avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare/cumparare legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare/cumparare legala

va rog mult sa ma sfatuiti intr.o problema>In 1997 mama mea vinde cu hartie de mana o suprafata de teren care la acea data figura in adev de prop pe numele tatalui meu si a fratelui sau,din 2000 acea suprafata figureaza in Tp pe numele celor doi,deci teren mostenit de tata de la parintii lui.Mentionez ca in acea hartie scrie numele tatalui meu si al mamei mele ,cu nr buletin,dar e semnatura numai a mamei mele si nu e mentionata suprafata care se vinde.
Intrebarea mea este daca acea hartie este valabila,neavand semnatura tatalui meu,care era adev proprietar?Avea dreptul mama sa vanda fara acordul tatalui meu ?
Pot cere anularea acelei hartii ca nefiind legala?
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 09:14, 18 Martie 2011
Nefiind semnata de catre tatal dumneavoastra, chitanta nu are nicio obligatie de instrainare.
Chitanta de mana poate fi avea valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare.
Nefiind individualizat nici obiectul acestui contract , din punctul meu de vedere, nu poate fi perfectat un contract de vanzare-cumparare un forma autentica , la notar .

Nici instanta de judecata nu poate fi investita in vederea pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare ( art 1025 din Codul civil).

Bunul a fost dobandit prin mostenire , prin urmare , imobilul este bun propriu al tatalui dumneavoastra , conform art . 31 din Codul familiei.

Mama dumneavoastra nu are niciun drept asupra acestuia.
Fata de aceste imprejurari , consider ca terenul poate fi transmis, prin act autentic , numai de catre tata.
Fiind un act de dispozitie., fara semnatura tatalui, nu are valoare.
Putem spune ca daca dorim sa facem un act de administrare sau conservare, ar fi valabil.-nu se instraineaza nimic din patrimoniu.
multumesc mult pentru raspunsuri,problema e ca exista al doilea cumparator/din1999/si acesta vrea sa intabuleze invocand ca ar fi existat un partaj voluntar intre tata si fratele sau si ca toata suprafata de 15 ari de pe titlu li s.ar cuveni,aici vreau sa profite de faptul ca in hartia semnata de mama nu este trecuta suparfata.Nu m/as fi gandit sa cer anularea acelei conventii,daca ar fi fost corecti.Nu imi dau seama cum judecatoarea le.a admis actiunea si sa angajeze un expert.Partaj nu s/a facut pe TP,nici voluntar macar,lucru dovedit in alt proces.Mentionez ca acum ambii parinti sunt decedati.
Sa inteleg ca nu ati fost la notariat pentru dezbaterea succesiunii?
Ca acel cumparator "sa intabuleze" are nevoie de act de proprietate autentic;s-a cerut in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic?Dupa mai bine de 10 ani?
acel act de mana e lovit de nulitate absoluta intrucat terenurile se pot vinde doar prin inscris autentic la notar.

Alte discuții în legătură

Vanzare/cumparare cu act de mana,fara notar dienusa dienusa in 1998,mama mea vinde 7,5ari,teren care era mostenit de tatal meu si care figura in adev de prop din 1991 impreuna cu fratele ca fiind de 15 ari.Atunci s_a ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea unui contract de vanzare cumparare dienusa dienusa in 1991 s-a emis adev de proprietate pe numele lui tata si a cumnatei sale/fratele era decedat/ in 1994 cumnata vinde un teren de 58 ari pe baza unui act de ... (vezi toată discuția)
Partaj pe tp dienusa dienusa avem un TP pe care e tata si cumnata(ambii decedati),v-as ruga mult sa-mi spuneti cum se face partajul,sunt terenuri de 58ari,1,20Ha si 42 ari extravilan si 4 ... (vezi toată discuția)