Prevederile articolului 65 din lege trateaza discriminatoriu persoanele care au locuit in una din localităţile Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau în unităţile administrativ teritoriale aflate pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi (cum se zice in norme).
De ce numai "cel putin 30 de ani"? Cei care au locuit, de exemplu 29 ani si 6 luni, inseamna ca sunt mai putin afectati decat cei care au locuit 30?
Pe de alta parte, timpul de injumatatire a plumbului depus in oase este de 25 de ani!!! Deci toata lumea a fost afectata mai mult sau mai putin, de aceea corect ar fi fost o reducere a varstei de pensionare esalonata, asemanator cazului cu grupele de munca.
Vreau sa fac o sesizare sau petitie pentru ca nu mi se pare corect. Cui sa ma adresez: avocatului poporului? Si pe ce baza legala (art. constitutie etc.)
Cred ca pentru a intelege si pentru a putea actiona este bine sa facem o f.mica lectie de drept administrativ-
Constitutia, in cap.V care este intitulat Admininistratia publica are 2 subsectiuni-administratia publica centrala si administratia publica locala.
In cadrul Adm.publice centrale sunt ministerele(muncii, dezvoltarii si turismului, comunicatiilor,etc) care sunt in subordinea Guvernului precum si alte organe de specialitate care sunt in subordinea ministerelor, guvernului sau ca autoritati adm. autonome., au functie executiva.
Casele de pensii prin CNPAS-administreaza si gestioneaza sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Acest CNPAS , casele judetene si locale de pensii, apartin Ministerului muncii, solidaritatii sociale si familiei.,si fac obiectul controlului acestui minister.Ministerele reprezinta puterea executiva.
Celelalte 2 functii ale statului sunt puterea sau functia legislativa care se realizeaza prin Parlament-care da legi, deci cadrul juridic al activitatii in societate.si functia jurisdictionala(judecatoreasca).
Legile, sau mai bine zis articolele dintr-o lege pot fi atacate ca fiind neconstitutionale, de catre orice persoana(fizica sau juridica) in instanta, prin sesizarea CURTII CONSTITUTIONALE.
Ati intrebat ce legatura are Casa de pensii cu Ministerul muncii- sunt in subordinea ministerului(care impreuna cu alte ministere formeaza Guvernul) si aplica legile decise in Parlament.. Nu un minister face legea- el o executa.
in perioada 1965-1968 am facut scoala profesionala la Copsa Mica, practica efectuand-o chiar la acel Combinat de negru de fum. De ce pt. cei 3 ani de chin(nu exagerez, pt. ca pe langa negrul de fum emanat in atmosfera se mai emanau si alti compusi chimici ai acidul formic,daca mai tin minte bine, etc.),sa nu beneficiez si eu macar de 1/2 ani reducere?
Ridicati problema senatorului sau deputatului din zona . Este datoria lui sa va reprezinte interesele si sa schimbe legea !
Hahaha !
Este ca si rezolvata problema ..!!!!!!
SI Conventia Europeana a Drepturilor Omului abordeaza problema discriminarilor de orice natura.Puteti apela si si aceasta in cazul in care intentati un proces in acest sens-doar suntem cetateni europeni si ne raliem la legislatia comunitara.
Adevarat, dar ne putem adresa Curtii Europene a drepturilor Omului numai dupa epuizarea tuturor cailor de jurisdictie din Romania. Deci, numai in ipoteza in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a unei instante din Romania ne putem adresa Curtii. Nu putem ocoli justitia din Romania, adresandu-ne direct Curtii.
Pensionare
eugenchis
Buna ziua. Sora mea este nascuta in 19-09-1958. Lucreaza din octombrie 1981. Locuieste in Baia Mare. Unde lucreaza va primi salarii compensatorii si doreste sa ... (vezi toată discuția)