avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contraventie - mijloc de transport in comun
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contraventie - mijloc de transport in comun

Buna ziua,

Recent am avut neplacuta ocazie de a fi amendat circuland fara bilet pe un mijloc de transport in comun (nu intru in detalii privind circumstantele, este destul spus ca nu am gasit bilete de vanzare la ora respectiva si s-a intamplat schimband ultimul autobuz pana la destinatie -cu care aveam de parcurs o statie- pe restul traseului avand bilet compostat).
Coborand din autobuz la urmatoarea statie, ne-au intampinat 2 agenti ai Politiei comunitare pt 'interogatoriul' de rutina. Am incercat sa le explic d-lor politisti ca nu am gasit bilet de cumparat la ora respectiva, pe restul traseului avand bilet compostat dar efortul a fost cam in zadar, singurele replici primite fiind din cele de tip flegmatic-agresiv caracteristic probabil in situatii de gen.

Nefiind singurul in aceeasi situatie (6 pers) a durat ceva timp (in jur de 30 min) pana a venit si randul meu sa dau datele personale timp in care s-au intocmit PV celorlalte persoane, verificat datele prin statie etc. Pe langa pb biletului, in cazul meu a existat si pb datelor din buletin (pe care nu il aveam asupra mea) care nu concid cu domiciliul curent (sunt proprietar al unei locuinte din Timisoara dar domiciliul din buletin este din alta localitate), prilej cu care am fost instiintat ca voi primi o sanctiune separata pe acesta cauza. Dupa ce am termintat de comunicat toate datele, in loc sa mi se prezinte eventual invinuirile aduse m-am trezit ca d-nii politisti isi iau brusc la revedere si pleaca spre statia de vis-a-vis(sa dea noi amenzi posibil), anuntandu-ma in treacat ca voi primi eu amenda prin posta. Care anume nu stiu exact si nici contravaloarea ei.

Intrebarile mele in legatura cu aceasta situatie sunt urmatoarele:
1. Este posibil sa primesc vreo amenda din moment ce nici un proces verbal nu a fost scris sau semnat de fata cu mine? Mai mult, nu mi-a fost comunicat nici macar eventuala suma/sume cu care as fi sanctionat. Singurele informatii schimbate cu d-nii agenti au fost datele mele personale.

2. Care este valoarea amenzii pt circularea fara bilet intr-un mijloc de transport in comun?

3. Care este valoarea amenzii pt datele din buletin expirate? Este posibila inclusiv sanctionarea neposedarii a unui act de identitate asupra mea?

Multumesc,
Petru.
Cel mai recent răspuns: petru82 , utilizator 10:23, 16 Martie 2011
1. cel mai probabil veti primi pv in posta. chiar daca nu ati semnat politistul era obligat sa scrie pe pv un martor asistent. daca nu ati primit pv trebuie sa stiti ca aplicarea amenzii se prescrie in termen de 6 luni.
2. valoarea amenzii depinde de cat au stabilit cei de la primarie.
3. amenda minima este 100 lei, dar se poate acorda si amenda.
in concluzie faceti plangere la judecatoria de care apartineti in momentul in care vine acasa pv, dar va trebuie cel putin un martor care sa va sustina punctul de vedere.

Multumesc pentru informatii, am totusi cateva nedumeriri:
1. Fiind doar eu de fata in final impreuna cu cei 2 agenti constatatori, nu am martori de care sa pot face uz dar cu atat mai mult nici dansii. Asadar, in conditiile in care politistul era obligat sa scrie pe pv un martor asistent cat de valabil mai este pv in acest caz? (inteleg ca nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator). Dar daca ocupatia si locul de munca spre ex. nu sunt mentionate in pv? (eu nu am apucat sa furnizez aceste informatii). Cat de grea este in general invalidarea unui pv si cam ce presupune? Se merita urmarirea acestei cai de atac?

2. In cazul in care se expediaza prin posta pv, la ce adresa ar trebui sa soseasca? Cea de la domiciliul actual(Timisoara) sau cea de pe domiciliul din buletin? In ultimul caz, avand in vedere ca pe adresa din buletin este trecut alt judet, poate semna altcineva in afara de mine primirea pv sau, din contra, refuza semnarea acestuia? (de ex membru al familiei). Astept raspunsurile dvs, multumesc.

Procesul verbal de constatare a contraventiei , in caz ca nu este semnat in prezenta unui martor asistent, va fi comunicat prin posta la adresa indicata.
Termenul de comunicare este de o luna , curge de la data intocmirii si savarsirii faptei contraventioanale.

In caz ca nu este indeplinita aceasta dispozitie normativa , pe calea contestatiei la executare poate fi invocata prescriptia executarii amenzii contraventionale.

Amenda contraventionala este individualizata in functie de imprejurarile in care fapta a fost savarsita.
Instanta de judecata poate dispune inlocuirea acestei sanctiuni cu cea a avertismentului.

Totodata , verificati procesul verbal de constatare a contraventiei prin prisma legalitatii si temeiniciei acestuia ( trebuie sa existe datele dumneavoastra , in calitate de contravenient , in speta numele , prenumele , adresa un de locuiti , contraventia savarsita , articolul prevazut din actul normativ, cunatumul amenzii , cat si valoarea injumatatita a acesteia , prezenta unui martor asistent , cat si semnatura acestuia ).

Altminteri, acest act e lovit de nulitate absoluta.

In probatiune , puteti uza de proba testimoniala cu doi martori , care pot avea cunostinte despre cele intamplate din surse indirecte ( pot fi chiar o rude , data fiind legatura dintre dreptul contraventional cu dreptul penal ) , inscrisuri .

Daca va fi comunicat acest proces verbal , formulati o plangere contraventionala, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza a fost savarsita fapta .

Succes.
;)
Multumesc pt raspuns, dar pana la urma cum este totusi cu necesitatea martorului? Din ce spuneti dvs. reiese si ca este necesar si ca nu este:

Procesul verbal de constatare a contraventiei , in caz ca nu este semnat in prezenta unui martor asistent, va fi comunicat prin posta la adresa indicata.

Totodata , verificati procesul verbal de constatare a contraventiei prin prisma legalitatii si temeiniciei acestuia (...prezenta unui martor asistent , cat si semnatura acestuia ).

Ati putea sa-mi raspundeti si la punctul 2 de la intrebarea formulata anterior?

Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
petru82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda radar! proces verbal nesemnat. 6 puncte penalizare = 301 ron? dorudoru dorudoru Sambata 11.06.2011. mergem cu masina de la Deva - la - Timisoara .La vre- 30 km de Lugoj la intrarea intr-un sat.Stateau ascunsi politistii cu radarul. Este ... (vezi toată discuția)
Amenda primita acasa fara plic Oana310 Oana310 Buna ziua Am primit un proces verbal de la o amenda fara semnatura mea, fara plic la posta. Eu nu fiind in tara nu am semnat primirea la acest proces verbal. ... (vezi toată discuția)
Am primit o amenda contravenționala pentru aruncarea unui chistoc ... AntoniaM AntoniaM Am primit o amenda contravenționala pentru aruncarea unui chistoc pe jos. Neavand buletin la mine, am oferit datele personale si m-a identificat agentul de ... (vezi toată discuția)