bunica a supravietuit pana in 2005, s-a remaritat si a avut alti copii. s-a facut succesiunea dupa ea in care masa succesorala contine si ce avea bunicul.
daca deschid succesiunea pe bunicul, masa succesorala e zero.
O pot face, invocand ca bunurile sunt trecute pe certificatele de mostenitor ale rudelor mele (si al meu, dupa bunica)????
sau trebuie intai atacate titlurile, certificatele, etc?
teoma a scris:
In topicul acesta:
Ori avem 2 bunici morti in pas'patru si doi tati/fii
ori avem o teoma care-i totuna cu marfan :-/ X-(
1.:tatal decedat acum 3 ani(2005),descendenti 2 copii si o sotie in viata(care nu este mama copiilor)=niciunul nu a deschis succesiunea
2. anul 2006-deces bunica(mama tatalui=93 ani),mostenitori cei 2 copii ai tatalui=niciunul nu a deschis succesiunea
3. anul 2008(oct)-deces sotia din caz1.;fara descendenti.;mostenitori 4 frati in viata si 2 copii ai unui frate decedat=am
deschis succesiune.
1.daca copii(2) ai tatalui mai vin la succesiune daca in cei 3 ani nu au revendicat-o
R: cei doi copii ai tatlui nu pot veni la mostenirea fostei sotii a tatalui, deoarece nu sunt in relatii de rudenie cu aceasta. Cu ocazia dezbaterii succesiunii dupa fosta sotie a tatalui, obligatoriu se va dezbate succesiunea dupa tata, deoarece sotia supraveituitoare avea drept de mostenire dupa sotul ei defunct, astfel ca trebuie sa se stabileasca ce avere succesorala a lasat acesta.
Descendentii tatalui pot veni la succesiunea acestuia in urmatorele situatii:
1. daca nu au acceptat succesiunea tacit, respectiv nu au folosit bunuri ale tatalui decedat, nu le-au administrat sau nu au dat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala - numai daca rudele sotiei defunctului nu se impotrivesc si nu invoca exceptia lipsei calitatii de succesibil;
2. daca au acceptat tacit sau expers succesiunea in termenul de optiune succesorala, nu conteaza pozitia rudelor sotiei defunctului lor tata, pentru ca ei vor veni la mostenirea tatalui in concurs cu motsenitorii sotiei supravietuitoare si a bunicii lor in numele tatalui predecedat .
2.cu ce cote vin ei? daca este bine asa: la prima succesiune(tata)1/2 la sotie si din cota tatalui 1/4 sotia restul cei 2 copii;deci sotia 5/8 si copii 3/8
la a doua succesiune(bunica)copii vin fiecare cu 1/2 din mostenire
la a treia succesiune(sotia,caz1) mostenirea ei,resp cei 5/8 revine fratilor.
intrebarea este daca calculul este corect si cat revine ca si cota copiilor fratelui decedat?
R: Calculul ar fi corect numai in cazul in care cei doi soti au dobandit si bunuri comune in timpul casatoriei, astfel:
Daca acesti descendenti au acceptat succesiunea in termenul de optiune succesorala, sau rudele sotiei defunctului nu se impotrivesc, cele 3 succesiuni se dezbat concomitent astfel:
La moartea tatalui, vin la mostenire sotia supravietuitoare (SS) cu o cota de 1/4, respectiv 2/8 din averea defunctului si descendentii acestuia in cota de 3/4, respectiv fiecare va avea o cota de 3/8.
La moartea bunicii, descendentii nepoti vor avea fiecare o cota de 1/2 parte din averea lasata de bunica.
La moartea sotiei tatalui, mostenitorii acesteia vor lua toata averea acesteia, respectiv cota de 1/2 din bunurile defunctei dobandite cu titlu de bunuri comune cu defunctul sot si toate bunurile ei proprii, plus cota de 1/4 din bunurile dobandite de la sotul sau prin mostenire.
3.daca costurile se pot calcula cf.cotelor?si daca se pot lua in calcul si costurile de deces si alte cheltuieli la fel cf.cotelor/
R: Da, costul certificatelor de mostenitor depinde de valoarea bunurilor dobandite. La dezbaterea succesorala notariala, fiind o procedura necontencioasa, daca partile nu se inteleg cu privire la intinderea drepturilor sau obligatiilor ca urmare a dezbateruii succesiunii, sau cu privire la bunurile supuse impartelii, notarul va suspenda dosarul si va indrepta partile la instanta. Astfel, notarul nu poate obliga partile la suportarea cheltuielilor de inmormantare de catre toti mostenitorii si nici nu poate reduce cota ce revine fiecarui mostenitor din acest motiv.