avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituire parte civila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituire parte civila

In cazul unei persoane juridice, parte vatamata in procesul penal , deci automat si asociatul partii vatamate, ce si-a exprimat vointa, este parte vatamata. Este posibil ca persoana juridica sa nu se constituie parte civila, ci numai asociatul ei?
Cel mai recent răspuns: Irene71 , utilizator 11:24, 3 Iulie 2009
Conform art.15 c.pr,civ.orice persoana vatamata se poate constitui parte civila,"in cursul urmariri penale precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare."

In al.3 al aceluiasi articol se stpuleaza"calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceiasi cauza"
La intrebarea dvs.raspunsul este afirmativ.
Multumesc.
Parte vatamata este persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si care participa in procesul penal. Nimeni nu este, "automat", parte vatamata.

Parte civila este persoana vatamata care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal, respectiv trage la raspundere civila inculpatul si partea responsabila civilmente.

Prevederile Codului de procedura penala nu obliga partea vatamata sa alature, in cadrul procesului penal, actiunea civila celei penale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Cred ca ar fi bine sa detaliati putin speta, pentru a primi un sfat corect. Multumesc!
Sesizarea initiala a Parchetului a fost facuta de un asociat al unei persoane juridice (este vorba despre frauda in dauna societatii, deci a patrimoniului). Ulterior societatea isi asuma actiunea asociatului sau. Pentru a nu risca lipsa calitatii procesuale( de ex. in cazul cind societatea s-ar desfinta) , asociatul persoanei juridice doreste sa se constituie parte civila in dosarul penal, personal. Se poate? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Accident rutier, pãrþi in procesul penal, problemã de interpretare?avocat în dilema moldovanlaura moldovanlaura În speţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă din culpă, în urma unui accident rutier. ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civila tora68 tora68 buna ziua, am primit o solicitare din partea unui organ de cercetare penala, prin care ne intreba (suntem intitutie de administratie publica locala) daca ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)