avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

va rog niste lamuriri; tata a decedat in 1994 iar mama in februarie 2011. dupa tata nu am facut succesiunea acum am ramas 3 frati fiecare casatoriti si cu copii sora mai mare are toate actele si nu vrea sa le dea. mentionez ca ea are domiciul in alt oras dar de 7 ani a stat la mama. ce trebuie sa facem ceilalti 2 frati pentru a putea face succesiunea la termen dar fara acte?
Cel mai recent răspuns: miti1956 , utilizator 17:43, 13 Martie 2011
Sa va adresati primariei locului decesului pentru anexa 24 si apoi unui birou notarial, iar daca sora refuza sa va adresati judecatoriei
Dupa parerea mea va trebui sa va adresati instantei de judecata intrucat daca nu vrea sa dea actele notarul nu cred ca va poate ajuta.Prin instanta veti putea rezolva problema.
Incercati insa sa va angajati avocat pentru proces.
Pana sa angajati incercati sa consultati un avocat pentru a se analiza problemele care pot surveni in proces.
Modalitatea de deschidere a procedurii succesorale este stabilita in Sectiunea III din Legea notarilor publici.
Art. 68 din aceasta lege stabileste:
Art. 68
Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
......
Notarul public sesizat are obligaţia de a verifica în prealabil competenţa terito-rială, iar dacă constată că succesiunea este în competenţa altui birou notarial, se desesizează, fără să mai citeze părţile, trimiţând cauza notarului public compe-tent.
În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului bi-rou sesizat. Notarul public va verifica dacă procedura succesorală nu s-a deschis la un alt birou de notar public din aceeaşi circumscripţie, cercetând, în acest scop, registrul de evidenţă a succesiunilor, potrivit regulamentului.

Acelasi act normativ mai prevede:
Art. 75
După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza şi dispune citarea celor care au vocaţie la moştenire, iar dacă există testament, citează şi pe legatari şi executorul testamentar instituit.

Va pot fi de folos si urmatoarele prevederi ale art. 700 din Codul civil:
Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când moştenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de forţă majoră, instanţa judecătorească, la cererea moştenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârşit împiedicarea.

Ca urmare, grabiti-va catre biroul notarial in a carui competenta teritoriala se afla bunurile imobile ce fac obiectul mostenirii. Acolo veti primi toate indrumarile necesare si, urmare a acestui demers, nu se va putea face excluderea dvs. de la impartirea masei succesorale.
Prezentandu-va la notar pentru deschiderea procedurii de succesiune, pe langa faptul ca va manifestati interesul de a participa la impartirea masei succesorale, ceea ce inseamna ca nu puteti fi exclus, veti impiedica si deschiderea procedurii succesorale la vreun alt birou notarial, pentru ca prima actiune pe care o va intreprinde notarul caruia va veti adresa este de a verifica daca a mai fost deschisa vreo procedura succesorala in cauza.
Cu actele de stare civila, prin care dovediti gradul de rudenie cu decedatul, cred ca puteti obtine si o copie a Certificatului de mostenitor de la biroul de stare civila al primariei, acesta fiindu-va necesar pentru deschiderea succesiunii.
E clar ca va fi necesar sa consultati si un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
ContSters193759, utilizator
Doar ca marea problema este ca nu are actele de proprietate si notarul nu cred ca poate deschide procedura notariala succesorala fara sa existe actele care dovedesc existenta proprietatii defunctului.
Degeaba merg numai cu actele de stare civila.
Ar mai trebui sa aiba si certificatul de deces al persoanei respective.
dupa raspunsurile primite am inteles ca trebuie sa cer anexa 24 de la primarie apoi la notar. dupa tata am xerocopie certificat deces. dar dupa mama nu am. la o valoare de 30000 euro mostenire impartita la 3 frati deci 10000 euro fiecare cam la cit sa fiu pregatit ca ma va costa cu aproximatie succesiunea si dupa tata decedat in 1994 si dupa mama decedata in februarie 2011

Alte discuții în legătură

Succesiune buhum buhum in urma cu 2 saptamani tatal sotului meu a decedat mama si fratii vor sa inceapa succesiunea,cum se fae aceasta ? se apeleaza la un notar ? si pana la ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Buna ziua ,in urma decesului unei matusi(sora tatei ,care este decedat) am devenit posibil mostenitoare.Aceasta sora a tatei nu a avut copii,sotul ei decedand ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)