avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident rutier, pãrþi in procesul penal, problemã ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident rutier, pãrþi in procesul penal, problemã de interpretare?avocat în dilema

În speţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă din culpă, în urma unui accident rutier. produs Maşina distrusă aparţinea firmei x. Aceasta are posibilitatea să se constituie parte civilă în procesul panal, sau numai pe calea acţiunii civile poate să recupereze prejudiciul cauzat?
Prin decizia 1/2004 a Înaltei Curţi s-a bstabilit, ca în asemenea situaţii, de acţiuni complexe, instanţa penală este competentă să judece3 acţiunea civilă alăturată acţiunii penale şi la pretenţiile formulate referitor la distrugerea bunurilor avariate.
Întrebarea mea este dacă această decizie se referă la situaţia în care bunul deteriorat, în speţă maşina, aparţine personal perosnei fizice, părţii vătămate, victimei infracţiunii, sau şi situaţiei în care maşina aparţine unei firme.
Eu consider că societatea proprietară a maşinii distruse poate să se constituie parte civilă în procesul penal, acesta încadrându se în noţiunea d e persoana vătămată prevăzută de art. 14 Cod pr. civilă.
În unele situaţii societatea a fost citată ca şi parte vătămată, soluţie pe care o consider corectă, aqvînd în vedere definiţia noţiuniide persoană vătămată --- "persoana care a suferit o vatamare ... materială" . Având în vedere că societaea a suferit o vătămare materială mi se pare corect să fie citată ca parte vătămată în procesul penal.
Aştept păreri, şi daca este posibil, argumente , intrucat trebuie să susţin cauza în faţa instanţei.
Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
moldovanlaura, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 07:23, 14 Martie 2011
Incercati sa mergeti la mediere,daca procesul este deschis in urma plangerii prealabile, poate se vor intelege si va fi mai bine decat in instanta, poate fi o solutie.
Art. 62
(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele
judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art.
242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere,
dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Vă mulţumesc de răspuns ... Într adevăr poate fi o soluţie, însă în situaţia de faţă nu este posibilă această variantă.
Si persoana juridica se poate constitui parte civila atat timp cat a suferit un prejudiciu. Printr-o metoda logica de interpretare ne putem da seama ca ICCJ nu a vrut sa faca o distinctie intre persoana fizica si persoana juridica. Nu putem aplica o astfel de decizie numai persoanei fizice deoarece legea nu si-ar atinge scopul care urmareste aplicarea principiului celeritatii in astfel de cauze si scutierea partii vatamate de taxa de timbru la care ar fi obligata pe latura civila. Cum parte responsabila civilmente poate fi o pers fizica sau o persoana juridica, in aceeasi masura se poate constitui parte vatamata si o persoana juridica.
Personal nu cred ca veti avea vreo problema in instanta din acest motiv, din cate stiu instantele aplica zilnic aceasta decizie fara sa faca vreo distinctie.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
ContSters178374, utilizator
moldovanlaura a scris:

În speţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă din culpă, în urma unui accident rutier. produs Maşina distrusă aparţinea firmei x. Aceasta are posibilitatea să se constituie parte civilă în procesul panal, sau numai pe calea acţiunii civile poate să recupereze prejudiciul cauzat?


Da, are aceasta posibilitate.perosana juridica poate fi subiect activ al actiunii civile alaturate procesului penal.Poate fi o persoana fizica si de asemenea o persoana juridica care a sufeirt o paguba materiala.Daunele morale le pot pretinde doar persoanele fizice, insa pagubele materiale le pot suferi si persoanele fizice.
In caz de reorganizare a persoanei juridice se introduic in cauza succesorii in drepturi iar in caz de dizolvare, lichidatorii( art. 21 alin 2 c. pr. pen.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire parte civila alexandra.a1404 alexandra.a1404 In cazul unei persoane juridice, parte vatamata in procesul penal , deci automat si asociatul partii vatamate, ce si-a exprimat vointa, este parte vatamata. ... (vezi toată discuția)
Cererea de constituire parte civila si actiunea civila oanaportar oanaportar Buna ziua ! Am o dilema: - daca cineva s-a constituit parte civila intr-un dosar penal, care acum inca este pe rol si urmeaza a se judeca apelul, - se ... (vezi toată discuția)
Parte civila in dosar penal zahsor zahsor Ca sa fac parte civila in procesul penal trebuie facuta o cerere ? Cine aproba acest lucru ? Am mentionat in plangerea penala in cadrul urmaririi penale ca ... (vezi toată discuția)