Buna ziua,
Puteti va rog sa-mi spuneti daca intr-un proces de partaj,declaratia parintilor mei,semnata in prezenta unor martori,care au semnat si ei,are valoare in instanta?
Nu este facuta la notar,au facut ei o hartie,ca sa se stie ca mi-au dat bani pentru casa,in 1999 si au scris asta in prezenta unor martori,care au si semnat.(se intampla dupa o anterioara"tentativa de divort" (ne-am razgandit atunci)care a avut totusi loc in 2002,insa acum se cere partajul!
Pentru a dovedi ca am avut banii de achizitie a casei(in 1999)primiti de la parintii mei si nu au fost ai ex-sotului,asa cum pretinde.
Mentionez insa ca martorii sunt fratele meu si sotia acestuia si o verisoara. Conteaza aceasta hartie? Acestia pot veni ca martori sa confirme.
acesta este un inscris sub semnatura privata si poate fi folosit in instanta.Daca au semnat cei din familie, instanta nu va lua in seama inscrisul, Martorii nu trebuie sa fie rudenii pana la gradul 3.
Art. 189 C. proc. civ dispune ca nu pot fi ascultati ca martori:
- rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv ( insa potrivit art 190 C. proc. civ, in pricinile privitoare la starea civila sau divor se vor putea asculta ca martori si rudele si afinii pana la gradul trei , cu exceptia descendentilor
afinii sunt rudele celuilalt sot (de exemplu cumnatii nu sunt rude ci sunt afini )
Asadar, aceasta declaratie nu poate fi luata in calcul deoarece este semnata de martori care imi sunt rude,am inteles bine? sau pot lua in calcul exceptia data de art.190 C proc.civlia,citat de D-voastra?
Daca martorii erau vecini sau nu erau rude,era luata in considerare,corect?