Am plecat de o luna de la firma unde lucram si intre timp am ramas gravida. Nu cred ca am sanse sa ma mai angajez insarcinata fiind. Asta inseamna ca voi avea 3 luni lucrate din cele 12 inaintea de nasterea copilului. Intrebarea mea este daca se iau in considerare si aceste 3 luni la calculul indemnizatiei de mama sau voi lua valoarea stabilita de stat de 600 lei?
Faptul ca sotul este angajat curent ajuta cu ceva la obtinerea unei indemnizatii de mama mai mare de 600 lei?
Multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole sau perioade asimilate acestora (concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.).
2. Aceleasi conditii sunt si pentru tratal copilului daca vrea sa beneficieze de CCC.
3.Indemnizatia pentru CCC se calculeaza ca medie a veniturilor nete pe cele 12 luni dar nu mai putin de 600 lei.
Multumesc pentru raspunsul dvs. Vreau sa stiu punctual in situatia mea cum se poate rezolva si va rog sa ma indrumati:
- daca nu reusesc sa ma angajez in aceasta perioada de graviditate, statul imi asigura totusi o indemnizatie de min.600 lei pentru max. 1 an? Deoarece nu doresc CCC 2 ani.
- se iau in considerare cele 3 luni lucrate sau nu? Vechimea de 3 ani la aceasta firma conteaza?
Multumesc
1. Daca nu reusiti sa va angajati si nu veti avea venituri nu veti mai beneficia de CCC si indemnizatie.
2. Se iau in calcul numai cele 12 luni premergatoare nasterii (nu mai multe). Daca cele 3 luni intra in cele 12 luni atunci se iau in calcul.
3. Statul nu va asigura cei 600 lei pe luna daca nu aveti cele 12 luni cu venituri.
Ok, am inteles acum si va multumesc. Mai am inca o nelamurire: faptul ca nu as avea continuitate in cele 12 luni premergatoare, mai exact o luna sau doua nu sunt angajata, ma afecteaza in indemnizatie? Intreb asta pentru ca in lege scrie 'timp de 12 luni' si lasa loc interpretarii ca ar trebui sa fie 12 luni consecutive. Mi se iau cert in calcul la indemnizatie si 10 luni lucrate din cele 12?
Multumesc mult...desi pana nasc eu este posibil sa se schimbe iar legea ;(
1. OUG 111/2010 nu lasa loc la interpretari: Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie
2. Adica in utlimul an anterior nasterii copilului (deci 12 luni) trebuie sa aveti 12 luni venituri din salarii sau alte venituri impozabile (din activitati independente sau agricole).
3. Mai pe inteles, nu trebuie sa aveti nici o luna intreaga de pauza. daca aveti fractiuni de luna atunci acestea se iau in calcul.
Ccc
onuzza
As avea si eu o intrebare: ce inseamna acest citat, adica daca eu nu am venit pe o luna se face totalul celorlalte 11 luni si se imparte la 12???? Adica ma pot ... (vezi toată discuția)