avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in Romania de un cetatean austriac
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in Romania de un cetatean austriac

Pt doamna din speta de mai jos....care e procedura pt demararea divortului???

''Buna ziua. Incerc sa spun pe scurt povestea mea. Acum aproximativ cinci luni, m-am casatorit cu un austriac. Ne-am casatorit din iubire, la inceput a fost foarte frumos, ne intelegeam foarte bine. La scurt timp insa au inceput problemele. Era totul bine atata timp cand eu eram de-acord cu el la absolut tot ceea ce spunea, in momentul cand nu ii dadeam dreptate, discutia degenera in cearta. Printre valize pregatite, plansete si injosiri eu am ales mereu sa mai dau o sansa relatiei noastre si sa raman cu el in Austria. Greseala a fost ca eu nu am lucrat in acest timp,pregatindu-ma pentru facultate si avand grija de casa. La ultima cearta s-a terminat totul... El mi-a spus atunci ca nu ma mai iubeste si nu mai vrea sa traiasca cu mine. Nu se mai putea salva nimic,asa ca am hotarat sa plec, doar ca despartireaa fost una foarte dureroasa. Desi eu am hotarat sa plec, el si-a adus parintii ca sa fie sigur ca eu parasesc apartamentul.Cu alte cuvinte am fost data afara desi stiu ca aveam anumite drepturi, am plecat. Numai sa nu mai fiu in preajma lui. Acum sunt in Romania si nu stiu care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmez in vederea finalizarii unui divort. In primul rand eu am resedinta in Austria pe pasaport. Cum trebuie procedat ca sa schimb resedinta pe Romania? Va trebui sa anulez si Meldezettelul? Pot sa fac lucrul acesta prin telefon sau email? Iar apoi? Va multumesc tuturor celor care aveti amabilitatea si rabdarea sa imi dati un sfat.''
Cel mai recent răspuns: Mariana Dumitrescu , Avocat 11:50, 7 Martie 2011
ART. 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi
ART. 22
Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman

acestea sunt extrase din legea 105/1992. Fata de situatia expusa si interpretand textele legale rezulta ca divortul dumneavoastra ar fi reglementat de legea austriaca. Daca conditiile de divort sunt mai restrictive puteti divorta potrivit legislatiei din Romania.
In Austria se aplica legea speciala - Marriage Act 1938 care permite divortul prin acord.
Sa inteleg ca poate divorta si in Romania?Trebuie doar sa-si faca dovada domiciliului in Ro?Cat dureaza in mediu un divort de acest tip?Sotul va fi citat in Austria?
Va multumesc
Nu se poate divorta in Romania decat daca legea din Austria este mai restrictiva. Din cate cunosc eu nu sunt mai restrictivi astfel ca nu veti putea divorta decat in Austria.
Succes
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Mariana Dumitrescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort monica78 monica78 Buna ziua, As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean britanic. Suntem casatoriti de ... (vezi toată discuția)
Divort in italia ionut/popa ionut/popa buna ziua situatia mea esre un pic mai dificila zic eu si anume:sunt casatorita in italia de 8 ani de 4 ani nu mai avem relatie conjugala sotul fiind ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)