avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general decontare chirie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

decontare chirie

Este un apartament inchiriat,iar persoana care l-a inchiriat este si administatorul unei firme.Ar putea cumva sa deconteze chiria din incasarile societatii?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:25, 8 Martie 2011
d_ilie_cristian a scris:

.. este un stimulent acordat administratorilor (in acest caz): firma pune la dispozitia administratorilor spatiul de locuit (la fel cum le poate pune la dispozitie masini pentru deplasari, laptopuri, telefoane mobile si alte facilitati)

De acord , dar pentru ca sa puna la dispozitie aceste bunuri , trebuie ca firma (persoana juridica ) sa le aiba in patrimoniu , fie sa fie active ale persoanei juridice , fie sa fie active inchiriate .

Or, in cazul de fata , am inteles ca avem doi adm, persoane fizice, care in nume personal au un contract de inchiriere pentru un apartament .

Pentru ca sa fie considerata locuinta de serviciu, trebuie sa mergem la legea 114 care defineste :

Art. 2
Termenii utilizaţi în cuprinsul prezentei legi au următorul înţeles:
d)Locuinţă de serviciu
Locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale.

---- codul fiscal vine si "largeste " si la nivelul administratorului notiunea -----

Apoi, tot in legea 114 ( de fapt in norme ):
Art. 29
(1) Locuintele de serviciu si cele de interventie fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza în interesul acestora prin închiriere salariatilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.

De aceea spuneam ca trebuie analizat dpdv al cheltuielii daca poate fi considerata deductibila sau nu .

Daca se mentine contractul de inchiriere intre persoana fizica (adm ) si proprietar , opinia mea este ca nu este cheltuiala deductibila .

Daca insa , se face contract de inchiriere intre persoana juridica si proprietar , atunci poate fi considerata cheltuiala deductibila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul fiscal al cheltuielilor cu locuinta de serviciu inchiriata CarmenDia CarmenDia Am rugamintea sa ma ajutati intr-o speta mai putin obisnuita. Este vorba de un SRL cu 2 asociati, sot si sotie, sotul administrator desemnat prin statut, ... (vezi toată discuția)
Administrator nerezident mmanu mmanu buna ziua am urmatoare problema administratorul ( si asociat) a incheiat un contract de inchiriere spatiu ( o locuinta) cu o persoana fizica, in contract este ... (vezi toată discuția)
Locuinta de serviciu ramolex ramolex Buna ziua. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil pentru a fi considerat locuinta de serviciu in patrimoniul unei societati ... (vezi toată discuția)