Am fost rugat de cativa prieteni care locuiesc intr-un cartier ANL sa formulez, in numele lor, o misiva. Iat-o:.
In luna februarie a.c., un reprezentant al Primariei orasului X a vizitat doua dintre blocurile dintr-un cartier ANL, informand VERBAL locatarii pe care i-a gasit acasa despre decizia Primariei locale de a mari chiriile de la aprox 70 de lei la circa 420 de lei lunar. :O
Locatarii au fost invitati la o anumita data la Primarie, unde cei care s-au invoit de la serviciu si au onorat invitatia, au fost informati de catre primar personal, si iarasi doar VERBAL, despre decizia Primariei e a creste chiriile, vina fiind data pe criza economica. :((
In prealabil, unii locatari au incercat in repetate randuri sa afle, prin 544, care ar fi pretul locuintelor, intentia fiind de a cumpara, daca tot sunt scumpe chiriile. Nu au reusit decat sa afle ca apartamentele nu se vand deocamdata, dar ca opretul se va situa pe undeva pe la 800 de ruo pe metrul patrat :stunned:
Mai mentionez ca:
1. masura de crestere a chiriilor de la 1 ianuarie nu este bazata pe o decizie a Consiliului Local, insa se aplica deja. Din cele aflate de la Primarie, urmeaza candva sa fie o dezbatere in CL pe marginea acestui subiect, insa chiriile sunt deja marite, fara temei decizional.
2. masura a fost luata pentru toti cei care au stat mai mult de 5 ani in apartamentele ANL, dar au implinit deja varsta de 35 de ani. Asta miroase a discriminare, adica daca iei o masura de genul acesta, nu stiu cat e de legal sa alegi ca si criteriu de aplicabilitate varsta victimelor.
3. locatarii nu au semnat deocamdata noul contract de inchiriere care ar mentiona aceste chirii recalculate, desi au solicitat aceste documente. Ele ar urma, chipurile sa fie semnate dupa presupusa sedinta de Consiliu Local
4. In ciuda faptului ca nu exista nici contracte semnate, nici hotarare a CL, locatarilor li se imputa, la plata chirie marite si PLATA UNEI PENALITATI DE INTARZIERE DE 0,5% PE ZI. .
In prezent, locatarii analizeaza daca sa atace in instanta decizia verbala a primariei
Intrebarile care se pun:
a) daca se deschide actiune in instanta, pe parcursul judecatii care este chiria de platit - cea veche sau cea noua ?
b) este legal sa li se impute plata acelei penalitati de intarziere, din moment ce nu exista un contract semnat ?
c) care sunt costurile judecatii - altele decat cele legate de avocat
d) decizia luata doar pentru cei ce au varsta de peste 35 de ani este discriminatorie (si implicit, ilegala pe acest fundament) ?
In lipsa unui act aditional la contractul de inchiriere chiriasii nu pot fi obligati decat la chiria care rezulta din contractul valabil incheiat intre parti ... deci, chiriasii ar trebui sa achite chiria in cuantumul prevazut in contract si la datele acolo prevazute.
Penalitatile se percep conform contractului in vigoare, la sumele prevazute intr-insul.
Cu privire la recalcularea chiriei pentru persoanele care au implinit 35 de ani, nu cred ca se va retine a fi o masura discriminatorie in conditiile in care locuintele in cauza fac parte din categoria "locuinte pentru tineri" si se adreseaza persoanelor care au varsta maxima de 35 de anu>
Ca sa clarific un pic problema:
1. contractele initiale, semnate cand oamenii au intrat in apartamente, au expirat pe data de 10 ianuarie, la 5 ani dupa ce au fost semnate.
2. In momentul de fata, nu s-a semnat niciun contract, insa asa cum am spus, oamenilor li s-a comunicat verbal care sunt chiriile.
3. In luna ianuarie, locatarii au fost la casieria primariei si au platit chiria pe ianuarie, in cuantum de cate 70 de lei.
4. in luna februarie, nu li s-a permis sa plateasca, motivatia fiind ca NOILE CHIRII NU S-AU CALCULAT INCA
5. Acum, in martie, locatarii care se duc sa plateasca au aflat ca din acei 70 de lei dati in ianuarie li se iau 20 de lei pentru primele zece zile, iar restul de 50 de lei se scad din cei 420 *21/31 care constituie chiria pe ianuarie, la care se adauga chiria de 420 ron pe februarie, de 420 ron pe martie SI PENALIZARE DE 0,5% PENTRU PERIOADA DINTRE 10 IANUARIE SI DATA CAND SE FACE PLATA ACUM IN MARTIE. Asta desi in februarie, oamenii nu au putut efectiv plati, dupa cum am mai spus inainte, iar in ianuarie nici macar nu se punea problema maririi chiriilor, deci nu aveau de ce sa plateasca aiurea ceea ce nici macar nu li s-a comunicat.
Asadar, in momentul de fata NU EXISTA niciun contract semnat intre locatari si primarie, si nu exista nicio decizie a CL de marire a chiriilor, decizia fiind luata doar de primar. .
Ma vad nevoit sa insist - este vorba despre peste 400 de persoane care se afla in situatia descrisa - numai in acel oras, nu dau numele - si din cate m-am interesat, sitiatii similare sunt peste tot in Romania. Cativa reprezentanti ai locatarilor au contactat doua avocate, din cate mi-a spus aseara o ruda care locuieste acolo, insa discutiile au fost neconcludente, cele doua avocate avand doua opinii situate la extreme opuse.
De aceea insist si eu aici, dorind un raspuns competent, asa cum m-am obisnuit sa primesc din partea celor care ne indrumeaza pe acest site.
Asadar, ca sa simplific si mai mult problema - daca omul nu are un contract valabil semnat cu statul, si asta nu din vina omului, atunci este normal sa plateasca penalitati pentru o chirie a carei valoare nu este inscrisa in niciun act, nici macar intr-o hotarare a Consiliului Local ?M-ar interesa un temei local, o lege care sa defineasca termenii legali ai unui contract de inchiriere. Multumesc.