Modalitatea de deschidere a procedurii succesorale este stabilita in Sectiunea III din Legea notarilor publici.
Art. 68 din aceasta lege stabileste:
Art. 68
Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
......
Notarul public sesizat are obligaţia de a verifica în prealabil competenţa terito-rială, iar dacă constată că succesiunea este în competenţa altui birou notarial, se desesizează, fără să mai citeze părţile, trimiţând cauza notarului public compe-tent.
În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului bi-rou sesizat. Notarul public va verifica dacă procedura succesorală nu s-a deschis la un alt birou de notar public din aceeaşi circumscripţie, cercetând, în acest scop, registrul de evidenţă a succesiunilor, potrivit regulamentului.
Acelasi act normativ mai prevede:
Art. 75
După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza şi dispune citarea celor care au vocaţie la moştenire, iar dacă există testament, citează şi pe legatari şi executorul testamentar instituit.
Va pot fi de folos si urmatoarele prevederi ale art. 700 din Codul civil:
Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când moştenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de forţă majoră, instanţa judecătorească, la cererea moştenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârşit împiedicarea.
Ca urmare, grabiti-va catre biroul notarial in a carui competenta teritoriala se afla bunurile imobile ce fac obiectul mostenirii. Acolo veti primi toate indrumarile necesare si, urmare a acestui demers, nu se va putea face excluderea dvs. de la impartirea masei succesorale.
Prezentandu-va la notar pentru deschiderea procedurii de succesiune, pe langa faptul ca va manifestati interesul de a participa la impartirea masei succesorale, ceea ce inseamna ca nu puteti fi exclus, veti impiedica si deschiderea procedurii succesorale la vreun alt birou notarial, pentru ca prima actiune pe care o va intreprinde notarul caruia va veti adresa este de a verifica daca a mai fost deschisa vreo procedura succesorala in cauza.
Cu actele de stare civila, prin care dovediti gradul de rudenie cu decedatul, cred ca puteti obtine si o copie a Certificatului de mostenitor de la biroul de stare civila al primariei, acesta fiindu-va necesar pentru deschiderea succesiunii.
E clar ca va fi necesar sa consultati si un avocat.