avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament obtinut prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament obtinut prin donatie

Buna ziua,
Detin un apartament de 2 camere.Initial apartamentul a fost dobandit prin contract de vanzare cumparare de catre mine si sotul meu in procent de 35% si parintii mei in procent de 65%.In urma cu 6 ani am divortat,s-a dezbatut partajul si i-am achitat fostului sot suma decisa de catre instanta.In fata unui notar fostul sot a declarat ca a fost despagubit,partea sa din apartament fiind intabulata pe numele meu.Acum 4 ani parintii mei mi-au donat partea lor si toata proprietatea a fost intabulata pe numele meu.Am un singur frate care la momentul donatiei din partea parintilor a fost de fata si a dat o declaratie in fata notarului exprimanadu-se ca nu este interesat de aceasta proprietate.Intrebarea mea este:pot vinde acest apartament unui cuplu care acceseaza un credit bancar?Ce solutii exista in cazul in care banca deja mi-a spus ca nu accepta actele in forma actuala?Merita sa anulam donatia si sa incercam sa vindem ,eu si parintii mei?
Dar in cazul vanzarii catre un cumparator cu banii cash?Poate fi acesta descurajat in a cumpara datorita acestei donatii?Precizez ca parintii mei sunt de acord sa mai dea o declaratie in caz de necesitate specificand ca nu au nici o pretentie asupra acestui apartament.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:40, 11 Martie 2011
Nu exista nicio problema. Cel mai negru caz ar fi ca, ulterior decesului parintilor dumneavoastra, fratele sa ceara raportul donatiilor. Dar nici in acest caz noii dobanditori sau beneficiarul ipotecii constituite asupra imobilului nu sunt in pericol, pentru ca in cazul raportului, daca bunul nu mai este in patrimoniul mostenitorului avantajat prin donatie, acesta poate aduce la intregirea masei succesorale echivalentul lui in bani.
Sigurul caz de donatie care prezinta un "pericol" pentru tertii dobanditori ai bunului este situatia in care donatorii nu aveau niciun copil la data la care au donat iar ulterior acestei date li se naste un copil. In acest caz donatia se revoca de drept (pentru survenienta de copil) - dar nu este cazul dumneavoastra
Din momentul in care au realizat ca exista donatie in istoric au motivat ca daca exista certificat de mnostenitor sau donatie ei nu accepta dosarul.
Donatia ( chiar daca in principiu e irevocabila) mai poate fi revocata si pentru ingratitudine (atentat la viata donatorului, grave injurii aduse acestuia, lezarea demnitatii, si de ce nu..refuzul de alimente)...Un motiv suficient din punctul meu de vedere...ca banca sa nu se complice cu bunuri imobile ce sunt dobandite prin donatie...Parerea mea:">
E adevarat, donatia poate fi revocata pentru motivele aratate, insa revocarea nu este opozabila tertilor. Prin urmare, reintregirea patrimoniului in cazul revocarii donatiei nu este obligatoriu sa de faca cu bunul donat care poate fi inlocuit cu o suma de bani corespunzatoare, daca bunul a fost instrainat. Nu exista obligantia de neistrainare a bunului. Preacautia bancii in cazul acesta , nu numai ca este exagerata, ci si neintemeiata.
Leonte Tudor a scris:

E adevarat, donatia poate fi revocata pentru motivele aratate, insa revocarea nu este opozabila tertilor. Prin urmare, reintregirea patrimoniului in cazul revocarii donatiei nu este obligatoriu sa de faca cu bunul donat care poate fi inlocuit cu o suma de bani corespunzatoare, daca bunul a fost instrainat. Nu exista obligantia de neistrainare a bunului. Preacautia bancii in cazul acesta , nu numai ca este exagerata, ci si neintemeiata.
Aveti dreptate dar eu dac-as fi banca, nu m-ar interesa ca precautia mea ar fi "exagerata" sau "neintemeiata"...ci, asa cum am afirmat anterior, nu m-as complica, mai ales pe vremurile astea:P...Volum de munca mai mare, alergatura, cheltuieli, cam astea ar fi fost motivele pe care banca le-ar fi previzionat inh cazul in care se intampla ceva.....Parere personala, cu tot respectul

Alte discuții în legătură

Aș dori să cumpăr, cu credit ipotecar, un apartament dobândit de vânzător prin donație. care sunt riscurile mele? mosgenache mosgenache As dori sa cumpar un apartament prin creditt ipotecar. Vanzatorul a obtinut apartamentul prin donatie de la parinti. Actul notarial de donatie are doua ... (vezi toată discuția)
Probleme vanzare apartament (primit prin donatie) andycyo andycyo Buna ziua, Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)