avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectarea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectarea hotararii judecatoresti

Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia incredintat fetita mamei iar eu platesc in continuare pensia alimentaradar am si un program de vizitare in fiecare luna.Mama a luat fetita si a plecat in Spania de 8 luni de zile ,nu vrea sa respecte hotararea judecatoreasca .ce pot sa fac sa mi vad fata ??E legal ca mama sa poata face stabilirea copilului in alta tara ,cand tata are o hot.jud. sa si poata vedea fetita??? Ce ar trebui sa fac sa mi aduc fetita inapoi in tara alaturi de toata familia?am inteles ca avocatul meu ii poate face dosar penal ptr nerespectarea hot.jud. si oricum ea va aduce fata in tara .Pentru stabilirea mamei cu copilul minor in alta tara e nevoie si de acordul tatalui???
Nu.
Copilul i-a fost incredintat spre crestere si educare mamei, as aincat, pana la 14 ani, 16 sau 18, mama exercita toate drepturile in numele si pentru copil. Daca il poate educa asa cum vrea, asta inseamna ca ii si poate schimba domiciliul unde vrea.
Romania a semnat declaratia drepturilor omului, romanii au dreptul la libera circulatie, printre altele. Este un drept personal nepatrimonial care numai in caz de condamnare penala ti se ia, sau, prin exceptie, in cazuri exceptionale...
Mai mult, nicio persoana nu poate renunta la un astfel de drept...
Asa incat, nicio hotarare judecatoreasca de incredintare minor nu-i poate limita unui om dreptul de a circula si a se stabili, legal, in orice tara a lumii vrea.

Referitor la hotarare, aceasta nu putea sa prevada ca mama si copilul nu-si pot schimba domiciliul (in tara sau in afara ei) si daca ea chiar spune asa, e ilegal.
Prin urmare, ar trebui vazuta acea hotarare de un avocat, ma indoiesc sa aveti ce executa. Daca spune sa luati copilul de la domiciliul lui, acesta este, acum, in Spania. In caz ca va prezentati acolo si nu vi-l da, repetat, e caz penal.
Ea in incredintare a lasat adresa din acel moment, nu credeti oare ca putea sti pe la ce adrese va sta in viitor, pana la majoratul copilului? E putin exagerat sa-i cereti femeii sa stea mereu la aceeasi adresa.
cum o sa fac sa aflu adresa din Spania ca ea nu a lasat nici un fel de adresa ? O sa o caute prin Interpol?
Domiciliul cetăţeanului român minor se stabileşte de drept, în condiţiile legii, în statul în care au domiciliul ambii părinţi sau, după caz, doar unul dintre părinţi, dacă există acordul expres al celuilalt părinte.
Dovada domiciliului în străinătate pentru minorul prevăzut mai sus, se poate face cu propriul paşaport în care este menţionat statul de domiciliu, fie cu paşapoartele ambilor părinţi, în cazul în care aceştia au domiciliul în acelaşi stat sau, după caz, cu paşaportul unuia dintre părinţi şi declaraţia celuilalt părinte, prin care îşi exprimă acordul cu privire la domiciliu, cu condiţia să fie autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizre prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961.


Nu stiu cat efect are plangerea penala.Puteti face plangere penala.Aveti dreptul.
Situatia este foarte complicata.
Va trebui sa cereti reincredintarea minorei.Aceasta este calea simpla dar rezultatul va fi extrem de greu de obtinut.

Va trebui sa cereti instantei din nou si drept de vizitare dar in alte circumstante decat cele initiale, din primul proces.

Tind sa cred ca veti avea nevoie de o hotarare judecatoreasca prin care sa fie obligata de instanta ca mama minorei impreuna cu minora sa vina in tara pt exercitarea dreptului la legaturi personale cu minorul.
Spre exemplu, instanta sa pronunte o hotarare judecatoreasca prin care odata la 2 luni sa aveti dreptul de a vizita minorul.
Pe de alta parte, dvs aveti dreptul de a merge in strainatate de a vizita minorul.
Nu stiu cum aveti data hotararea pe care nu o respecta.
Sa o obligati pe mama minorului sa stea in tara pt a va exercita dvs dreptul la vizitare, nu puteti intrucat ii incalcati mamei minorei dreptul la libera circulatie recunoscut de Constitutia Romaniei si de CEDO.
Daca va veti judeca numai pe dreptul intern roman nu cred ca o sa obtineti o hotarare care sa va bucure.Sugeratii la avocatul dvs sa caute solutii in legislatia comunitara.
Mama minorei va ocupa o pozitie mult mai buna in proces decat dvs.
Si cu citarea ei e posibil sa aveti probleme.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vasile, de unde ai dat citatul ala ingrosat? Ca eu stiu, referitor la dreptul de circulatie a cetatenilor romani, ca numai la renuntarea la cetatenia romana trebuie sa-si dea acordul si parintele caruia minorul nu i-a fost incredintat.
Da-mi si mie sursa.
Claudiu, tratatele si conventiile la care este si Romania parte apartin de drreptul intern. Asa incat, e tot aia, ca te uiti si la conventiile alea.

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Plecare definitivä din tarä färä semnätura tatälui Mary355 Mary355 Dupä lupte seculare am primit incredintarea minorului,definitiv si irevocabil.Pinä si instantele germane au anulat orice drept al tatälui asupra copilului. ... (vezi toată discuția)