avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vanzarea unei uscatorii dintr-un bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vanzarea unei uscatorii dintr-un bloc

Doresc sa cumpar o uscatorie situata la etajul 4 dintr-un bloc(4 etaje).
Toti locatarii ,sunt de acord cu aceasta.
Eu detin pe acelasi palier un apartament de 2 camere si doresc prin cumpararea acestei uscatorii sa il transform in apartament cu 3 camere(mentionez ca apartamentul este luat prin credit ipotecar)
Daca ma puteti ajuta la pasii care trebuie sa-i fac..........pls
-o sa fac un antecontract cu toti locatarii(trebuie avizat de asociatia de proprietari si si apoi dus la notar?
mai departe nu stiu ce sa fac
multumesc pentru raspunsuri....
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa cititi Legea nr. 170 din 16_07_2010. Apoi cu ea in mana sa mergeti la un notar si aici veti afla care sunt pasii urmatori.
Pentru ca este o lege relativ noua, fara norme de aplicare, notarii nu sunt inca familiarizati cu ea si cu aplicarea ei si probabil va dura ceva timp pana se vor pune la punct si vor sti atat ei cat si dvs. ce aveti exact de facut.
Teoretic este simplu, practic lucrurile stau cam asa: fiind spatiu comun acesta este prins in contractul fiecarui proprietar; va trebui ca pe cheltuiala dvs. si cu acordul fiecarui proprietar toate actele de proprietate sa fie schimbate si sa se scoata cota indiviza din partea comuna. Abia apoi se poate intabula pe numele dvs. Cheltuielile astea pot depasi ca valoare chiar valoarea uscatoriei. De aceea va recomand, pentru ca tot aveti acordul tuturor, sa incheiati un contract de inchiriere sau sa concesionati uscatoria respectiva pentru o perioada mare de timp (50 ani).
Dupa ce notarul va intocmi actul de cumparare cu toti coproprietarii care accepta sa vanda, va inainta actul la carte funciara pentru intabularea dreptului dumneavoastra (binenteles la notar va trebui sa aveti documentatia cadastrala pentru acest uscator).
Biroul de carte funciara va emite incheierea de intabulare si un extras de informare.
Cu acesta va prezentati la urbanism, la primaria de care apartineti si solicitati un certificat de urbanism in vederea emiterii autorizatiei de contruire in vederea extinderii apartamentului.
Prin certificat vi se vor solicita proiect, expertiza, avize si apoi pe baza acestora o sa primiti autorizatie de construire.
ok il concesionez, dar daca dupa 1 an un vecin vinde apartamentul si noul proprietar are pretentia de a-si folosi partea din respectivul uscator?
unul din locatari are apartamentul sub ipoteca la o banca.
Pentru orice modificare adusa apartamentului sa pentru vanzarea unei cote parte din bunurile imobile comune(uscatoria) trebuie acordul bancii respective
...banca , nu e de acord .....deci el nu poate sa-l vanda
..Cf. Legii nr. 170 din 16_07_2010 s-ar putea vinde si fara acordul lui cu despagubirile ce-i revin.
.........atunci banca va putea actiona in sensul asta...sa-mi creeze probleme?
1. Intrebati la banca daca puteti sa atasati apartamentului inca un spatiu prin modificari aduse inclusiv apartamentului pe care il aveti sub ipoteca.
Orice notar va va intreba despre acest acord al bancii, deci este esential sa mergeti intai la banca sa va interesati.

2. Daca aveti acordul bancii, luati legatura cu un notar (sau mai multi) si vedeti in ce conditii se poate aplica Legea 170/2010. Atentie si aici, ca unii dintre vecinii care v-au dat acordul sa nu aiba ei insisi apartamentul sub ipoteca!

3. Tot ca informatie preliminara, interesati-va la primarie daca veti obtine autorizatia de constructie intrucat e posibil sa ajungeti sa faceti modificari pe zidurile de rezistenta.

4. Asociatia trebuie sa-si modifice acordul de asociere la judecatorie intrucat se schimba datele initiale ale apartamentului dv. si ale proprietatii comune.


In cazul cesiunii, fie si pe 49 de ani, veti obtine acordul majoritatii proprietarilor, acord legal in baza legii 230/2007, nu puteti face modificari de structura a proprietatii comune cesionate, dar o puteti folosi ca spatiu atasat proprietatii dv.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.
Contractul de cesionare se face la notar intre dv. si presedintele asociatiei si are valoarea oricarui contract legal. Nu mai poate fi contestat ulterior.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare uscatorie bloc spiridus spiridus Buna seara ! Doresc si eu o baza legala in care se specifica faptul ca, o uscatorie lipita de un apartament, nu poate fi vanduta decat impreuna cu acel ... (vezi toată discuția)
Concesionare spatii comune, in speta uscator asdalma asdalma As dori sa stiu in ce consta concesionarea unui spatiu comun, in speta uscator, conform Legii 170/2010, ce implicatii, indatoriri si obligatii exista in acest ... (vezi toată discuția)
Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)