. Instanta a fos sesizata doar cu o plangere impotriva procesului-verbal de contraventie si este obligata sa judece in limitele sesizarii. Daca ati fi fost chemat in judecata de catre sofer, ar fi trebuit sa aveti calitatea de parat iar instanta sa va fi trimis un duplicat al actiunii acestuia pentru a putea face intampinare. Deci, sunteti interogat pentru a lamuri aspectele controversate ale cazului. In principal, daca accidentul a existat sau nu. Nu se pune problema vinovatiei in accident intrucat nu acesta este obiectul procesului si doar a imprejurarii ca soferul in cauza nu a mers la politie sa anunte accidentul asa cum ati factu dvs.
2. Nu va interogheaza soferul vinovat de producerea accidentului, ci instanta de judecata, pe baza intrebarilor puse de sofer. Dvs raspundeti judecatorului, la intrebarile pe care acesta vi le adreseaza ( de regula le citeste din cererea de interogatoriu).
3. O eventuala constatare a vinovatiei dvs. in accideent sub forma unei contraventii este exclusa intrucat a intervenit prescriptia constatarii contraventiei. O contraventie poate fi constatata in cel mult 6 luni de la savrarsirea faptei. Or, din aprile 2010 timpul a trecut ......
Vă mulţumesc. Revin cu amănunte după prezentarea la Judecătorie. Sunt foarte curios ce o fi contestat persoana în cauză, mai ales că a refuzat (în prezenţa unui martor semnatar în PV) să semneze Procescul Verbal.
Acum, că o fi în vârstă, dar asta nu îi dă dreptul - în virtutea faptului că nu mai are reflexe sau are simţurile atrofiate - să nu simtă când acroşează un alt vehicul. Mâine , poimâine poate accidenta grav vreun pieton şi nu va şti că l-a lovit cu maşina, deoarece ar petinde că nu a simţit nimic.