In cazul unei persoane juridice, parte vatamata in procesul penal , deci automat si asociatul partii vatamate, ce si-a exprimat vointa, este parte vatamata. Este posibil ca persoana juridica sa nu se constituie parte civila, ci numai asociatul ei?
Conform art.15 c.pr,civ.orice persoana vatamata se poate constitui parte civila,"in cursul urmariri penale precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare."
In al.3 al aceluiasi articol se stpuleaza"calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceiasi cauza"
La intrebarea dvs.raspunsul este afirmativ.
Parte vatamata este persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si care participa in procesul penal. Nimeni nu este, "automat", parte vatamata.
Parte civila este persoana vatamata care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal, respectiv trage la raspundere civila inculpatul si partea responsabila civilmente.
Prevederile Codului de procedura penala nu obliga partea vatamata sa alature, in cadrul procesului penal, actiunea civila celei penale.
Sesizarea initiala a Parchetului a fost facuta de un asociat al unei persoane juridice (este vorba despre frauda in dauna societatii, deci a patrimoniului). Ulterior societatea isi asuma actiunea asociatului sau. Pentru a nu risca lipsa calitatii procesuale( de ex. in cazul cind societatea s-ar desfinta) , asociatul persoanei juridice doreste sa se constituie parte civila in dosarul penal, personal. Se poate? Multumesc.