Inainte de casatorie am avut un apartament pe care l-am vandut in timpul casatoriei.
Cu banii obtinuti am cumparat un alt apartament la o valoare mai mica pe acte ( in realitate am platiti cam aceeasi suma pe cel nou cat am luat pe cel vechi)
In contractual de vanzare cumparare la presiuni psihice puternice ( avem si un copil de 2 ani) l-am trecut si pe sotul meu cu o cota parte din apartament 1/6 mai exact.
(el a avut inainte de casatorie o suma de 7000 de euro cu care alaturi de banii mei si de 5500 euro luati de la parintii mei am investit-o in amenajarea primului apartament)
In contractul de vanzare cumparare al apartamentului scrie cam asa:
“ s-a platit pretul de......dupa cum urmeaza: 1/6 din val de catre (sotul meu) din bani proveniti dinaintea casatoriei si 5/6 platiti de (catre mine) din bani proveniti din vanzarea unui bun personal dinaintea casatoriei” Dar nu este adevarat deoarece el acei bani i-a investit in primul apartament si nu are cum sa faca dovada ac a avut acesti bani pe cand eu pot prin contractul de vanzare a vechiului apartament.
Acum a intervenit divortul. El ma ameninta constant ca imi ia atat copilul ( stiu ca e imposibil) cat si apartamentul si ca ma va purta ani de zile prin procese si in acest timp va ramane in apartament sa imi faca viata amara.
Si acum intrebariile mele disperate ( caci simt ca o iau razna) :
- In cazul partajului va trebui sa-i dau lui 1/6 din valoarea trecuta pe acte sau trebuie reevaluat de catre un evaluator ( casa a fost cumparata acum 1 an)
- In cazul inceperii partajului el trebuie sa locuiasca impreuna cu mine(Daca divortul se pronunta inainte) Sau cum pot face ca acest lucru sa nu se intample pt ca partajul poate dura ani de zile
- El nu vrea sa faca partaj decat dupa divort
- Daca eu cer partajul si fac propunerile de partaj si el nu este de acord cine plateste taxa de timbru de 3%?si cheltuielile cu evaluarea?
- Actul de vanzare cumparare al apartamentului prin care i-am cedat 1/6 poate fi atacat in instanta avand in vedere ca el nu poate justifica ca a avut acesti bani la momentul achizitionarii apartamentului?
Stiu ca sunt cam multe intrebari dar sunt singura cu copilul si supusa zilnic la tot felul de stresuri psihice iar bani binenteles ca nu am si pur si simplu nu mai stiu a cine sa apelez
Va multumesc anticipat si va rog sa ma scuzati daca v-am deranjat cu atatea intrebari
1. da va tb sa-i restituiti suma in cazul in care prin cererea de partaj solicitati atribuirea imob si obligarea dvs la plata unei sulte reprezentand acea suma de bani
2.puteti solicita evacuarea lui din apartament pe durata divortului si sau partajului
3. partajul puteti sa-l solicitati odata cu cerere de divort , in aceasta maniera procesul poate dura putin mai mult decat un simplu divort insa avantajul il reprezinta audierea martorilor si probatiunea care se vor efectua o sg data si nu in cadrul a 2 procese diferite
4. taxa de timbru se plateste de catre reclamant urmand ca la finalul procesului partea care cade in pretentii sa suporte toate costurile procesului, taxa de timbru este in fct de valoarea bunurilor partajabile , vezi art 2 alin.1 legea 146/1997 modif
Este foarte complicata situatia dvs.
Exista riscul sa pierdeti procesul cu dreptatea in brate...
Trebuia sa consultati un avocat la acea vreme...
Nu veti avea probe care sa sustina ceea ce vreti dvs...decat daca va recunoaste el in fata instantei...
Ar mai putea exista si posibilitatea audierii de martori dar...va fi foarte greu...
Incercati sa consultati un verbal un avocat pentru a se analiza in detaliu situatia de fapt.
O alta problema ar mai fi si aceea ca va trebui sa timbrati la valoare pentru intreg bunul si daca veti pierde procesul veti pierde si banii...pentru taxele catre stat...
nu am inteles cum as putea sa pierd procesul.va referiti daca atac in instanta actul de vanzare unde i-am trecut 1/6 din valoare sau ca pot pierde tot apartamentul?