avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune sub beneficiu de inventar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune sub beneficiu de inventar

Buna ziua,

Ca urmare a decesului mamei mele, eu si tatal meu am procedat astfel:
-tata a renuntat la mostenire (formularea exacta este "nu am facut nici un act de acceptare tacita, expresa sau fortata fata de succesiunea defunctei, fata de care inteleg sa ramnan strain") -notarul ne-a explicat ca aceasta este formularea intrucat "renuntare" se poate preciza doar in primele 6 luni, noi prezentandu-ne la 8 luni de la decesul acesteia.
-eu, unica fiica am acceptat succesiunea sub beneficiu de inventar.
Mentionez ca mama avea ca si activ doar un cont de depozit, iar ca si pasive un imprumut de nevoi speciale, iar pana acum nu am solicitat certificat de mostenitor si nici nu am facut alte acte de "acceptare tacita".

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. am citit pe diverse forumuri dupa ce am venit de la notar ca dupa 6 luni nu se mai poate face renuntare de mostenire sau acceptare cu titlu de inventar. ce valabilitate mai au atunci actele notariale incheiate de noi?
2. in cazul succesiunii sub beneficiu de inventar care sunt procedurile de urmat. unde trebuie sa merg cu declaratia data la notar si in cat timp.
3. "inventarul" activelor si pasivelor se refera doar la momentul prezent? ce se intampla de exemplu cand se va dezbate succesiunea pentru casa bunicilor mei (decedati in urma cu 10 ani, dar pt. care nu s-a facut si nici nu se intentioneaza a se face vreun demers de catre cei 3 frati ai mamei).

O zi buna si multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: rodi1010 , utilizator 20:24, 9 Martie 2011
Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii gorjdesign gorjdesign Buna ziua, Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)