1. Intrebati la banca daca puteti sa atasati apartamentului inca un spatiu prin modificari aduse inclusiv apartamentului pe care il aveti sub ipoteca.
Orice notar va va intreba despre acest acord al bancii, deci este esential sa mergeti intai la banca sa va interesati.
2. Daca aveti acordul bancii, luati legatura cu un notar (sau mai multi) si vedeti in ce conditii se poate aplica Legea 170/2010. Atentie si aici, ca unii dintre vecinii care v-au dat acordul sa nu aiba ei insisi apartamentul sub ipoteca!
3. Tot ca informatie preliminara, interesati-va la primarie daca veti obtine autorizatia de constructie intrucat e posibil sa ajungeti sa faceti modificari pe zidurile de rezistenta.
4. Asociatia trebuie sa-si modifice acordul de asociere la judecatorie intrucat se schimba datele initiale ale apartamentului dv. si ale proprietatii comune.
In cazul cesiunii, fie si pe 49 de ani, veti obtine acordul majoritatii proprietarilor, acord legal in baza legii 230/2007,
nu puteti face modificari de structura a proprietatii comune cesionate, dar o puteti folosi ca spatiu atasat proprietatii dv.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.
Contractul de cesionare se face la notar intre dv. si presedintele asociatiei si are valoarea oricarui contract legal. Nu mai poate fi contestat ulterior.