avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.181,alin.1C.pen , vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.181,alin.1C.pen , vatamare corporala

Eu licentiata in drept si cu dorinta de a reusi admiterea la inm....iar fratele meu cu probleme cu legea #-o.Pe la discoteca , in urma cu circa 2 ani a avut o altercatie cu un alt baiat.Respectivul impreuna cu alti baieti l-au agresat pe fratele meu , iar acesta i-a dat un pumn unuia provocandu-i o leziune (ruperea maxilarului din cate am inteles)a carei vindecare a necesitat trecerea a 55 zile (cf certificatului medico-legal).Victima a depus plangere la politie...s-au facut cercetari.,s-a dispus trimiterea in judecata.ma rog..ideea este ca in momentul de fata cauza se judeca in fond.
Ce vreau sa consult cu voi este faptul ca am inteles ca fiind ruda cu mine si eu licentiata in drept , detin informatia ca il pot reprezenta (ca si aparator neavocat),evident in urma unei procuri.
Credeti ca am vreo sansa?Adaug ca victima nu are nici macar un martor...In sarcina fratelui meu se pot retine diverse circumstante atenuante (era la scoala in vremea aia , inainte a fost el batut si abia apoi a ripostat,se afla sub intretinerea parintilor mei desi este major,deci nu are venituri proprii,victima este din alta localitate,pumnul l-a primit la scara blocului fratelui meu...asta dupa ce ei il batusera pe el ca circa 2 km distanta ...unde se afla discoteca,,,deci l-a urmarit sau cam asa ceva etc).N-am vrea sa mergem pe impacare , dar nici pe recunoasterea faptei dat fiind faptul ca victima nu are cum proba acuzatia ...Voi ce credeti?
Poate ca adopt o atitudine gresita ca viitor magistrat(sper),insa avand in vedere faptul ca si ei l-au batut inainte..mi se pare ca pumnul a ,,echilibrat'' situatia,ca sa ma exprim asa.
Ce-as putea sa invoc in apararea lui?Ajutati-ma cu o parere va rog.:stunned:
Cel mai recent răspuns: elvwiyra , utilizator 21:59, 21 Martie 2011
art. 68 alin. 5 şi 6 Cod Pr. Civ. îţi dă dreptul de a fi mandatar în pricinile rudelor de până la al patrulea grad inclusiv. Ţine cont de circumstanţa atenuantă a provocării. Legea prevede că, atunci când infracţiunea a fost săvârşită sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinate de o provocare din partea persoanei vătămate produsă prin violenţă, printr-o atingere a demnităţii persoanei sau prin altă faptă ilicită gravă, acest act constituie circumstanţa atenuantă. Dovedirea ei în cursul procesului penal va fi avută în vedere la individualizarea pedepsei. Deşi, personal, consider că nu vei avea prea mari şanse de achitare. Mai bine să recunoască, pedeapsa este de 6 luni la 5 ani. Dacă recunoaşte, limitele de pedeapsă se reduc cu 1/3, dacă i se reţin circumstanţe atenuante, pedeapsa coboara sub minimul special. Tu decizi. Succes! Sau angajează un avocat care să vadă dosarul şi să vadă care este situaţia exactă.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Sunt de parere ca ai o atitudine total gresita fata de acest dosar in sensul ca te joci cu libertatea fratelui tau. daca nu ai experienta in domeniul penal de ce "iti faci mina" - chiar cu cele mai bune intentii - pe libertatea lui?

infractiunea prevazuta la art.181 alin.1 CP se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, fara posibilitatea de a obtine o amenda. deci in cazul in care va fi gasit vinovat - poate si din cauza uneu aparari facute de cineva fara experienta - va fi condamnat la pedeapsa inchisorii, singura variabila fiind modalitatea de executare (cu sau fara suspendarea executarii).

daca vrei un sfat, angajeaza un avocat cu experienta in penal si eventual lucreaza impreuna cu el ca sa ai control asupra cauzei insa nu incerca sa te joci. penalul nu este un teren de joaca, in cadrul unui proces penal se pune in discutie libertatea unei persoane.

tu ai vrea sa fii operata de un stagiar care intreaba pe forum cum sa efectueze operatia? nu cred.
Multumesc pt incurajari#-o.Cunosc faptul ca pedeapsa pt savarsirea infractiunii de la art.181 este de la 6 luni la 5 ani si ca nu este prevazuta pedeapsa alternativa cu amenda...Mentionez de asemenea faptul ca el are deja un avocat inca de cand cauza era in faza de cercetare si nu fusese dispusa trimiterea in judecata.Un alt lucru ar fi faptul ca victima este cea care il cauta pe fratele meu neincetat pentru o impacare si desi stiu ca aceasta este solutia ideala ,nici nu mi se pare corect sa platim suma pe care cel in cauza o cere...nici eu nu cred ca fratele meu are sanse reale de achitare , insa victima nici nu poate proba ca fratele meu este cel care l-a lovit.Si binecunoscut ii este acest lucru avocatului victimei care isi impulsioneaza clientul spre impacare cu fratele meu.Inca un lucru vreau sa mai punctez...Domnule avocat apreciez sfatul dvs si va multumesc ,insa credeti-ma ca stiu ce implica un proces penal ,nu confund sala de judecata cu un teren de joaca , va reamintesc ca si eu , ca si dvs am absolvit facultatea de drept si nu pe cea de litere si nu uitati ca si dvs ati fost candva la inceput de drum.
Multumesc frumos pt raspunsuri
asa este, toti am fost la inceput insa nu cred ca toti am preluat dosare penale din prima zi de lucru. toti au inceput cu chestiuni usoare si apoi au trecut la probleme mai complexe pe masura ce se cistiga experienta sau exista indrumatori care te pot asista sa nu gresesti in detrimentul clientului. nici un stagiar nu a preluat dosare penale din prima zi (cu exceptia celor din oficiu insa aici exista o problematica speciala pe care nu vreau sa o dezbat)

foarte bine ca aveti avocat ales. Ca raspuns la postarea dvs, si eu recomand impacarea partilor deoarece nimeni nu poate garanta cum se va finaliza procesul. este la fel de posibil ca fratele dvs sa fie condamnat si atunci veti regreta ca din cauza banilor ati respins o inchidere a cazului. evident, exista si sansa cealalta insa isi asuma riscul unei condamnari? sau macar realizeaza ce inseamna o condamnare? pe linga faptul ca o condamnare in prima instanta va determina victima sa isi creasca pretentii si va deveni mult mai greu sa negociati.

discutati cu avocatul dvs si intrebati-l care sunt sansele unei condamnari, procentual vorbind (un avocat cu experienta iti poate estima sansele in functie de probatoriul administrat). luati decizia in functie de aceasta estimare.
Eu as merge pe impacare.S-a dispus trimitrerea in judecata.In general solutiile parchetului nu se modifica fara un avocat f. bine pregatit ....
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
"imi pare rau" circumstanta atenuata, truc avocational?! xuser xuser Vreau sa pun in dusctie o problema des intalnita: De cele mai multe ori dupa ce un infractor este tras la raspunderea penala (si bineinteles dupa ce i se ... (vezi toată discuția)
Zile de spitalizare manson69 manson69 In urma cu un an am fost implicat intro bataie impreuna cu 3 prieteni.. Dupa incidident am fost retinuti de politie declaratii etc etc.in urma carora am fost ... (vezi toată discuția)