Va rog frumos sa/mi raspundeti si mie la cateva intrebari:
1. Cand pot iesi la pensie anticipat sau partial anticipat daca sunt nascuta in decembrie 1961, si lucrez din februarie 1980 pana in prezent si cati ani de cotizatie imi sunt necesari.
2. Somajul pe ce perioada se acorda??
3. Daca pe perioada somajului sau a pensionarii pe caz de boala, se poate cotiza la casa de pensii, pentru a merge vechimea in campul muncii, fiind necesara la pensionarea anticipata.
Eu va raspund la intrebarea nr. 1 si precizez ca un beneficiar de pensie de invaliditate nu poate incheia contract de asigurare sociala cu casa de pensii.
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa realizati stagiul complet de cotizare de 32 de ani si 5 luni si sa aveti varsta de 57 de ani si 2 luni. Deocamdata nu indepliniti nici macar una din aceste doua conditii.
1. Din Legea 76/2002: Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
...
2. Pe perioada somajului sunteti asigurata la pensii si sanatate, contributiile fiind platite de Agentia de Somaj.
3. Perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate este luata in calcul la pensionarea pentru limita de varsta.
Data de pensionare
motanila
La ce data se poate solicita sotia pensionare anticipata/normala ,nascuta in 11-09-1961 cu o vechime de 28 ani din care 13 ani grupa a 2 de munca ?.Perioadele ... (vezi toată discuția)