avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... motive de stramutare a divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

motive de stramutare a divortului

Am introdus actiunea de divort in localitatea unde are sotul meu domiciliul, desi locuiam in fapt acolo decat in week enduri sau in concedii, in restul timpului eram in Bucuresti, unde aveam serviciul. Pe C.I. am domiciliul in Buc, desi nu locuiesc acolo. Intentionez sa ma prezint decat la primul termen la divort in care sa cer stramutarea lui in Buc, unde locuiesc si am serviciul si va rog sa mi dati motive cu care sa mi argumentez cererea. Recunosc ca motivul meu principal este teama de agresiunea sotului (fizica si verbala), cat si costurile ridicate de deplasare si faptul ca trebuie sa ma invoiesc cate 2 zile de la serviciu. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:06, 1 Iunie 2008
Din pacate, nu aveti motive de stramutare... aceasta nu se poate obtine atunci cand nu ne convine distanta... sunt reguli stricte de procedura pentru stramutare.

Oricum, la orice actiune a sotului impotriva dv., chemati politia, asta va va ajuta si-n procesul de divort. Solicitati sa incheie un proces-verbal de constatare. Daca ii sunati prin 112, fac de fiecare data, daca veti chema un politist de pe strada, nu e neaparat sa va intocmeasca procesul-verbal, numai daca insistati...

Nu puteti sa va prezentati doar la primul termen, ca va fi respinsa ca nesustinuta actiunea... daca nu face si sotul reconventionala, caz in care se va judeca, totusi, divortul.
Strămutarea unei cauze se poate cere numai în cazurile expres şi limitativ prevăzute de C.pr.civ., respectiv:
Art. 37. - (1) Când una dintre părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii sau asistenţii judiciari ai instanţei, cealaltă parte poate să ceară strămutarea pricinii la o altă instanţă de acelaşi grad.
(2) Strămutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică. Bănuiala se socoteşte legitimă de câte ori se poate presupune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurării pricinii, calităţii părţilor ori vrăjmăşiilor locale. Constituie motive de siguranţă publică acele împrejurări care creează presupunerea că judecata procesului la instanţa competentă ar putea produce tulburarea ordinii publice.
Chiar dacă aţi avea unul din aceste motive de strămutare întemeiat, în caz de admitere a cererii de strămutare, pricina se trimite spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad stabilită aleatoriu şi nu la instanţa pe care o solicitaţi dv...;)
Oricum, nu vad sa fie necesar sa-i spunem doamnei care sunt motivele de stramutare in lege, pentru ca motivele doamnei nu se incadreaza si, apoi, din experienta mea, aceste texte privind stramutarea sunt foarte usor adaptate de partile fara cunostinte juridice.
Astfel, multi oameni cred ca pot obtine totusi stramutarea, ca pot demonstra (in special banuiala legitima, acolo cred cei mai multi ca au o sansa) ca e nevoie de stramutare si, astfel, fac cereri care mai mult ingreuneaza procesul, il taragane si apoi se plang ca justitia merge greu.
E posibil sa luati si amenda in cazul in care se dovedeste ca ati facut cu rea-credinta o astfel de cerere.

Personal, ca avocat, nu va sfatuiesc sa incercati.
Nu aveti nicio sansa cu cererea de stramutare.
Mai bine incercati sa depuneti la Bucuresti divortul si poate aveati noroc si scapati.
Ati consultat un avocat inainte de a depune divortul ?

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara dorin77 dorin77 Buna ziua , va rog sa imi spuneti cum se poate stramuta un proces de majorare pensie alimentara , fosta mea sotie fiind avocat practicant in baroul in care ... (vezi toată discuția)
Pot cere stramutarea pricinii daca aparatorul partii este un influent om politic? 7toto 7toto Daca aparatorul unei parti este un influent om politic in bistrita pot cere judecarea procesului civil in alt judet? In ce conditii pot cere acest lucru? (vezi toată discuția)
Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)