avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum deschid succesiunea in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum deschid succesiunea in instanta

buna ziua,

am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea.
toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o eroare, pe numele celui de-al doilea sot al ei.

s-a facut succesiunea pentru bunica, s-au stabilit partile, in care au intrat in mod egal toti copiii bunicii (inclusiv cei din a doua casatorie)

intrebare: pot deschide succesiunea pentru acel bunic amintit la inceput, in conditiile in care masa succesorala - proprietati trecute pe numele lui - nu exista? Invocand ca proprietatile lui se afla in masa succesorala a bunicii?
Pentru ca exista acte care ar dovedi asta.

multumesc
Cel mai recent răspuns: karlota , utilizator 18:13, 19 Noiembrie 2008
cora2006 a scris:

Degeaba tatăl dv. era fiul bunicului dv. decedat, dacă nu a acceptat succesiunea expres sau tacit în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului bunicului, caz în care chiar dacă succesiunea s-a deszbătut ulterior, după expirarea termenului de opţiune succesorală, tatăl dv. a fost înlăturat de la masa succesorală prin efectul prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, considerându-se astfel că tatăl dv. nu a avut niciodată calitatea de succesor.
În opinia mea, nu mai este nimic de făcut cu atât mai mult cu cât, bunicul a decedat în 1944, de atunci şi până acum nu s-a făcut nici un demers de către tatăl dv., mai mult, cu ocazia dezbaterii succesiunii după bunicul, tatăl trebuia să-şi exprime punctul de vedere la notar. Dacă nu s-a prezentat să accepte succesiunea după tatăl său, se consideră că a renunţat tacit la succesiune sau putea, la fel de bine, să renunţe în mod expres la moştenirea tatălui său în favoarea mamei, bunica dv. Acum şi bunica este decedată de 3 ani, şi s-a dezbătut şi moştenirea lăsată de aceasta.
Pasivitatea este sancţionată de lege! ;)


tata avea 5 ani cand a murit bunicul in '44, cam greu sa-si exprime optiunea succesorala. chiar si in termen de 6 ani, nu luni, tot nu ar fi fost major.

cum am spus la inceput, nu s-a facut inca succesiunea dupa bunicul.
se considera ca a acceptat mostenirea prin faptul ca a facut cerere in baza legii18.

trecand peste faza cu acceptarea, se poate face ce ziceam?
marfan a scris:
pot deschide succesiunea pentru acel bunic amintit la inceput, in conditiile in care masa succesorala - proprietati trecute pe numele lui - nu exista? Invocand ca proprietatile lui se afla in masa succesorala a bunicii?
Pentru ca exista acte care ar dovedi asta.
.....................................................................
tata avea 5 ani cand a murit bunicul in '44, cam greu sa-si exprime optiunea succesorala. chiar si in termen de 6 ani, nu luni, tot nu ar fi fost major.
cum am spus la inceput, nu s-a facut inca succesiunea dupa bunicul.
se considera ca a acceptat mostenirea prin faptul ca a facut cerere in baza legii18.

Nu avea importanţă vârsta copilului defunctului pentru ca acesta să aibă calitatea de moştenitor. Dacă aţi fi spus de la început vârsta tatălui la decesul bunicului, nu mai băteam câmpii cu acceptarea succesiunii...:D
La dezbaterea succesiunii după bunicul, moştenitori erau soţia supravieţuitoare a acestuia (bunica) şi tatăl dv., astfel că bunica nu era singura moştenitoare.
Se poate ataca în instanţă certificatul de moştenitor al bunicii obţinut ca singura moştenitoare a soţului său, bunicul dv., iar apoi anularea tuturor actelor subsecvente bazate pe acel certificat de moştenitor valabil parţial. Tot prin instanţă se va solicita constatarea faptului că moştenitorii defunctului - bunicul, au fost doi: bunica şi tatăl dv.
Angajaţi un avocat, arătaţi-i actele pe care le aveţi şi vă va spune în concret ce se poate face.;)

daca bunica ar avea certificat de mostenitor, ar insemna ca s-a facut succesiunea dupa bunicul.
dupa cum spuneam, nu s-a facut.
reiau problema, ca ne-am pierdut in altele:

bunicul si bunica au avut un fiu, pe tatal meu.

bunicul a murit in razboi, nu s-a facut succesiunea.

bunica a supravietuit pana in 2005, s-a remaritat si a avut alti copii. s-a facut succesiunea dupa ea in care masa succesorala contine si ce avea bunicul.

daca deschid succesiunea pe bunicul, masa succesorala e zero.

O pot face, invocand ca bunurile sunt trecute pe certificatele de mostenitor ale rudelor mele (si al meu, dupa bunica)????

sau trebuie intai atacate titlurile, certificatele, etc?
teoma a scris:


bunicul a murit in 44.

cand a murit bunicul, tata era nascut, deci el era mostenitorul.





marfan a scris:

tata avea 5 ani cand a murit bunicul in '44, cam greu sa-si exprime optiunea succesorala. chiar si in termen de 6 ani, nu luni, tot nu ar fi fost major.


In topicul acesta:
Ori avem 2 bunici morti in pas'patru si doi tati/fii
ori avem o teoma care-i totuna cu marfan :-/ X-(
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune rada78 rada78 Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Cristian6982 Cristian6982 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine mama mea a murit acum 20 de ani iar tatal meu este casatorit legal de 18 ani cu a doua sotie. Noi suntem 3 frati, ... (vezi toată discuția)