avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Aratarea titularului dreptului - art. 64-66 Cpc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Aratarea titularului dreptului - art. 64-66 Cpc

Speta pe scurt: X cumpara pe numele mamei sale un autoturism, toate actele (inscrierea, asigurari, etc) facandu-se pe numele acesteia. Un lichidator judiciar deschide actiune in anularea contractului de V-C dupa 1 an, datorita faptului ca firmei (de la care a fost cumparat auto) i s-a deschis procedura insolventei.
Intrebare:
1--Poate uza mama lui X de prevederile art.64-66 odata cu intampinarea, in dorinta de a nu fi parte in acest proces? Care sunt sansele de a fi acceptata o astfel de procedura si ce probatoriu ar trebui sa prezinte mama lui X?
2-- Pe ce alte cai ar putea mama sa iasa din proces?
Mentionez faptul ca X doreste sa fie parte in proces, el avand de altfel posesia si folosinta autoturismului in cauza singura lui dorinta fiind de a a-si scuti mama de stres si plimbari la judecatorie...X a cumparat pe numele mamei deoarece se gandea ca poate pleaca din tara si sa poata dispuna de auto prin mama lui-in caz de vanzare, inchiriere, etc..
Multumesc anticipat de eventuale idei si raspunsuri avizate..
Cel mai recent răspuns: stefan_dumitru_m , utilizator 06:45, 13 Martie 2011
Ar trebui ca "mama " sa invoce excepetia lipsei calitatii procesuale pasive, aratand ca actiunea ar trebui indreptata impotriva altei persoane.
Ar trebui sa luam in calcul faptul ca simulatia prin intervertire de persoane are ca efect inopozabilitatea fata de terti.
Codul civil, art. 973 arata ca conventiile… nu au efect decat intre partile contractante, iar art. 1175 precizeaza ca actul secret, care modifica un act public, nu are putere decat intre partile contractante si succesorii lor universali; un asemenea act nu poate avea nici un efect in contra altor persoane.
Asadar, nici mama si nici fiul nu pot opune tertului conventia secreta dintre ei si nici mama nu poate ridica cu succes (dar esecul este totdeauna o optiune) exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Daca reclamantul este de acord judecata poate sa continue impotriva d-voastra si scotand-o pe mama din judecata. Nu-l puteti insa obliga in nici un fel sa o accepte pe mama d-voastra ca parat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Niste raspunsuri mai mult decat binevenite...foate frumos argumentat domnule avocat u.b. i. k.=D> Mi-ati confirmat de altfel ceea ce gandeam:D-- si esecul este totdeauna o optiune -- meritandu-se in acelasi timp sa incerc orice portita prin care as putea sa-mi ajut prietenul, macar prin prelungirea actiunii, in speranta ca vor interveni factori noi..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am calitate procesuala pasiva ? molul molul buna seara va intreb daca A+B+C+D+E+F+G fac o intelegere de imparteala a unui teren imparteala pe care nu o pun niciodata in practica iar ABCD vinde ... (vezi toată discuția)
Speta simulatie nicoleta hotca nicoleta hotca am si eu nevoie de o speta pt un studiu pe care il fac la civil-simulatia...multumesc (vezi toată discuția)
Actiune in anulare. invocarea lipsei calitatii procesuale pasive stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m [b]Speta pe scurt: [/b] Lichidatorul judiciar al unei societati de taximetrie deschide o actiune in anulare contra doamnei H.E. prin care cere \"[i]sa se ... (vezi toată discuția)