avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Data afara in afara programului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Data afara in afara programului de lucru

Buna ziua,

Va scriu in numele sotiei mele care tocmai a fost data afara de la servici pe motiv ca duminica (acum 1 saptamana) nu a avut cum sa ajunga la servici sa duca cheia de la intrare in firma.
Mentionez ca lucra la o tipografie si ca tocmai intervenise o "urgenta", respectiv o colega de-a ei a uitat sa livreze o comanda si ea trebuia sa deschida neaparat usa ca sa vina cu cativa colegi sa tipareasca etichete. Noi stam la 50 de km de locul de munca. Asa ca a raspuns la telefon dar nu am avut cum sa ii ajutam efectiv, plus ca persoanele care trebuiau sa lucreze efectiv etichetele respective nu erau de gasit.
Ei de regula nu lucreaza duminica, iar cheia de la intrare in firma nu era unicat, o mai aveau in 3 exemplare cel putin.
Dar luni de dimineata s-a trezit cu sefa ei intampinandu-o frumos si spunandu-i ca nu poate sa mai lucreze cu ea pentru ca nu este o persoana de incredere, pentru ca trebuia sa faca tot posibilul sa ajunga la firma. Jobul ei nu are nici o legatura cu responsabilitatea de a deschide usa angajatilor, ea de profesie este economist si cheia era la ea pentru ca ajunge cel mai devreme. Acesta nu mi se pare un motiv real, plauzibil ca sa o de-a afara. Suntem foarte porniti sa o dam in judecata, mai ales pentru ca a lucrat in niste conditi mizerabile igienic vorbind – sefa ei era o prietena extraordinara cu sanepid-ul, cartile de munca le tine in biroul care nu de mult timp era al ei - ceea ce denota ca nu platea nici o contributie, programul de lucru nu era niciodata cel din acte. Nu exista o trusa medicala in firma asta cu toate ca se lucra cu utilaje si constant erau accidente. A dat foarte multa lume afara pe motiv ca nu mai are incredere in angajati (adica daca nu erau dispusi non stop pentru ea sa lucreze ii dadea afara), anul trecut i-a amenintat pe toti ca daca indraznesc sa isi ia concediu pe timpul verii pot sa isi scrie demisia, dar perioada a fost prelungita si dupa vara. Am nevoie de ajutor, vreau sa stiu cum putem sa o dam in judecata si sa ii recuperez drepturile. Si-a distrus sanatatea in frig, mai avea putin si facea hepatita, nu avea unde sa se spale pe maini. Sotia a indurat toate conditiile de acolo pentru ca se gaseste foarte greu un loc de munca in ziua de azi. Ne poate ajuta cineva? Un consultant sau un avocat?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 19:27, 16 Martie 2011
legal nu te pot ajuta.....omeneste suna c-am asa ........trimite mail la ITM cu neregulile stiute de voi Drepturile angajatului le gasesti pe sit-ul ITM....la fel in momentul uniu preaviz trebuie trecute CONDITIILE pt.care si-a dat demisia.....Daca are si semnatura sefei fffff bine te duci cu ea la un avocat si va indruma.....Ceva asemanator am patit si eu numai ca eu nu puteam pleca numai dupa ce si-a golit seful cisterna de injuriii:">
chiar nu este un motiv intemeiat pt a fi concediata. a primit decizia de concediere? ar fi bine sa conteste decizia de concediere in instanta. competenta sa judece cererea este tribunalul - sectia litigii de munca.
Exista o fisa a postului cu indatoririle sotiei la angajarea d-ei? S-a emis decizie de catre firma?Ce scrie in acea decizie? Din cate observ, este un abuz.Era bine daca sotia mergea la lucru in saptamana care a urmat, pana primea un document. Acum nu stie daca decizia s-a emis sau nu, corect? Ce dovada are ca nu a mai primit-o la lucru? Sunt martori?
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
avvalentina, utilizator
Nu este un motiv care sa deptermine incheierea raporturilor de munca. Referitor la faptul ca nu a mai fost primita la serviciu (sau deja i-a desfacut contractul? cu ce art.?), poate adresa o sesizare ITM. Daca emite decizie de incetare (dar nu ca urmare a demisiei) o puteti contesta in instanta in termen de 30 de zile de la primire.
Referitor la celelalte aspecte as putea sa cred ca a fost un acord tacit si din partea salariatilor de a lucra in asemenea conditii, altfel ati fi sesizat ITM si DSP. Faptul ca vreti sa o faceti acum denota o lasitate (care iata ca se rezbuna) dar in acest moment cel mai importatnt este sa va axati pe problema privind eventuala desfacere a contractului.
nu nu sunt martori, productia era in spatele birourilor, s-a luat de ea dimineata la prima ora cand nu era nimeni. oricum facuse un efort special sa se trezeasca la acea ora sa se ia de ea. sefa ei a insistat ca sotia sa isi de-a demisia, apoi a trecut la injuraturi, dupa care sotia i-a spus ca nu mai sta si pleaca. sotia a ,,amenintat-o" intr-adevar ca o sa aiba grija de ea. nu a mai fost la servici de atunci. contabila firmei i-a zis ca ar fi bine sa ii desfaca contractul de munca cu art. 65. am facut o sesizare la ITM, am primit si raspuns: ITM a sesizat Politia Economica. ieri au insistat sa ma roage pe mine sa o las din nou la munca, ca isi cere scuze de ce a zis la momentul respectiv, sa vina inapoi ca o incadreaza in noua firma pe care va trece angajatii, dar sa o bage cu contract de 2 ore pe zi. sotul contabilei lucreaza la ITM, posibil sa fi vazut sesizarea si sa incerce sa o ,,prosteasca" sa se intoarca inapoi?

Alte discuții în legătură

Demisie nico_n nico_n Buna ziua, Vreau sa va spun ce mi s-a intamplat la ultimul loc de munca. Am lucrat in perioada ianuarie-februarie la o firma, de proba, fara contract de ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie sa depun plangerea? glo glo un salariat din Banat, a fost in concediu medical, fiind intradevar bolnav grav, o perioada de cateva luni. la intorcere seful i-a zis sa si de demisia. el a ... (vezi toată discuția)
Buna seara silvicasilvica silvicasilvica am si eu o intrebare , daca imi dau demisia de la actualul loc de munca ,lucrez de peste doi ani aici si relatiile cu sefii nu mai sint asa bune pot beneficia ... (vezi toată discuția)