avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios (art.259 C.P. - Denuntarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios (art.259 C.P. - Denuntarea calomnioasa)

Buna!

Doresc sa va supun atentiei urmatoarea speta:

N si V merg intr-un local de alimentatie publica, in timpul programului de functionare si consuma diferite bauturi alcoolice si non-alcolice.
La un moment dat, fara vreun motiv intemeiat, administratorul localului, K, pe fondul unor conflicte mai vechi cu numitul V, le cere celor doi sa paraseasca localul.
Cei doi ii aduc la cunostinta administratorului K faptul ca localul se afla in timpul programului de functionare, este un loc public iar respectivul administrator nu are nici un temei legal pentru a-i scoate pe cei doi afara.
K, administrator, incepe sa faca scandal, jigneste cei doi clienti iar acestia, pentru a evita escaladarea scandalului si pentru a-si proteja imaginea, fiind persoane cunoscute in localitate si detinatoare a unor functii publice, pleaca.
In urmatoarea zi, clientul N se adreseaza cu o plangere Protectiei Consumatorului prin care aduce la cunostinta autoritatilor in domeniu comportamentul abuziv al administratorului K. In urma plangerii si a verificarilor efectuate de catre inspectorii Protectiei Consumatorului, administratorul K este sanctionat cu amenda contraventionala pentru nerespectarea unor norme legale privind protectia consumatorului.
Ca urmare a acestei sanctiuni, din razbunare, administratorul K forumleaza plangere penala impotriva lui N si V pentru infractiunile de calomnie si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Mai mult, ia legatura telefonic in ziua depunerii plangerii cu ambele persoane si le aduce acestora amenintari cum ca le va face probleme in serviciu, avand in vedere functiile publice pe care le detin, si va rezolva ca dosarul penal sa '''tina'' pentru ca acestia sa fie dati afara din serviciu.
Dosarul penal se inregistreaza la Parchet iar solutia data dupa aprox 3 luni este NUP cu litera d) (nu exista latura obiectiva a infractiunii).
Numitii N si V au avut probleme la serviciu din cauza acestui dosar, li s-a prejudiciat imaginea atat in fata sefilor cat si in fata cunoscutilor din localitate, au fost supusi unor presiuni psihice deosebite si unui stress ridicat, temandu-se sa nu isi piarda locurile de munca. Prejudiciile de imagine aduse acestora au fost insemnate.

Ce sanse de reusita credeti ca ar avea forumlarea unei plangeri penale pentru Denuntare Calomnioasa, art. 259 C.P.?
in situatia expusa se poate formula plangere penala, iar in eventualitatea prejudiciilor ce pot fi dovedide pot fi solicitate daune materiale si morale
Va multumesc pentru raspuns.

Din experienta dvs., credeti ca este NUP?

Multumesc!
in functie de complexitatea cazului, in mod special raportat la impactul pe care acest doasr l-a avut asupra vietii celor impotriva carora s-a facut denuntul calomnios, sunt destule sanse sa nu se opreasca la NUP :)
pentru a se da solutie de neincepere a urmaririi penale ar trebui sa lipseasca unul din elementele constitutive ale infractiunii, aspect ce urmeaza a fi analizat de procurorul de caz
Corect.

Eu ma gandeam ca un impediment ar fi faptul ca la pangerea depusa de administratorul K sa dat solutie de NUP mergandu-se pe litera d) (lipsa laturii obiective) si nu pe litera a) (fapta nu exista). Binenteles, aici a fost interpretarea gresita a organului de cp din politia judiciara deoarece nu a fost intrunit absolut nici un element al infractiunii, nefiind vorba doar de lipsa laturii obiective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare calomnioasa, ar fi posibil? laau laau Ar avea sens o plangere penala pentru denuntare calomnioasa cu cerere de despagubiri morale in cazul de mai jos? Fostul sot ma terorizeaza cu plangeri de ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa Am un cetatean care ma tot da in judecata
pe nedrept si vreau sa-l dau in judecata pentru denuntare calomnioasa Se poate asa ceva. (vezi toată discuția)
Ultraj contra bunelor moravuri si calomnie. probarea faptelor si consecinte legale. robert900 robert900 Vreau sa va supun atentiei urmatoarea speta: Se depune la Parchet plangere peala impotriva a doua persoane pentru comiterea infractiunilor de ultraj conta ... (vezi toată discuția)