avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... componenta comisie cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

componenta comisie cercetare disciplinara

Exista un numar minim de membri pe care trebuie sa il aiba comisia de cercetare disciplinara ? Contractul colectiv la nivel de ramura prevede ca cercetarea "va fi efectuata de o comisie "compusa din 10 membri unul fiind reprezentantul sindicatului" .Care ar fi cei zece membri in afara de dir general dir de productie dir de personal ? Juristul firmei poate face parte din aceasta comisie ?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:16, 7 Octombrie 2009
g77 a scris:

Exista un numar minim de membri pe care trebuie sa il aiba comisia de cercetare disciplinara ? Contractul colectiv la nivel de ramura prevede ca cercetarea "va fi efectuata de o comisie "compusa din 10 membri unul fiind reprezentantul sindicatului" .Care ar fi cei zece membri in afara de dir general dir de productie dir de personal ? Juristul firmei poate face parte din aceasta comisie ?

M ar interesa pe ce ramura e acest c.c. Cred ca e vorba de o soc mare, la 10 mb. putin cam dificil sa desfasori activitatea de cercetare disciplinara. Nu cred nici ca e indicat ca dir gene sa faca parte din comisie , pentru simplul fapt ca el semneaza decizia de sanctionare dar si pe cea pentru persoana imputernicta cu efectuarea cercetarii disciplinare, com de disciplina doar propune sanctiunea. E chiar indicat sa faca parte juristul firmei. Daca ai vazut organizarea si funct com de disciplina la bugetari acolo se cere in mod expres ca pres com sa aiba studii economice sau juridice. Dar in eventualitatea in care ccm la nivel de ramura indica 10 ca numar maxim, nu ca numar fix ar fi de preferat o comisie de disciplina formata din 3 mb , trebuie avut in vedere ca din comisie face parte si reprezentantul sind care nu are insa drept de vot.
Cam greu de crezut o comisie formata dintr-un numar par de membri :-/ ... Din cate cunosc, comisia de cercetare disciplinara trebuie sa aiba un numar impar de mebri.
Juristul firmei poate face parte din comisia de cercetare disciplinara.
Buna ziua,
as avea o mare rugaminte, daca ma puteti ajuta. Este vorba de o institutie bugetara, chiar despre un angajat care lucreaza la Inspectia Muncii. A fost convocat disciplinar. La un moment dat, pe durata cercetarii, s-a hotarat schimbarea unui membru din comisie si inlocuirea acestuia cu un auditor intern. Imi puteti spune daca este corect?
In limita timpului disponibil, v-as ruga mult daca aveti cunostinte despre termenul de convocare si despre numarul membrilor din comisie.
Va multumesc mult.
Cu deosebit respect,
Angela Fortuna
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
termenul de convocare este de 5 zile lucratoare. Adica intre data comunicarii convocarii si data la care este stabilita cercetarea trebuie sa existe un interval de 5 zile lucratoare.

Referitor la nr membrilor din comisie, nu se specifica nicaieri, dar este bine sa fie minim 2. Eu am mers si cu un singur membru de comisie si n-am avut probleme in instanta.
Este probabil ca statutul si nr membrilor de comisie sa fie stabilita in Regulamentul intern al ITM, care , cel putin la mine in judet este afisat public.
NU mi se pare nici-un fel de probelma din punct de vedere a legalitatii sa fie schimbat un membru de comisie, daca natura faptelor cercetate impune o schimbare sau din varii motive.
Convocarea in scris a salariatului se face cu cel putin 5 zile inainte si va cuprinde motivul, data, ora si locul intrevederii (art. 75 (3) CCMUN)

Numarul membrilor comisie nu este precizat expres in lege, este lasat la latitudinea angajatorului. Legea doar obliga angajatorul ca din comisie sa faca parte, cu rol de observator, fara drept de vot, si un reprezentant al salariatilor sau al sindicatului. (art. 75 (2) CCMUN). Dar, ca regula, nr de membri trebuie sa fie impar.

De asemenea, legea nu prevede (adica nici nu aproba nici nu interzice) schimbarea unui membru al comisiei in cursul procedurii de cercetare disciplinara. Dar avand in vedere ca angajatorul constituie acea comisie, inseamna ca are si competenta de a modifica componenta ei.

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara shelley shelley convocarea , avand ca obiect cercetarea disciplinara de catre cine trebuie semnata? decatre membri comisiei sau administratorul o poate semna singur ? (vezi toată discuția)
Comisia de disciplina bebe.apostol bebe.apostol din cate persoane este formata comisia de disciplina si cine poate face parte din ea?poate face parte doar directorul si seful erarhic? (vezi toată discuția)
Bună ziua, am nevoie de o părere referitor la membrii comisei ... andreea.nelega andreea.nelega Bună ziua, Am nevoie de o părere referitor la membrii comisei de cercetare disciplinară. Reprezentantul legal al angajatorului poate să fie membru al ... (vezi toată discuția)