avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune .
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune .

mama si sora ei erau mostenitoare pe casa si terenul aferent (au locuit impreuna in acelasi imobil). In 2010 a murit matusa mea (care lasase un testament intocmit in fata notarului in anul 1982 prin care renuntase la toate bunurile mobile si imobile in favoarea mamei mele )
mama s-a dus la directia financiara cu testamentul matusii si actul de deces si a vrut sa plateasca impozitul si sa treaca rolul pe numele ei. Cei de la directia de finante nu au vrut sa-i treaca rolul pe numele mamei pina nu vine cu actul de succesiune de mostenire incheiat acum la notar dupa decesul matusii. Din moment ce matusa renuntase la tot in favoarea mamei ,acum dupa deces mai trebuie sa se faca din nou succesiunea?????????????(i s-a invocat faptul ca daca matusa a vindut casa dupa ce a renuntat prin testament in favoarea mamei)
De asemenea cei de la finante i-au spus mamei ca daca nu vine cu actul de succesiune poate sa-i dea si amenda???????????
poate cineva sa ma lamureasca daca trebuie facuta succesiunea ?????????#-o
mentionez ca matusa mea nu a avut copii
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
mfrincu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:36, 14 Martie 2011
da succesiune tot tb facuta si se merge cu testamentul la notar si acolo se constata validitatea lui. intrebarea mea este daca matusa dvs are copii. daca are, testamentul este atacabil. cei de la finante nu va pot schimba rolul pe baza unui testament. mergeti la un notar pt a rezolva situatia. aveti 6 luni de la moartea matusii...dupa aceasta data puteti fi amendat si puteti pierde anumite drepturi.
Testamentul nu este un act de proprietate ci numai un act de dispozitie al testatorului asupra unei parti sau a intregului sau patrimoniu, dar fara a avea puterea juridica a unui titlu de proprietate. Pot sa va dau ca motiv relevant al celor de la finante, dar si pentru dvs., posibilitatea ca ulterior acelui act testamentar, testatorul sa fi incheiat acte ulterioare care sa anuleze dispozitiile celor invocate de mama dvs.
Pe de alta parte, nici macar notarul, in cadrul procedurii succesorale nu poate verifica decat limitat si partial aspecte formale ale transferului proprietatii catre succesibili, in cadrul procedurii succesorale notariale, motiv pentru care, uneori, nici certificatul de mostenitor nu este acceptat ca echivalent al unui act de proprietate, ci numai ca o dovada a vocatiei la acea proprietate.
Revenind la speta dvs., este absolut normal ca finantele sa solicite mai intai dezbaterea succesiunii (deschiderea s-a facut prin chiar moartea testatorului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)