avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectarea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectarea hotararii judecatoresti

Buna ziua.Sunt tata si am o fetita de 8 ani care este trecuta pe numele meu.Din cauza neintelegerilor m am despartit de mama fetei mele .Instanta ia incredintat fetita mamei iar eu platesc in continuare pensia alimentaradar am si un program de vizitare in fiecare luna.Mama a luat fetita si a plecat in Spania de 8 luni de zile ,nu vrea sa respecte hotararea judecatoreasca .ce pot sa fac sa mi vad fata ??E legal ca mama sa poata face stabilirea copilului in alta tara ,cand tata are o hot.jud. sa si poata vedea fetita??? Ce ar trebui sa fac sa mi aduc fetita inapoi in tara alaturi de toata familia?am inteles ca avocatul meu ii poate face dosar penal ptr nerespectarea hot.jud. si oricum ea va aduce fata in tara .Pentru stabilirea mamei cu copilul minor in alta tara e nevoie si de acordul tatalui???
Avlil, eu invoc dispozitii CEDO in procese de la sfarsitul anilor 90.
Probabil ca am fost printre primii avocati din Romania care s-au folosit de CEDO ( inclusiv jurisprudenta CEDO).Stim despre art 11 din Constitutie.Trebuie sa stie sa uziteze de art 20 din Constitutie prin raportare la prevederile exprese din legislatia nationala.
Dispozitiile prevazute de CEDO au caracter general si daca nu stie sa argumenteze concret ramane cu drepturile prevazute si recunoscute de lege dar fara sa beneficieze efectiv de efectele juridice pt care a fost edictata legea romana.

El e foarte posibil sa nu obtina castig de cauza pe motiv ca legislatia romana nu recunoaste exercitarea unui drept intr-un anumit mod.Daca nu va argumenta ca va fi vorba de o ingerinta in cazul in care instanta ii va respinge actiunea nu vad sa ii fie admisa actiunea.
Daca nu face o motivare super nu il cotez cu sanse de reusita in procesul civil.
In speta lui exista o anumita egaliate de drepturi recunoscute de legea nationala si conventiile internationale.
La o prima vedere se poate observa ca el isi poate exercita dreptul cu conditia de a se deplasa in tara unde se afla mama impreuna cu minorul.Avocatul mamei poate face o aparare relativ simpla si cu efecte puternice in scopul respingerii actiunii lui.
Daca ea nu isi angajeaza avocat aunci sansele lui vor spori.Chiar si asa insa argumentarea juridica trebuie facuta super bine intrucat mai ramane o problema... judecatorul.

avocat Claudiu Lascoschi
Dosarul penal este facut ,dar nu stie nimeni adresa.Cum se poate afla ?S AU LA VAMA CAND A PLECAT A LASAT ADRESA? iIn cat timp o poate gasi ?am inteles ca o trimite acasa in Romania cu fetita.
Nu conteaza daca o conventie sau un tratat international e din 1980 sau din 1961... Daca Romania e parte la ea atunci ele sunt parte din dreptul nostru intern si se aplica si cu prioritate. Asa incat... la majoritatea s-a aderat prin legi interne, legi care sunt in dreptul intern... ca asa era legea si atunci... Deci nu trebuie sa te uiti in tratate internationale, ci doar in legi romanesti.
Argumentarea nu are legatura cu tipul actului, intern sau international.

Domnule, nu inteleg cum miercuri ne spuneati ca se va face dosar penal, iar sambata el era deja facut??? :O In plus, puteti face plangere penala, daca ea este insa neintemeiata, puteti fi dv. actionat penal. Faptul ca puteti nu inseamna ca e legal.
Adresa ei o afla politia... daca si ea a declarat-o la vreun consulat sau daca politia are chef de investigatii. O puteti afla si dv., dar nu e usor...

In conformitate insa cu legea 100 din 1992 prin care s-a aderat la Conventia asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii, "dreptul privind încredinţarea include dreptul cu privire la îngrijirile cuvenite persoanei copilului şi, îndeosebi, acela de a hotărî asupra locului reşedinţei sale". Adica nu se incalca un drept al cuiva ci, in conformitate cu legile noastre, femeia are dreptul sa-si ia copilul.
Asa cum v-am explicat si anterior, consider ca e o greseala si o pierere de timp acest dosar penal.

Imi pare insa tare rau ca acea mama nu s-a gandit la copilul ei, asa incat sa comunice tatalui, adica dv., noua lor adresa. Din pacate, copilul va plati cel mai mult pentru asta. :(
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Atata timp cat plangerea penala este bazata pe adevar nu aveti de ce sa va faceti griji.
Problema dvs este ca nu vad finalitatea rezolvarii acesteia in sensul dorit de dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Programul stabilire vizitare minor este o HOTARARE DEFINITIVA SI IREVOCABILA FARA CALE DE ATAC,asta am eu. Pe mine m ar interesa daca mama ar putea face ceva sa schimbe aceasta hotarare?Subliniez ca mama fetei mele nu vrea sa mi dea voie sa o vad.fata are 8 ani. Am dreptul sa o vad in fiecare luna 3 zile ,in vacanta mare 1 luna. Ma intereseaza foarte mult daca ea poate sa faca ceva ptr. micsorarea orelor de vizita ,adica sa sa schimbe hotararea data de tribunal.Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Plecare definitivä din tarä färä semnätura tatälui Mary355 Mary355 Dupä lupte seculare am primit incredintarea minorului,definitiv si irevocabil.Pinä si instantele germane au anulat orice drept al tatälui asupra copilului. ... (vezi toată discuția)