avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituire parte civila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituire parte civila

In cazul unei persoane juridice, parte vatamata in procesul penal , deci automat si asociatul partii vatamate, ce si-a exprimat vointa, este parte vatamata. Este posibil ca persoana juridica sa nu se constituie parte civila, ci numai asociatul ei?
Cel mai recent răspuns: Irene71 , utilizator 11:24, 3 Iulie 2009
Pai si pentru ce paguba s-ar constitui parte civila asociatul. Pentru paguba suferita de societate? Nu cred ca asociatul se poate substitui persoanei juridice, ca parte civila in procesul penal
Vedeti art. 227 si urmatoarele din Legea 31/1990 unde sunt prevazute cazurile de dizolvare ale sc si efectele dizolvarii.
Ingraditi drepturile consacrate prin Constitutie de art, 21 si 44.
Daca asociatul pers juridice respective se infatiseaza in instanta in calitate de reprezentant al pers jur (are o imputernicire in acest sens de la administratorul soc, asta in cazul in care el nu detine si calitatea de administrator pe langa aceea de asociat) atunci el va putea sa se constituie IN NUMELE SOCIETATII parte civila in proc pen.
Banuiesc ca in mom sesizarii de la Parchet a aratat si faptul ca este asociat la respectiva soc com.
Chiar dc soc se desfiinteaza prejudiciul tot ramane si pana la urma dc se dovedeste ca prejud in dauna soc exista orice pers interesata care poate face dovada calitatii de reprezentant al soc poate solicita repararea acestuia printr+o act civila alaturata celei penale.
Aceasta varianta (de exercitare a act civ in cadrul proc penal) este cea mai buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier, pãrþi in procesul penal, problemã de interpretare?avocat în dilema moldovanlaura moldovanlaura În speţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă din culpă, în urma unui accident rutier. ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civila tora68 tora68 buna ziua, am primit o solicitare din partea unui organ de cercetare penala, prin care ne intreba (suntem intitutie de administratie publica locala) daca ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)