cora2006 a scris:
Degeaba tatăl dv. era fiul bunicului dv. decedat, dacă nu a acceptat succesiunea expres sau tacit în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului bunicului, caz în care chiar dacă succesiunea s-a deszbătut ulterior, după expirarea termenului de opţiune succesorală, tatăl dv. a fost înlăturat de la masa succesorală prin efectul prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, considerându-se astfel că tatăl dv. nu a avut niciodată calitatea de succesor.
În opinia mea, nu mai este nimic de făcut cu atât mai mult cu cât, bunicul a decedat în 1944, de atunci şi până acum nu s-a făcut nici un demers de către tatăl dv., mai mult, cu ocazia dezbaterii succesiunii după bunicul, tatăl trebuia să-şi exprime punctul de vedere la notar. Dacă nu s-a prezentat să accepte succesiunea după tatăl său, se consideră că a renunţat tacit la succesiune sau putea, la fel de bine, să renunţe în mod expres la moştenirea tatălui său în favoarea mamei, bunica dv. Acum şi bunica este decedată de 3 ani, şi s-a dezbătut şi moştenirea lăsată de aceasta.
Pasivitatea este sancţionată de lege! ;)
tata avea 5 ani cand a murit bunicul in '44, cam greu sa-si exprime optiunea succesorala. chiar si in termen de 6 ani, nu luni, tot nu ar fi fost major.
cum am spus la inceput, nu s-a facut inca succesiunea dupa bunicul.
se considera ca a acceptat mostenirea prin faptul ca a facut cerere in baza legii18.
trecand peste faza cu acceptarea, se poate face ce ziceam?