avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum deschid succesiunea in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum deschid succesiunea in instanta

buna ziua,

am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea.
toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o eroare, pe numele celui de-al doilea sot al ei.

s-a facut succesiunea pentru bunica, s-au stabilit partile, in care au intrat in mod egal toti copiii bunicii (inclusiv cei din a doua casatorie)

intrebare: pot deschide succesiunea pentru acel bunic amintit la inceput, in conditiile in care masa succesorala - proprietati trecute pe numele lui - nu exista? Invocand ca proprietatile lui se afla in masa succesorala a bunicii?
Pentru ca exista acte care ar dovedi asta.

multumesc
Cel mai recent răspuns: karlota , utilizator 18:13, 19 Noiembrie 2008
marfan a scris:

bunica a supravietuit pana in 2005, s-a remaritat si a avut alti copii. s-a facut succesiunea dupa ea in care masa succesorala contine si ce avea bunicul.
daca deschid succesiunea pe bunicul, masa succesorala e zero.
O pot face, invocand ca bunurile sunt trecute pe certificatele de mostenitor ale rudelor mele (si al meu, dupa bunica)????
sau trebuie intai atacate titlurile, certificatele, etc?

Trebuie văzute actele. În ce bază bunurile bunicului au ajuns îbn proprietatea bunicii, astfel că au intrat în masa sa succesorală... Eu cred că lucrurile s-au întâmplat aşa:
1. A murit bunicul. Nu s-a făcut dezbatere succesorală.
2. A murit bunica. S-a făcut dezbaterea succesorală după bunicul şi apoi, simultan, după bunica, altfel în opinia mea, dacă bunurile bunicilor (soţ şi soţie) erau comune, nu aveau cum să devină proprii ale bunicii (soţie supravieţuitoare). Astfel că, la data dezbaterii succesorale după bunica, s-a întâmplat o eroare, respectiv nu s-a mai ţinut cont de moştenitorul legal al bunicului, tatăl dv., caz în care singura soluţie este să vedeţi actele de care ne vorbiţi împreună cu un avocat şi să înţeleagă dacă cu rea-voinţă tatăl dv. a fost eliminat de pe lista moştenitorilor bunicului, defunctul lui tată, sau bunurile bunicilor nu erau comune, ci doar ale bunicii, astfel că nu avea de ce să se facă dezbatere succesorală după bunicul neavând bunuri.
În cazul în care este vorba despre o înlăturare cu rea-credinţă a tatălui dv. de la masa succesorală lăsată de bunicul, veţi ataca certificatele de moştenitor eliberate cu ocazia dezbaterii succesorale.
Dacă bunicul, la data decesului său, nu a lăsat avere succesorală, nu aveţi ce face, astfel că tatăl dv. va dobândi doar terenul de care vorbeaţi în baza Legii nr. 18/1991.;)
romascanu a scris:

teoma a scris:

In topicul acesta:
Ori avem 2 bunici morti in pas'patru si doi tati/fii
ori avem o teoma care-i totuna cu marfan :-/ X-(


ori suntem doi frati si urmarim aceeasi poveste.
buna ziua,
situatia mea este urmatoarea:

1.:tatal decedat acum 3 ani(2005),descendenti 2 copii si o sotie in viata(care nu este mama copiilor)=niciunul nu a deschis succesiunea
2. anul 2006-deces bunica(mama tatalui=93 ani),mostenitori cei 2 copii ai tatalui=niciunul nu a deschis succesiunea
3. anul 2008(oct)-deces sotia din caz1.;fara descendenti.;mostenitori 4 frati in viata si 2 copii ai unui frate decedat=am deschis succesiune.

intrebare:

1.daca copii(2) ai tatalui mai vin la succesiune daca in cei 3 ani nu au revendicat-o

2.cu ce cote vin ei? daca este bine asa: la prima succesiune(tata)1/2 la sotie si din cota tatalui 1/4 sotia restul cei 2 copii;deci sotia 5/8 si copii 3/8
la a doua succesiune(bunica)copii vin fiecare cu 1/2 din mostenire
la a treia succesiune(sotia,caz1) mostenirea ei,resp cei 5/8 revine fratilor.
intrebarea este daca calculul este corect si cat revine ca si cota copiilor fratelui decedat?

3.daca costurile se pot calcula cf.cotelor?si daca se pot lua in calcul si costurile de deces si alte cheltuieli la fel cf.cotelor/

va multumesc f.mult
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2008
karlota, utilizator
Revenind la bunicul decedat în '44. Îmi vine în minte o reclamă.
Matache Măcelaru:
- E, dacă vrei cîrnaţi de casă, atunci nu e aşa simplă treaba...

Să nu uităm cîteva lucruri:

- Bunicul a murit în '44. S-a întîmplat înainte, sau după intrarea în vigoare a Legii 319/1944 privind drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor? S-ar putea să constatăm că bunica nici nu avea vocaţie succesorală, în prezenţa unui descendent al bunicului.

