Va scriu in calitate de petent intr-o plangere contraventionala impotriva unui proces-verbal, intimat fiind IGP Mures.
In speta, petentul s-a prezentat la 3 termene de judecata a depus la dosar probele necesare, in tot acest timp nu se prezinta nici un reprezentant din partea IGP Mures.
Insa, o terta persoana, doreste sa intervina in proces, prin urmare depune cerere de interventie in nume propriu.
In final, petentul depune cerere de amanare (scrisoare cu continut declarat si confirmare de primire) pentru citarea martorilor, insa instanta dispune suspendarea in baza art. 242, pct 2.
Ce este de facut? Are rost sa solicitam repunea pe rol? Este normal ca instanta sa recurga la acesta solutie, pe care eu sincer o percep ca o sanctiune impotriva lipsei de interes manfistatata de parti?!
Eu urmaream formularea unei solutii ferme, avand in vedere faptul ca s-au depus atatea probe la dosar, asteptam sa inchei acest capitol.
Acum ramane sa mai stau incordata un an ....sa astept ca politia sa ia o decizie in aces sens...
Cum ramane cu cererea de interventie a tertului? Acesta se mai poate indrepta impotriva mea?
Suspendarea-in cazul plangerilor contraventionale este echivalenta cu repunerea in situatia anterioara? sau din contra? admiterea procesului-verbal?
Da se poate solicita motivat repunerea pe rol a cereriii timp de un an de zile , dupa care se judeca "perimarea cererii".
Intervenientul in interes propiu, poate print-o alta cerere separata sa-si valorifice pretentiile fata de parte reclamanta, sau fata de partea parata.
Nu se poate invoca lipsa de interes ca o exceptie, lipsa reclamantului la termenul de judecata, ci doar ca o lipsa de subtinere a cererii pe fondul cauzei.:)
Ce se intampla daca intervine perimarea? Se considera ca nu am manifestat intentie de a-mi sustine cauza (desi eu am invocat probe/ m-am prezentat la toate cele 3 termene- doar la ultimul am depus anterior amanare) astfel incat la implinirea termenului de un an va trebui sa predau carnetul la politie? Sau prin perimare se anuleaza si procesul verbal?
In general perimarea intervine dupa ce cauza s-a suspendat si nu a fost repusa pe rol o anumita perioada de timp. Unul din cele mai uzuale motive de suspendare este reprezentat de neprezentarea tuturor partilor din proces(si fara ca oricare din ele sa fi cerut anterior judecarea cauzei in lipsa sa de la dezbateri).
Dupa trecerea unui termen de 1 an (in cazul proceselor civile) sau 6 luni (comerciale) instanta repune dosarul"din oficiu " pe rol pentru a se constata perimarea.Perimarea reprezinta o sanctiune aplicata partilor care nu au staruit in judecarea cererii lor asadar nu au formulat o cerere de repunere pe rol a cauzei. Mai simlu au manifestat dezinteres pentru cauza (procesul) lor.