- Termenul de acceptare a succesiunii era, la acea vreme, de 30 de ani. El a fost redus la 6 luni prin Decretul nr.73/1954. Despre care nu ştiu dacă se aplica şi succesiunilor deschise înainte de intrarea lui în vigoare. Nu-l am la îndemînă.

- Dacă bunica nu avea vocaţie succesorală, înseamnă că nici nu putea fi comoştenitor, ceea ce mă duce cu gîndul că a putut, liniştită, să uzucapeze în cei treizeci de ani scurşi de la moartea fostului soţ.

De-aia zic şi eu. Treaba nu e chiar aşa de simplă. Discutînd pur teoretic, bineînţeles.

:yeah:

Liviu S.Bordaş
karlota a scris:

1.:tatal decedat acum 3 ani(2005),descendenti 2 copii si o sotie in viata(care nu este mama copiilor)=niciunul nu a deschis succesiunea
2. anul 2006-deces bunica(mama tatalui=93 ani),mostenitori cei 2 copii ai tatalui=niciunul nu a deschis succesiunea
3. anul 2008(oct)-deces sotia din caz1.;fara descendenti.;mostenitori 4 frati in viata si 2 copii ai unui frate decedat=am
deschis succesiune.

1.daca copii(2) ai tatalui mai vin la succesiune daca in cei 3 ani nu au revendicat-o
R: cei doi copii ai tatlui nu pot veni la mostenirea fostei sotii a tatalui, deoarece nu sunt in relatii de rudenie cu aceasta. Cu ocazia dezbaterii succesiunii dupa fosta sotie a tatalui, obligatoriu se va dezbate succesiunea dupa tata, deoarece sotia supraveituitoare avea drept de mostenire dupa sotul ei defunct, astfel ca trebuie sa se stabileasca ce avere succesorala a lasat acesta.
Descendentii tatalui pot veni la succesiunea acestuia in urmatorele situatii:
1. daca nu au acceptat succesiunea tacit, respectiv nu au folosit bunuri ale tatalui decedat, nu le-au administrat sau nu au dat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala - numai daca rudele sotiei defunctului nu se impotrivesc si nu invoca exceptia lipsei calitatii de succesibil;
2. daca au acceptat tacit sau expers succesiunea in termenul de optiune succesorala, nu conteaza pozitia rudelor sotiei defunctului lor tata, pentru ca ei vor veni la mostenirea tatalui in concurs cu motsenitorii sotiei supravietuitoare si a bunicii lor in numele tatalui predecedat .

2.cu ce cote vin ei? daca este bine asa: la prima succesiune(tata)1/2 la sotie si din cota tatalui 1/4 sotia restul cei 2 copii;deci sotia 5/8 si copii 3/8
la a doua succesiune(bunica)copii vin fiecare cu 1/2 din mostenire
la a treia succesiune(sotia,caz1) mostenirea ei,resp cei 5/8 revine fratilor.
intrebarea este daca calculul este corect si cat revine ca si cota copiilor fratelui decedat?
R: Calculul ar fi corect numai in cazul in care cei doi soti au dobandit si bunuri comune in timpul casatoriei, astfel:
Daca acesti descendenti au acceptat succesiunea in termenul de optiune succesorala, sau rudele sotiei defunctului nu se impotrivesc, cele 3 succesiuni se dezbat concomitent astfel:
La moartea tatalui, vin la mostenire sotia supravietuitoare (SS) cu o cota de 1/4, respectiv 2/8 din averea defunctului si descendentii acestuia in cota de 3/4, respectiv fiecare va avea o cota de 3/8.
La moartea bunicii, descendentii nepoti vor avea fiecare o cota de 1/2 parte din averea lasata de bunica.
La moartea sotiei tatalui, mostenitorii acesteia vor lua toata averea acesteia, respectiv cota de 1/2 din bunurile defunctei dobandite cu titlu de bunuri comune cu defunctul sot si toate bunurile ei proprii, plus cota de 1/4 din bunurile dobandite de la sotul sau prin mostenire.

3.daca costurile se pot calcula cf.cotelor?si daca se pot lua in calcul si costurile de deces si alte cheltuieli la fel cf.cotelor/
R: Da, costul certificatelor de mostenitor depinde de valoarea bunurilor dobandite. La dezbaterea succesorala notariala, fiind o procedura necontencioasa, daca partile nu se inteleg cu privire la intinderea drepturilor sau obligatiilor ca urmare a dezbateruii succesiunii, sau cu privire la bunurile supuse impartelii, notarul va suspenda dosarul si va indrepta partile la instanta. Astfel, notarul nu poate obliga partile la suportarea cheltuielilor de inmormantare de catre toti mostenitorii si nici nu poate reduce cota ce revine fiecarui mostenitor din acest motiv.


Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune rada78 rada78 Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Cristian6982 Cristian6982 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine mama mea a murit acum 20 de ani iar tatal meu este casatorit legal de 18 ani cu a doua sotie. Noi suntem 3 frati, ... (vezi toată discuția)